Caryca

Kup Caryca w ulubionej księgarnii

Caryca

Oceny książki Caryca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Caryca

Okładka trochę odpychała od lektury(jakaś taka harleqinowata😜) ale ciekawość zwyciężyła i dobrze na tym wyszedłem. Towarzyszka życia cara Piotra I, matka jego dzieci, Katarzyna, opisuje swoje życie. Ciekawe czasy, ciekawe życie na dworze carskim. Ja to kupiłem, po lekturze jestem zadowolony.

Dla mnie super. Nie jest to historia ,której nie znałam, wręcz przeciwnie. Jest to jedna z książek, która łagodniej przedstawiła ówczesną rzeczywistość. Przecież każdy , kto trochę zna fakty charakteru sprawowania władzy w Rosji ( choć nie tylko)tamtych czasów, wie że nie była to przysłowiowa "bułka z masłem" . Bardziej brutalna rzeczywistość życia, prowadziła do brutalniejszych zachowań ludzkich. Również władza monarchistyczna prowadziła do wielu wypaczeń i nie można dzisiejszej miary przykładać do czasów "dzikiej" Rusi. Odwrotnie, gdyby treść była barrdziej uładzona, byłaby niewiarygodna. Mnie się bardzo podobało i biorę się za moment za córkę carycy. Jestem bardzo ciekawa, ponieważ tej historii jeszcze za bardzo nie poznałam. Carycę polecam

Nieprawdopodobna historia carycy Katarzyny Aleksiejewnej, drugiej żony Piotra I - wciąga niczym najlepsza baśń. Fabularyzowana opowieść pełna jest faktów historycznych i na pewno oddaje ducha epoki. Spodoba się nie tylko fanom smaczków historycznych, ale też amatorom sensacji i romansów, którzy nie przepadają za lekcjami historii.

2812 użytkowników ma tytuł Caryca na półkach głównych
447 użytkowników ma tytuł Caryca na półkach dodatkowych

Ellen Alpsten
Ellen Alpsten
Urodziła się i wychowała na wyżynach Kenii, a potem studiowała w Instytucie Nauk Politycznych w Paryżu. W trakcie studiów wygrała konkurs Grande École na opowiadanie, co było zachętą do dalszych prób literackich. Po zdobyciu tytułu magistra pracowała jako producentka i prezenterka telewizji Bloomberg w Londynie. Pisuje do takich czasopism, jak „Vogue”, „Standpoint” czy „Condé Nast Traveller”. Caryca to jej pierwsza powieść. Mieszka w Londynie z mężem i trójką dzieci. Książka nominowana do nagrody Author’s Club dla najlepszego debiutu i nagrody Debut Crown Stowarzyszenia Autorów Powieści Historycznych.

