Zakręceni

2022-05-18

Kup Zakręceni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zakręceni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zakręceni

Dziś kilka słów o książce innej niż te, które zazwyczaj czytam. Do lektury zachęciło mnie porównanie jej do “Buszującego w zbożu” i muszę przyznać, że chwilami odczuwałam podobieństwo, lecz na pewno jest to mocno uwspółcześniona wersja dzieła Salingera. Napisana, co prawda, językiem nastolatków, da się jednak wyczuć, że stworzyła ją ręka nieco dojrzalszego autora.

“Zakręceni” to bezpruderyjna, groteskowa i do bólu szczera historia spisana w formie monologu dwojga bohaterów. On - uczeń, nastolatek, beznadziejnie zakochany w ekspedientce z osiedlowego sklepu. Ona – dziewczyna przeistaczająca się w kobietę, marząca o dostatnim życiu i wielkiej karierze. Łączy ich sklep oraz podobny wiek.

Nie ma tu konkretnej akcji, ani pędzącej fabuły. Autor skupia się na przemyśleniach i wyobrażeniach współczesnej młodzieży, ukazując ich tok myślenia, codzienne rozterki, relacje z bliskimi i marzenia o przyszłości.

Brak rozdziałów i dialogów sprawia, że swoją formą książka tak wyróżnia się na tle tego, co czytam na co dzień i była miłą odmianą, powiewem świeżości. Może nie zmieniła mojego życia i nie zapadnie mi dożywotnio w pamięć, ale na pewno umiliła mi czas.

Jak do tej pory nie miałam okazji spotkać się z twórczością autora. Powieść "Zakręceni" mną trochę zakręciła, a raczej wkręciła w świat młodych ludzi, i ich marzeń o miłości.

Warszawa, ona i on.
I miłość? Taka młodzieńcza, niedojrzała.

Książka podzielona jest na dwie części. W pierwszej bohaterem jest on, zwracający uwagę na nią, bezimienną ekspedientkę, w której się zakochuje i wręcz śledzi.
Druga poświęcona jest jej. Ma chłopaka i wie, że jest śledzona, ale nie bierze tego na poważnie, myśląc o nim jako o kolejnym świrze.

Autor w swojej powieści zwraca uwagę na problemy młodych ludzi, którzy nie zawsze liczą się ze zrozumieniem swoich bliskich, zajętych swoimi problemami. O błędach, które popełniają podejmując nieprzemyślane decyzje i skutkach, które mają różny finał.

Zakręceni, zaplątani i zagubieni, to tacy są bohaterowie książki.Jeszcze długa droga przed nimi, aby dojść do celu o jakim marzą.

"Zakręceni" to książka dla młodzieży, dająca dużo do myślenia i warto po nią sięgać.
Autor porusza w niej sporo tematów dotyczących młodego pokolenia i ich trudnego dojrzewania w czasach gdzie nigdzie nie ma znaku drogowego w którą stronę iść.

POLECAM !!!

Warszawa, ona i on.
I miłość? Taka młodzieńcza, niedojrzała.

