Dobrzy ludzie. Tom 2

Okładka książki Dobrzy ludzie. Tom 2 autora Ludwik Wiszniewski,
Okładka książki Dobrzy ludzie. Tom 2
Ludwik Wiszniewski Wydawnictwo: Księgarnia Wydawnicza "Polska Zjednoczona" Seria: Biblioteka Książek Błękitnych literatura dziecięca
literatura dziecięca

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Dobrzy ludzie. Tom 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dobrzy ludzie. Tom 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dobrzy ludzie. Tom 2

Okładka książki Złota księga. Najpiękniejsze świąteczne opowieści Małgorzata Bednarska-Moskwa, Barbara Czarnik, Stanisław Jachowicz, Artur Janicki, Beata Kołodziej, Maria Konopnicka, Artur Oppman, Zofia Poletyło, Ewa Szelburg-Zarembina, Ludwik Wiszniewski, Edyta Wygonik-Barzyk
Okładka książki Kto wymyślił choinki Władysław Broniewski, Jan Brzechwa, Józef Czechowicz, Aleksander Fredro, Konstanty Ildefons Gałczyński, Kazimiera Iłłakowiczówna, Czesław Janczarski, Hanna Januszewska, Maria Konopnicka, Lucyna Krzemieniecka, Bronisława Ostrowska, Janina Porazińska, Zofia Rogoszówna, Ewa Szelburg-Zarembina, Julian Tuwim, Ludwik Wiszniewski
Ludwik Wiszniewski
Ludwik Wiszniewski
Urodził się 15 sierpnia 1888 roku na Kujawach. Po ukończeniu szkoły powszechnej wstąpił do seminarium nauczycielskiego w Łęczycy. W r. 1905, w czasie strajku szkolnego, pracował jako tymczasowy funkcjonariusz w urzędzie pocztowym w Kole. W tym czasie zaczął pisywać artykuły i korespondencje do rożnych gazet prowincjonalnych i warszawskich. Do seminarium już nie powrócił. Po kilkuletnim pobycie w Kole przeniósł sie do Łodzi. Tu zaprzestał pisania korespondencji, a zabrał się z dużym zapałem do tworzenia bajek i wierszy dla dzieci. Pierwsze z tych prac ukazały się w "Przyjacielu Dzieci". Obecnie liczba utworów, napisanych przez Ludwika Wiszniewskiego, zbliża się do tysiąca."

Cytaty z książki Dobrzy ludzie. Tom 2

Dodaj cytat z książki Dobrzy ludzie. Tom 2