Obłęd Europy. Historie alternatywne XX wieku

- historia
- 2022-09-19
- 2022-09-19
TO, CO BIERZEMY ZA PEWNIK, WCALE NIE MUSI NIM BYĆ…
Czy w latach 70. XX wieku na Warszawę mogła spaść bomba atomowa?
Jak wyglądałby świat, gdyby w Chinach kwitła demokracja, a w Europie panował komunizm?
Czy Rosja jest skazana na tyranię?
Jak zmieniłby się bieg historii, gdyby finałowa sekwencja Bękartów wojny Quentina Tarantino wydarzyła się naprawdę i Żydzi zabiliby Hitlera?
A gdyby Adolf nie został Hitlerem?
Kuba Benedyczak – dziennikarz i analityk polityczny – wraz ze swoimi rozmówcami zastanawia się, jak wyglądałby świat, gdyby historia potoczyła się inaczej. Okazuje się, że okrutne dzieje XX wieku wcale nie są najgorszym z możliwych wariantów. Wyłaniające się z rozmów alternatywne scenariusze stają się pretekstem do dyskusji o aktualnych problemach oraz o obecnej wojnie w Ukrainie. Pomagają zrozumieć powtarzalne mechanizmy historii, przez które Europa znów znalazła się na skraju obłędu.
Czy można było uniknąć najbardziej tragicznych wydarzeń i co zrobić, aby nie powtarzać błędów przeszłości?
Na te pytania odpowiadają eksperci z różnych dziedzin: historycy, pisarze, a także polityk i doradca służb specjalnych.
Kup Obłęd Europy. Historie alternatywne XX wieku w ulubionej księgarni
Oceny książki Obłęd Europy. Historie alternatywne XX wieku
191 użytkowników ma tytuł Obłęd Europy. Historie alternatywne XX wieku na półkach głównych- Chcę przeczytać 126
- Historia 9
- 2025 3
- 2022 2
- 2023 2
- Kupione 1
- Polska lit 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obłęd Europy. Historie alternatywne XX wieku
Bardzo ciekawa książka, która daje inne spojrzenie na znane wydarzenia. Autor w interesujący sposób bawi się historią i pokazuje, jak mogło się potoczyć inaczej — to naprawdę pobudza wyobraźnię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja, bardzo pozytywne zaskoczenie. Wydawać by się mogło, że gdybanie nie ma sensu, ale to bardzo uproszczone podejście do historii alternatywnej. Dla mnie to bardziej wielopłaszczyznowa analiza zdarzeń, która nie tylko pomaga zrozumieć pewne mechanizmy (choć nie jest też wolna od czarnych łabędzi),ale też może przydać się do prospekcji.
Kuba świetnie dobrał rozmówców, a także tematy. Spora część książki jest poświęcona sytuacji Polski ale też historii Niemiec, ZSRR, wpływie USA, a także kształtowaniu się Państwa islamskiego czy Izraela.
Ton jest dosyć luźny, ale nie odbiera to profesjonalizmu.
Bardzo ciekawa lektura. Polecam szczególnie tym, którzy lubią 'rozkminiać'.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKuba świetnie dobrał...
Warta uwagi książka. Rozmowy są nie tylko interesujące i odpowiadające na pytanie „co jeśli?” ale też edukujące i wypełniające mi białe plamy w znajomości historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka dobrych przykładów na to, jak historia XX wieku mogłaby się potoczyć w alternatywnych scenariuszach. Krótka, łatwo przyswajalna forma w konwencji rozmów z ekspertami z zakresu historii czy też geopolityki. Całkiem przyjemne czytadło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to5/10
5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka - wywiad. 13 specjalistów wypowiada się na temat historii XX wieku i geopolityki XXI wieku. Tworzą alternatywne wizję świata, które zaistniały by być może, gdyby pewne zdarzenia przebiegły inaczej. Niektóre spojrzenia są i nowatorskie, inne kontrowersyjne, ale wszystkie bardzo zajmujące.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka chociaż więcej gadania tak ogólnie niż snucia wizji innej przyszłości.Najlepszy rozdział o Państwu Islamskim,kto wie czy w alternatywnej rzeczywistości przetrwało jak w naszej Związek Sowiecki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ racji braku formalnego wykształcenia na kierunku historycznym mój związek z Klio jest na tyle niezobowiązujący, że pozwalam sobie na regularne skoki w bok. A za taki spora grupa akademików z pewnością uznałaby paranie się historią alternatywną.
Nie mam wobec tego żadnych uprzedzeń, dlatego też nie mogłem przejść obojętnie wobec zbioru rozmów publicysty Kuby Benedyczaka z ekspertami różnych dziedzin, które łączy pytanie: co by się stało, gdyby dzieje naszego kontynentu w XX wieku potoczyły się zupełnie inaczej?