Na półkach: , , , ,

Autora, pana Tomasza Jastruna znam od lat. Zaczytywałam się w jego felietonach w „Twoim Stylu”, w których pisał o wszystkim. O tym, co go zaintrygowało, co mu akurat siedziało w myślach, czy ot po prostu, dywagował wokół jakiegoś zagadnienia. Tutaj Tomasz Jastrun daje się poznać jako prozaik, a to już całkiem inny styl pisania i myślenia równocześnie. Jest i długa forma i fabuła i bohaterowie...
Ale po kolei.
„Zakręceni” są i dobrą i złą powieścią jednocześnie, co widać w opiniach na jej temat. Co recenzja, to inna ocena, co czytelnik to inne zdanie. I niby o to chodzi, o dyskusje i rozmowy o tym, o czym się przeczytało i jakie to zrobiło na nas wrażenie. Po to są książki, dlatego prócz uczty dla wyobraźni i oderwania od trosk codzienności warto zawsze mieć na temat przeczytanej powieści jakąś opinię – i ją wyrażać.
„Zakręceni” to dwustu-stronicowa książka podzielona na dwa działy. Na Niego i na Nią. On to szesnastoletni młodzik z wieloma problemami. A to widzi bezsens życia, a to planuje samobójstwo, a to czuje wstręt do rodziców. Wszystko stanowi dla mnie ciężar. Jednak jest ONA - jedna i jedyna, platoniczna miłość pracująca w sklepie spożywczym. Ona to dziewiętnastoletnia dziewczyna, która ma swojego chłopaka, o zachwytach innego nie ma pojęcia. To dwie kompletnie obce sobie osoby. Jednak...
Autor świadomie zagląda do środka dwóch nastoletnich umysłów. Różnią się trzema latami i płcią, co ma znaczenie, lecz – co sam szybko zauważysz – oboje to „kalecy” duchowi. Autor prowadzi nas przez pokręcony i niezrozumiały wręcz świat młodego pokolenia. Ich emocje, które targają wnętrza, myśli, które uwielbiają pesymizm i zero perspektyw na przyszłość. To pokolenie tymczasowe. Nie ma ani pragnień, ani wykształcenia ani ambicji. Wszystko „ma gdzieś”. I w pewnym momencie cię to irytuje. W tej książce brak magnesu, który budziłby w czytelniku pasję czytania. I nawet zabiegi autora, dialogi i splatanie ze sobą poszczególnych wątków nie są w stanie sprawić cudu. Ta książka jest o trudnej młodzieży i jej zagubieniu, co akurat w przypadku tak skonstruowanych bohaterów wydaje się normalne. Patologiczne rodziny, czy rodzice, którzy na rodziców się w ogóle nie nadają, tworzą dziecko na swój wzór i podobieństwo. I ten aspekt akurat stanowi plus tej powieści. Trudna młodzież, rodziny bez miłości, krzyki, awantury i jałowość. Ale...
powiem szczerze - musisz zmuszać się do czytania. Ja musiałam. To książka, po której stronach zasuwasz jak na hulajnodze i nie przykładasz wagi do mijanych obiektów. Dlaczego? Bo są nudne i nie mają w sobie kolorów. Wszystko przewidujesz, przeczuwasz i tracisz stopniowo zainteresowanie. Bełkoty i myśli młodych są denne. Plusem jest to, że można ją odbierać na dwóch płaszczyznach. Młodzież znajdzie w niej coś dla siebie, rodzice dla siebie. Dwie strony pojmą błędy życia, jakie sami popełniają. I to jest cenne, ale sama fabuła i historia to nie mój świat.
Z założenia miała to być mądra i zabawna powieść. No, czasem jest lekka i o niczym, ale czy jest śmieszna? Jeśli głupota młodzieży bawi, to jest naiwnie zabawna. Wymuszona. Ta książka mnie zawiodła w negatywnym tego słowa znaczeniu. Znając poziom pisania pana Jastruna liczyłam w duchu na dobrą lekturę, ale – od nadziei do faktu długa droga, co nie jeden raz miałam okazję przerabiać. Tu mnie to spotkało. Szkoda.

@sztukater

33 użytkowników ma tytuł Zakręceni na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Zakręceni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zakręceni

Tomasz Jastrun
Tomasz Jastrun
Syn poety Mieczysława Jastruna i poetki Mieczysławy Buczkówny. Był stałym felietonistą paryskiej "Kultury", gdzie publikował pod pseudonimami Witold Charłamp i Smecz. Na jej łamach, pod pseudonimem Smecz, rozpoczął serię felietonów "Z ukosa", które następnie kontynuował w "Rzeczpospolitej" i "Newsweeku" (od czerwca 2007). Pracował także w redakcji "Tygodnika Kulturalnego". Współpracował z Twoim Stylem (felietony "Notatnik erotyczny"). Obecnie (marzec 2009) pracuje w redakcji "Zwierciadła", gdzie publikuje felietony "Czułym okiem" oraz współpracuje z tygodnikiem "Newsweek". Należał do "Solidarności". W stanie wojennym ukrywał się przez rok. Był internowany. Redagował w drugim obiegu pismo literackie "Wezwanie" (1982-1988). W latach 1990-1994 był dyrektorem Instytutu Polskiego w Sztokholmie oraz attache kulturalnym w Szwecji. Jest członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich. Jest jednym z inicjatorów protestu przeciwko budowie w Warszawie pomnika ofiar rzezi wołyńskiej dokonanej na polskiej ludności cywilnej przez ukraińskich nacjonalistów z UPA.

Cytaty z książki Zakręceni

Dodaj cytat z książki Zakręceni