LubimyCzytać7
Mars

- fantasy, science fiction
- 2022-04-08
- 2022-04-08
Na Marsa przybywali przez stulecia osadnicy z przeludnionej Ziemi, szukając nowego, lepszego świata. Zbudowali na Czerwonej Planecie miasta, stworzyli cywilizację. Gdzieś nad tym idealnym światem wisi jednak widmo zagłady. Ludzie wciąż mają te same wady. Na słabiej rozwiniętej półkuli południowej nasilają się ruchy separatystyczne. Porzucenie w połowie realizacji programów formujących planetę rujnuje jej klimat. Ścierające się koncepcje polityczne pchają cywilizację na drogę, z której nie ma powrotu. Dokładnie trzysta lat po rozpoczęciu terraformowania Marsa, na pustyni dokonano przerażającego odkrycia, które stawia w zupełnie innym świetle historię Czerwonej Planety. Tę dawną i tę zupełnie nową.
Kup Mars w ulubionej księgarnii
Mars
Nie jest to zła książka, ale nie wiem, jaką jej wystawić ocenę, zatem daję średnią wyjściową, czyli 5 gwiazdek. Jestem pewien, że jeżeli ludzkość zasiedli w przyszłości Marsa, to nie będzie to technicznie nawet w przybliżeniu tak wyglądało, jak wyobraża sobie autor. Nie będzie tam miliardów ludzi. Nie wierzę także w terraformację Marsa z wielu powodów. A najważniejszy z nich, to nieopłacalność i marnotrawstwo zasobów. Gdyby zresztą jakimś cudem taka transformacja była możliwa, to na krótki czas, bo przypominałoby to dmuchanie w dziurawy balon: utracono by niepotrzebnie duże ilości tlenu i wodoru uciekające w kosmos. Możliwe byłyby raczej podziemne habitaty, czy coś w tym rodzaju i oszczędne gospodarowanie zasobami. W dłuższej perspektywie możliwe byłoby wykorzystanie zasobów z pasa asteroid, a gdyby jakimś cudem ludzkość nie doprowadziła do samozagłady, to w perspektywie tysięcy lat być może możliwa byłaby eksploatacja jeszcze innych zasobów spoza Marsa. Jeśli chodzi o niepokój autora i nieufność zarówno wobec polityków, jak i tworzących się olbrzymich korporacji, którą widać w opowiadanej historii, to podzielam ów pesymizm. Ludzka pazerność i łajdactwo zdaje się nie mieć granic. W sumie książka chyba jednak warta polecenia.
Oceny książki Mars
- 2023 11