Co by się stało, gdyby nie było Hitlera lub Lenina? Gdyby USA nie przystąpiły do I lub II wojny światowej? Gdyby nie upadł Związek Radziecki? Tylko nie mówcie, że takie gdybanie nie jest wciągające?
Benedyczak zebrał grupę 11 intelektualistów, którzy myślą nieszablonowo i z którymi można porozmawiać na temat prawdopodobnych scenariuszy, według których mogłyby potoczyć się losy Europy. Nie ma tu miejsca na rozważania rodem z tanich powieści sensacyjnych, choć odwołań do popkultury nie brakuje. Jak wskazuje sam autor wywiadów, zabawa w alternatywne historie uświadamia nam, że to, co bierzemy za pewnik, wcale nim nie jest. Jeszcze kilka lat temu wydawałoby się, że Rosja nie porwie się na pełnoskalowy konflikt z Ukrainą. No właśnie, wydawało nam się…
Historia jest nauczycielką życia. Warto wyciągać z niej wnioski, aby nie powtórzyły się wielkie tragedie ubiegłego wieku. Nie bójmy się kreślić alternatywnych scenariuszy, bo one też mogą pomóc w uniknięciu błędów, za które w przyszłości możemy zapłacić my i nasi najbliżsi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam wobec tego żadnych uprzedzeń, dlatego też nie mogłem przejść obojętnie wobec zbioru rozmów publicysty Kuby Benedyczaka...
Dużo osób ma mieszane uczucia względem historii alternatywnej. A dla mnie jest to dobry pretekst żeby przemyśleć jakie możliwości były dla Świata w przeszłości. Nad niektórymi fragmentami siedziałem po kilkadziesiąt minut i analizowałem co mogło pójść inaczej i czy faktycznie mogło być inaczej z Niemcami po IWŚ.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria zawsze mnie ciekawiła, dlatego zdecydowałem się przeczytać książkę Kuby Benedyczaka „Obłęd Europy. Historie alternatywne XX wieku”. Jedyne czego się obawiałem przed lekturą, to właśnie tego podtytułu: historie alternatywne. Bo niby po co czytać na temat rozważań „co by było gdyby?”. Czy warto tracić na to czas? Co może wnieść typowo akademicka dyskusja? Czy takie dywagacje mogą być w ogóle ciekawe i wartościowe?
Bardzo się cieszę, że autor bardzo szybko zamknął mi usta. Lektura tej książki była naprawdę tak ciekawa! Nie tylko ze względu na to, że Benedyczak wspólnie ze swoimi rozmówcami rozpatrzyli wszystkie ewentualne scenariusze najważniejszych europejskich wydarzeń w XX wieku. Mało tego, autor i jego goście operują na olbrzymiej liczbie faktów, dlatego nawet jeśli snują scenariusze, które nie nastąpiły, to przy okazji można wyciągnąć mnóstwo smaczków historycznych. To duże zaskoczenie, bo spodziewałem się mimo wszystko innego podejścia do tematu. Jeśli już, to dyskusji zdecydowanie bardziej oderwanych od rzeczywistości.
Na odbiór tej książki znaczący wpływ mają sam autor i jego rozmówcy. Kuba Benedyczak – ewidentnie osoba świadoma historycznie i potrafiąca operować faktami, cytatami i odpowiednimi dokumentami. Do tego świetnie dobrani goście, według klucza o którym sam autor wspomina już na wstępie. Benedyczak nie chciał wykorzystywać kart zgranych już przez wszystkie media, ale szukał odważnie i nieszablonowo. To się tutaj sprawdziło, bo każda postać ma nie tylko wiedzę i odwagę, ale również umie o danym problemie opowiadać ciekawie.
Zdaję sobie sprawę, że ciężar gatunkowy tej książki może być spory i nie wszystkim będzie się tę pozycję szybko czytało. Na pewno dla lepszego zrozumienia tej lektury należy ją pochłaniać w pełnym skupieniu. Mnie najbardziej irytowało częste dodawanie do rozmowy wątku aktualnej wojny w Ukrainie, który moim zdaniem w wielu przypadkach był używany na siłę. Przymykam jednak na to oko, bo sama lektura okazała się bardzo wartościowa. Wydaje mi się, że taka będzie również dla Was, bez względu na to, czy interesujecie się historią, czy nie.
Historia zawsze mnie ciekawiła, dlatego zdecydowałem się przeczytać książkę Kuby Benedyczaka „Obłęd Europy. Historie alternatywne XX wieku”. Jedyne czego się obawiałem przed lekturą, to właśnie tego podtytułu: historie alternatywne. Bo niby po co czytać na temat rozważań „co by było gdyby?”. Czy warto tracić na to czas? Co może wnieść typowo akademicka dyskusja? Czy takie...