Gdzie jest jajo wielkanocne?

Okładka książki Gdzie jest jajo wielkanocne? autorstwa Lars Mæhle, Odd Henning Skyllingstad
Lars MæhleOdd Henning Skyllingstad Wydawnictwo: dziwny pomysł Cykl: Tajemnice przedszkola Wronie Gniazdo (tom 6) Seria: Kryminały przedszkolne literatura dziecięca
40 str. 40 min.
literatura dziecięca
Tajemnice przedszkola Wronie Gniazdo (tom 6)
Kryminały przedszkolne
Hvor er paskeegget?
2022-03-01
2022-03-01
40 min.
Joanna Barbara Bernat
Dziś w przedszkolu Wronie Gniazdo żółty dzień. Ale zanim impreza się zacznie, dzieci muszą znaleźć jajko wielkanocne, które Elin i Sven Ingvar ukryli wyjątkowo sprytnie.
To będą trudne poszukiwania dla Leona i Livii, detektywów z Wroniego Gniazda. Rymowane zagadki i masa sztuczek – czasami dorośli potrafią być tak zmyślni jak dzieci. No, prawie.

Kup Gdzie jest jajo wielkanocne? w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Gdzie jest jajo wielkanocne?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdzie jest jajo wielkanocne?

Pochwała sprytu, prawidłowej dedukcji i dobrej zabawy w przyjaznej przedszkolnej atmosferze – tak pokrótce mogłabym opisać serię książek kryminalnych dla przedszkolaków „Tajemnice przedszkola Wronie Gniazdo”.

Wśród rezolutnych przedszkolaków dwoje – Leon i Livia posiadają detektywistyczną smykałkę i już niejednokrotnie udowodnili, że przedszkolaki mogą być świetnymi tropicielami rozwiązującymi wcale nie takie proste zagadki. Tym razem jednak do akcji poszukiwawczej zostały zaangażowane wszystkie dzieciaki! Wszak chodzi o naprawdę ważną sprawę, jaką jest odnalezienie wielkanocnego jaja pełnego słodkości.

Ubrane na żółto, jak urocze stadko kurczaczków, dzieciaki rozpoczęły swoje poszukiwania od najbardziej oczywistego miejsca. Jakie było ich zdziwienie, gdy zamiast słodyczy w jajku skrywała się latarka, mapa skarbów i rymowana zagadka! Ale cóż to za zagadka, która ich zwodzi na manowce i wciąż każe kluczyć nieskutecznie po całym przedszkolu. Jednak bez obaw, te dzieciaki nie popadają we frustrację, ale świetnie się bawią odkrywając wciąż nowe zagadki i przyłapując zająca wielkanocnego w… piaskownicy.

Koniec końców (UWAGA! Spoiler) misja kończy się sukcesem (jak zawsze, gdy do akcji przystępują przedszkolaki z Wroniego Gniazda),a wytrwali detektywi zostają nagrodzeni wyczekiwanymi łakociami.

Tekst i fabuła autorstwa Larsa Mæhle są proste i przystępne dla maluchów, zagadka wciągająca i momentami humorystyczna.
Ilustracje autorstwa Odd Henning Skyllingstad są dość specyficzne, ale my się do nich przyzwyczailiśmy. Ich zaletą jest wyrazistość i brak nadmiernej ilości detali, które mogłyby rozpraszać.

Książka ma twardą okładkę i niezbyt duży format. Jest to już szósty tytuł z tej serii, który ukazał się nakładem Wydawnictwa Dziwny Pomysł.

„Gdzie jest jajo wielkanocne?” to naprawdę dobra zabawa w przyjaznej formie. Do czytania nie tylko przed i w okresie wielkanocnym 😊 dla wszystkich, bo nie zawiera żadnych motywów typowo religijnych.

*Nie umknęła mojej uwadze jedna literówka przy imieniu opiekuna 😉

10 użytkowników ma tytuł Gdzie jest jajo wielkanocne? na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Gdzie jest jajo wielkanocne? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gdzie jest jajo wielkanocne?

Okładka książki Gdzie jest Święty Mikołaj Lars Mæhle, Odd Henning Skyllingstad
Gdzie jest Święty Mikołaj Lars Mæhle, Odd Henning Skyllingstad
Okładka książki Gdzie się podziały wszystkie skarpetki? Lars Mæhle, Odd Henning Skyllingstad
Gdzie się podziały wszystkie skarpetki? Lars Mæhle, Odd Henning Skyllingstad
Okładka książki Kto ukradł słodką bułkę? Lars Mæhle, Odd Henning Skyllingstad
Kto ukradł słodką bułkę? Lars Mæhle, Odd Henning Skyllingstad

Cytaty z książki Gdzie jest jajo wielkanocne?

Dodaj cytat z książki Gdzie jest jajo wielkanocne?