Noc w bibliotece. Powieść

Okładka książki Noc w bibliotece. Powieść autora Agatha Christie,
Okładka książki Noc w bibliotece. Powieść
Agatha Christie Wydawnictwo: Awir Cykl: Panna Marple (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Edyta Gałuszkowa-Sicińska

Kup Noc w bibliotece. Powieść w ulubionej księgarnii

Oceny książki Noc w bibliotece. Powieść

OPINIE i DYSKUSJE o książce Noc w bibliotece. Powieść

Powieść „Noc w bibliotece” to jedna z tych książek, które od pierwszych stron wciągają czytelnika swoją fabułą i na długo zapadają w pamięć, zarówno dzięki charakterystycznemu klimatowi lat 40. XX wieku, jak i misternie skonstruowanej intrydze.

Treść i fabuła bardzo mi się podobały - były niezwykle oryginalne i nietypowe. Punktem wyjścia jest odnalezienie ciała młodej kobiety w bibliotece domu pułkownika Bantry’ego. Zdarzenie to wywołuje niemałe poruszenie w spokojnej, angielskiej miejscowości. Śledztwo prowadzi do odkrycia wielu sekretów, a kolejne tropy okazują się mylące. W sprawę angażuje się panna Marple, która jak zwykle dzięki swojej spostrzegawczości i znajomości ludzkiej natury stopniowo odkrywa prawdę.

Co zwrocilo moją uwagę od damego poczatku to fakt, że w powieści pojawia się bardzo wielu bohaterów i są oni bardzo różnorodni. Jednych od razu dało się polubić, bo wzbudzali sympatię swoją szczerością czy poczuciem humoru. Inni natomiast nieco irytowali mnie już od samego początku, ale to w sumie dodawało historii więcej realizmu. Ta różnorodność postaci sprawia, że książka jest jeszcze bardziej interesująca i wielowymiarowa.

Oglądałam również ekranizację tej powieści z Geraldine McEwan w roli głównej, która także bardzo mi się podobała. Aktorka doskonale oddała klimat kryminału i charakter postaci. Zdziwił mnie jednak fakt, że zakończenie zupełnie różniło się od oryginału - było bardzo nietypowe i niespodziewane. To zaskoczenie sprawiło, że jeszcze długo porównywałam obie wersje historii.

Jestem ogromną fanką twórczości Agathy Christie i każdą jej powieść czytam z ogromną przyjemnością. „Noc w bibliotece” tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, że autorka jest mistrzynią kryminału, a jej historie, mimo upływu lat, wciąż potrafią zachwycać i zaskakiwać.

Noc w Bibliotece to kolejna książka z serii o pannie Marple, którą przeczytałam w ostatnim czasie. I kolejna która mi się niezwykle podobała. Jednak... nie mogę się oprzeć wrażeniu, że to nie panna Marple jest główna bohaterką książek. Jest ona poniekąd na drugim planie w przeciwieństwie do Poirota który wysuwa się na przód. Ciekawa jestem czy był to przypadek czy celowy zabieg.

Tym razem historia krąży wokół zwłok znalezionych w bibliotece pułkownika Bantry'ego. Zwłok młodej blondynki, której ów pułkownik nie znał. Oczywiście, jego żona nieufając miejscowej policji prosi swoją przyjaciółkę o pomoc w rozwiazaniu tej zagadki. A Jane, jak to Jane Marple jej tej pomocy udziela.

Sama zagadka była dość łatwa do rozwiązania, co zazwyczaj powinno wpływać na obnizenie oceny kryminały. Ja oceniłam tę książkę wysoko ze względu na wątki poboczne—skutki jakie mogą wywołać same podejrzenia, kwestie chorobliwej żałoby czy chciwości. Tak więc, dla mnie Noc w Bibliotece to nie tylko dobry kryminał ale także solidny kawałek literatury obyczajowej.

Polecam.

To moja pierwsza książka od Agathy, miły klasyczek kryminału który pozytywnie mnie zaskoczył zakończeniem.

7515 użytkowników ma tytuł Noc w bibliotece. Powieść na półkach głównych
1537 użytkowników ma tytuł Noc w bibliotece. Powieść na półkach dodatkowych

Agatha Christie
Agatha Christie
Córka Clary i Fredericka Miller – angielska autorka powieści kryminalnych. Agatha Christie jest najbardziej znaną na świecie pisarką kryminałów oraz najlepiej sprzedającą się autorką wszech czasów. Wydano ponad miliard egzemplarzy jej książek w języku angielskim oraz drugi miliard przetłumaczonych na 45 języków obcych. We Francji sprzedano 40 milionów jej książek, podczas gdy zajmującego drugie miejsce Emila Zoli – 22 miliony. Pod pseudonimem Mary Westmacott wydała kilka powieści obyczajowych, które również cieszyły się popularnością. Agatha Christie stworzyła słynne postaci literackie dwojga detektywów: Belga Herkulesa Poirota oraz starszej pani, detektyw-amator panny Marple. Będąc jeszcze u szczytu kariery napisała dwie powieści z tymi bohaterami z zastrzeżeniem, że mają się ukazać dopiero po jej śmierci (czyli kilkadziesiąt lat później). Miały to być ostatnie zagadki do rozwiązania dla Poirota i Marple. W ostatniej zagadce belgijskiego detektywa zostaje on uśmiercony, bo, jak wytłumaczyła w swoim pamiętniku, zawsze uważała go za nieznośnego. Natomiast panna Marple, której rysy były wzorowane na babce autorki, po rozwiązaniu tajemnicy "Uśpionego morderstwa" spokojnie powróciła do swojej wioski. Wiele z jej powieści i opowiadań zostało sfilmowanych, niektóre wiele razy (Morderstwo w Orient Expressie, Śmierć na Nilu czy 4.50 z Paddington). Na ich podstawie powstały także seriale telewizyjne i słuchowiska radiowe.

Cytaty z książki Noc w bibliotece. Powieść