Inne materiały dotyczące książki Mars

Moc (literackich) życzeń
Cytaty z książki Mars
(...) ludzie to nie ziarenka piasku, które można przesypywać z ręki do ręki.
(...) ludzie to nie ziarenka piasku, które można przesypywać z ręki do ręki.
Ludzie potrzebują wroga, a przynajmniej konkurenta, na którym mogliby ogniskować negatywne uczucia. Do tej pory wrogiem była planeta, ale to już nie wystarcza. Władcy potrzebują władzy. Dwa państwa to dwa rządy, więcej stanowisk dla polityków.
Rozwiń ZwińZ człowieka, który nie będzie świadom swej niewoli, nie da się nigdy zrobić niewolnika.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mars
Historia lubi się powtarzać i jakakolwiek wiedza o niej, mechanizmach czy cokolwiek zmienia?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne podejście do kolonizacji Marsa i całkiem udane. Ciekawy zabieg z przejściem od przygodówki w pierwszej części do thrillera w drugiej. Zrobiła się dość złożona opowieść ale z niesatysfakcjonującym końcem.
Mocno pesymistyczna i jednocześnie ciekawa pozycja, której akcja dzieje się w przyszłości, na tytułowym Marsie.
Czytelnik od początku wpada w wir tajemnic, sensacji, walk politycznych, powszechnej kontroli oraz kryminału by na samym końcu poznać straszną tajemnicę jaka otacza planetę Mars. Planetę która w założeniu miała upodobnić się do Ziemi, ale staje się światem pułapką. Wielowątkowa fabuła, podzielona na dwie główne części, z innymi bohaterami, zazębia się, tworząc przekonujący i sensowny świat wraz z opowiadającą ją historią.
Choć sama książka nie ustrzegła się pewnych potknięć, jak to w SF, warta jest polecenia i poświęconemu jej czasowi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytelnik od początku wpada w wir tajemnic, sensacji, walk politycznych, powszechnej kontroli oraz kryminału by na samym końcu poznać straszną tajemnicę jaka otacza planetę Mars. Planetę która w założeniu miała upodobnić się do Ziemi, ale staje się światem...
Kosik ma problem. Założenia wydają się ciekawe, kreowane światy prezentują się świetnie, a książki rozpoczynają się tak, że aż chce się czytać, żeby sprawdzić, co będzie dalej. A potem to wszystko znika.
Pojawiają się naiwności, głupotki, wywrotki logiczne, a świat okazuje się być zbudowany na jakimś absurdzie. To już kolejna książka autora, która realizuje dokładnie ten schemat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPojawiają się naiwności, głupotki, wywrotki logiczne, a świat okazuje się być zbudowany na jakimś absurdzie. To już kolejna książka autora, która realizuje dokładnie ten...
Muszę przyznać, że naprawdę przyjemnie spędziłem czas przy "Marsie". Nie jest to kolejna książka o jakieś dziwnej intrydze na kolonii marsjańskiej. Oczywiście, znajdziemy tu polityczne rozgrywki i pewną tajemnicę, której finał mnie zaskoczył i to pozytywnie. Autor pokazuje dość negatywną wizję naszej przyszłości na Ziemi i na Marsie. Akcja książki rozciągnięta jest w czasie na wiele lat, ale nie wybiło mnie to z imersji. Wręcz przeciwnie, z jeszcze większą ciekawością oczekiwałem finału. Kawałek dobrej rozrywki, a może i czegoś więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarsjańskie problemy ekologiczno-polityczne w XXIV wieku. Świat stworzony przez Rafała Kosika jest całkiem ciekawy, chociaż książka nosi wyraźne symptomy niedoświadczenia pisarskiego autora, ale to debiut, więc jest to wybaczalne.
Ogólnie, książka jest wieloaspektowa i ma dość mocno pesymistyczny wydźwięk. Trochę tu Janusza Zajdla, trochę Philipa Dicka, ogólnie - pozycja warta przeczytania, chociaż lepiej nie mieć nadmiernie wygórowanych oczekiwań.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie, książka jest wieloaspektowa i ma dość mocno pesymistyczny wydźwięk. Trochę tu Janusza Zajdla, trochę Philipa Dicka, ogólnie - pozycja...
Problematyka ekologiczna i klimatyczna. Powieść doskonale ukazuje ludzką bezradność wobec sił natury i kosmosu. Dość fajne wątki między kobietą i mężczyzną. Jednak znowu kobieta jest tą słabszą, a mężczyzna wszystkowiedzący. Gdzieś się potem pogubiłam. Autora bardziej interesuje Ziemia niż Mars. Chociaż ludzkość na Ziemi wyginęła. Pewne wątki mogłyby być bardziej wyeksponowane bo choć poruszane były tematy socjopolityczne to większość głównie wątki. To debiut autora więc ogólnie nie jest zła.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna pozycja autora przeczytana przeze mnie. Mniej mi się podobała, ale i tak trzyma wysoki poziom. Już wiem, że autor lubi historie rozciągnięte w długiej perspektywie czasowej i nie ma dobrego zdania o ludzkości, ale pomysł jest dobry i czyta się z przyjemności
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część książki bardzo dobrze się czytało. Ale druga połowa to jakby zupełnie inna bajka. Nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo świetnym Bez przypadku spodziewałem się więcej. W większości wiało nudą, dialogi nie porywały. Książka nabiera sensu dopiero, gdy czyta się ją ciągiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie się przemęczyłem, bardzo rozwleczona. Momentami wydawało mi się że p. Kosik chce być jak Zajdel ukazujący problemy społeczne.
Zakończenie dość otwarte ale mam nadzieję że nie powstanie kolejna część
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie dość otwarte ale mam nadzieję że nie powstanie kolejna część