Arystoteles

- Aristotle: A Very Short Introduction
- 2022-03-21
- 2022-03-21
- Joanna Bednarek
„Krótki kurs filozofii” to błyskotliwe wprowadzenia w prace kluczowych filozofów i najważniejsze idee filozofii. Autorami poszczególnych tomów serii, wydanej w oryginale przez Oxford University Press, są wybitni specjaliści prezentowanych obszarów.
Arystoteles był uczniem Platona i jednym z najbardziej znaczących filozofów w dziejach. Jonathan Barnes przekonuje, że jego wpływu na intelektualną historię Zachodu nie sposób przecenić. Przez stulecia poglądy Arystotelesa traktowano (bardzo często niesłusznie) jak niekwestionowaną prawdę, przez co wywarły one wielki wpływ na filozofów, naukowców, teologów, pisarzy i artystów. Autor omawia badania Arystotelesa z zakresu nauk przyrodniczych, jego odkrycia w logice, teorie metafizyczne, oraz prace z zakresu psychologii, etyki i polityki. Wiele uwagi poświęca też poglądom Arystotelesa na sztukę i poezję, a także historycznemu kontekstowi, w którym rozwijała się jego filozofia.
Kup Arystoteles w ulubionej księgarni
- Seria: Krótki kurs filozofii 1
- SCAN 1
- Grecja 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arystoteles
Całkiem przyzwoite wprowadzenie, nie wyłapałem żadnych błędów. Jakbym miał coś skrytykować to może zbyt małe docenienie arystotelewskiego myślenia w przyrodoznawstwie, które jest z nami do dzisiaj i zbytnie skupienie się na krytyce braku matematyzacji przyrody w badaniach Stagiryty. Ale tak na potrzeby większości ludzi jest to książeczka wystarczająca.