Ta kobieta. Biografia Wallis Simpson Anne Sebba
Ta kobieta. Biografia Wallis Simpson
Anne Sebba
Skandal na dworze Windsorów, który doprowadził do abdykacji Edwarda VIII w 1936 roku, do dziś pozostaje jedną z najbardziej polaryzujących opowieści XX wieku. W samym centrum tej burzy stała ona: Wallis Simpson, dwukrotna rozwódka z Baltimore, która w zbiorowej wyobraźni zapisała się jako wyrachowana femme fatale i niszczycielka brytyjskiej monarchii. Anne Sebba w biografii Ta kobieta podejmuje się karkołomnego zadania odczarowania tej czarnej legendy, próbując zajrzeć pod grubą warstwę pudru i jedwabiu, by odnaleźć w niej człowieka. Moja ocena 6/10 wynika z uznania dla tytanicznej pracy badawczej, przy jednoczesnym poczuciu narracyjnego przeładowania. Głównym motywem literackim jest tu „złota klatka” – Sebba sugeruje, że Wallis nie tyle uwiodła króla, co stała się zakładniczką jego obsesyjnej miłości i własnych ambicji. Autorka operuje językiem, który jest mięsisty i niezwykle obrazowy; kiedy opisuje garderobę księżnej Windsoru czy wystrój jej paryskich rezydencji, czytelnik niemal fizycznie czuje blichtr, który miał maskować wewnętrzną pustkę i izolację. Wysoka nota należy się za brak pruderii w opisywaniu skomplikowanej natury związku pary oraz zero litości dla czytelnika, który szukałby tu romansu wszech czasów. To raczej kronika wzajemnego uwiązania, podszyta lękiem i polityczną naiwnością (zwłaszcza w kontekście ich kontaktów z nazistami). Trawestując klasyczne ujęcie biograficzne: to nie jest historia o miłości, która góry przenosi, lecz o miłości, która te góry burzy, zostawiając po sobie jedynie gruzy i biżuterię od Cartiera. Nieliczne minusy wynikają z momentami zbyt suchego, faktograficznego stylu. Sebba bywa tak drobiazgowa w wyliczaniu koligacji towarzyskich i menu z rautów, że główna bohaterka czasem znika pod ciężarem tych detali. Podsumowując, Ta kobieta to solidna lekcja historii społecznej, która zdejmuje Wallis z piedestału potwora, by postawić ją w roli tragicznej figury na szachownicy wielkiej polityki. To lektura wartościowa, choć wymagająca cierpliwości – idealna dla tych, którzy chcą zrozumieć, że za najsłynniejszymi skandalami rzadko stoją demony, a znacznie częściej po prostu zagubieni ludzie.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na61 miesiąc temu
Handlarka złotem Iny Lorentz
Handlarka złotem
Iny Lorentz
Powieść czyta się lekko, jest napisana w przystępny sposób, mimo że czytając ją trzeba się skupić, bo pojawia się w niej dużo nazwisk i informacji, ale dzięki temu ma ona dużo autentyczności. Zostały w niej przedstawione obrzędy kultury żydowskiej, które pomagają czytelnikowi zrozumieć tamte czasy. Choć może wydawać się że z początku książka jest zawiła i nie trzyma się kupy warto przebrnąć przez pierwsze rozdziały, ponieważ z biegiem akcji strony jakby same będą nam przeskakiwały podczas czytania. Książka jest pełna przygód i intryg, przeciwności losu, pokazująca jak wiele potrafią znieść kobiety. Jest fantastyczna, pozwala się czytelnikowi oderwać od rzeczywistości i docenić to co mamy w chwili obecnej. Jest to lektura, która przenosi nas w odległe czasy gdzie odmienna kultura nie była tolerowana przez większość ludności, dlatego uczy tolerancji i skłania do refleksji nad życiem. Po przeczytaniu książki i zapoznaniu się z losem młodej Żydówki oraz jej rodzeństwa można posunąć się do stwierdzenia, że Lea jest ideałem poświęcenia, którego nie docenia rodzeństwo. Według którego jest ona zbyt władcza, ciągle nieobecna, nadopiekuńcza i tłamsząca ich potrzeby. Czy te negatywne uczucia sprawią że rodzeństwo Lei zacznie knuć za jej plecami i postanowi ją usunąć z roli głowy rodziny?! Odpowiedź na to pytanie na pewno znajdziecie czytając książkę, którą podkreślam jeszcze raz warto przeczytać. Co niektórzy powiedzą że jest to romans historyczny. Zgodzę się, lecz nie do końca. Fakt przez całą fabułę powieści przeplatają się losy Lei i Rolanda, ale nie są one kluczowym wątkiem, powiedziałabym że romans bohaterów zszedł na dalszy plan, bardziej uwagę czytelnika skupiają poczynania bohaterki, jej odwaga, ciekawość świata i troska o dobro rodziny. Dopiero gdzieś na drugim planie rozgrywa się wątek uczuciowy pomiędzy Leą i Rolandem. Ale zdecydowanie polecam powieść pasjonatom romansów historycznych, bo nie zawiodą się, mimo iż na pierwszy plan wychodzi poświęcenie głównej bohaterki i jej oddanie dla rodziny. Książka potrafi tak wciągnąć, że z zaciekawieniem śledzi się losy silnej i charyzmatycznej Żydówki.
katerina - awatar katerina
oceniła na810 lat temu
W cieniu Pałacu Zimowego John Boyne
W cieniu Pałacu Zimowego
John Boyne
Przygodę z piórem Autora rozpoczęłam od tytułu „Chłopiec w pasiastej piżamie”. Historia poruszająca do głębi, trudna, zapadająca w pamięci na długo. Ekranizacja z 2008 roku stricte oparta na książce zasługuje na wybitne wyróżnienie. Tym razem w moje ręce trafiła nostalgiczna powieść historyczna, skupiająca obraz carskiej rodziny. Połączenie historii i literackiej fikcji charakterytycznej dla Autora. Losy młodego Georgija na tle niezwykle istotnych wydarzeń historycznych. Niespieszna pierwszoosobowa narracja odsłania ogrom emocji. Interpretuje ludzkie życie zarówno z perspektywy zwykłego biednego pospulstwa, po codzienność pałacową w akompaniamencie bogactwa, przepychu i sławy. Fakt, iż młodzieniec trafia do carskiego pałacu w Petersburgu to istny przypadek, ale czy na pewno? Odnalezienie się w nowym miejscu i dopasowanie do życia w luksusie nie sprawia mu większych problemów. A wręcz z czasem zaczyna czerpać nową rzeczywistość pełnymi garściami zakochując się w księżniczce Anastazji. Sielanka nie trwa zbyt długo - jako emigrant rozpoczyna żmudną i trudną tułaczkę, na ścieżce której poznaje Zoję. „W cieniu pałacu zimowego” nie należy do lekkich lektur. Bohaterowie muszą zmierzyć się z wieloma przeszkodami, w okresie kiedy wróg czycha tuż za rogiem, a niemal każdy kolejny dzień niesie ze sobą wielka niewiadomą. Długie opisy wewnątrz których umieszczono krótkie dosadne dialogi powodują, że fabuła jest niespieszna, aczkolwiek nacechowana wrażliwością. Miłość i nadzieja idące w parze są wynikiem wstrząsającego zakończenia.
z_ksiazki_w_ksiazke - awatar z_ksiazki_w_ksiazke
ocenił na61 miesiąc temu