O chłopcu, który zniknął świat

The Boy Who Made the World Disappear
2022-03-23
2022-03-23
Ewa Kleszcz
A ty, co wrzuciłbyś do czarnej dziury, gdybyś mógł?

Harrison z całych sił stara się być dobrym dzieciakiem: nigdy nie zwędził nic ze sklepu, zawsze dzieli się z siostrą i nie oszukuje podczas gry w planszówki. Ma tylko jedną wadę… zupełnie nie potrafi zapanować nad wybuchowym charakterem. Gdy podczas przyjęcia urodzinowego dostaje balonik, który w rzeczywistości jest czarną dziurą, dochodzi do wniosku, że znalazł idealny sposób na pozbycie się swoich problemów! Teraz może wysłać w niebyt wszystko, co go irytuje. Jednak gdy balonik sprawia, że zaczynają znikać nie tylko obrzydliwe brokuły i szkolne podręczniki, lecz także rzeczy, które Harrison uwielbia, i ludzie, których naprawdę kocha, chłopiec zdaje sobie sprawę, że musi poszukać innego sposobu na poradzenie sobie z problemami.

„Chłopiec, który zniknął świat” to ekscytująca i pełna humoru opowieść o dorastającym chłopcu, który podobnie jak czytelnicy próbuje poradzić sobie ze zmianami w życiu.

Kup O chłopcu, który zniknął świat w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Wyróżniona opinia i

O chłopcu, który zniknął świat

1728 1641

Oceny książki O chłopcu, który zniknął świat

Opinie i dyskusje o książce O chłopcu, który zniknął świat

Dla mnie książka wyjątkowo słaba nie zajażyłam o co w niej chodzi chłopiec który znalazł czarna dziurę i wrzucił do niej wszystko i wszytko h których nie chciał na koniec okazało się że jednak warto to posiadać

Kolejna powieść Bena Millera, którą czytałam razem z moim synem. Przygodowo-fantastyczna historia z kosmiczną czarną dziurą w roli głównej. Jest to powieść o radzeniu sobie z gniewem i negatywnymi emocjami. Złość, strach i smutek są potrzebne, ale trzeba nauczyć się je właściwie wyrażać i komunikować.

W ostatniej książce Bena Millera, która gości w naszej bibliotece wróciliśmy do przygód Harissona. Tym razem poznaliśmy go jako małego chłopca, a jego siostrę Lanę,jako małą, ucząca się dopiero mówić, dziewczynkę. Cała historia skupiona jest wokół brata. A zaczyna się na urodzinach jego (nie) przyjaciela. Harisson wpada w złość i znów nie potrafi zapanować nad gniewem,który rozsadza jego ciało.
Dostaje od animatorki zwykły czarny balon, który staje się początkiem niezwykłych zdarzeń. Otóż ten zwykły czarny balon okazuje się czarną dziurą. A jak wiemy, wszystko co do niej wpada, już nie wraca. I na początku jest całkiem fajnie, znika nielubiany kalafior, podręczniki do geografii, lecz sprawy przyjmują całkiem inny obrót,gdy przez przypadek w czarnej dziurze lądują rodzice chłopca. Harisson wyrusza na poszukiwnia rozwiązania całej tej stresującej sytuacji.
"Chłopiec,który zniknął świat" to wspaniała propozycja dla wszystkich małych czytelników/ słuchaczy, którzy lubią się zatracać w przygodach. Uczy małych odbiorców,że nerwy i krzyk nie stanowią rozwiązanie problemu. W sytuacjach stresowych trzeba używać słów, to one w magiczny sposób są w stanie rozwikłać każdy problem. Książki autora bardzo lubimy i z każdą przeczytaną kolejną pozycją zyskujemy nasza ulubioną histori

278 użytkowników ma tytuł O chłopcu, który zniknął świat na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł O chłopcu, który zniknął świat na półkach dodatkowych

Ben Miller
Ben Miller
Brytyjski aktor, komik i pisarz. Sławę przyniosła mu rola Bougha w filmie Johnny English

Czytelnicy O chłopcu, który zniknął świat przeczytali również

Przyjaciel Północy Ilona Wiśniewska
Przyjaciel Północy
Ilona Wiśniewska Mariusz Andryszczyk
Zanurzając się w tej lekturze, przypomniałam sobie jak w pierwszej bądź drugiej klasie podstawówki przepadłam w pseudo reportażu Centkiewicza pt. "Anaruk, chłopiec z Grenlandii". Miłe przypomnienie lat dziecięcych, gdzie czytałam ów powieść przygodową, przy biurkowej lampce, gdy za oknem było ciemno i padał śnieg. "Przyjaciel północy" pomaga młodemu czytelnikowi zanurzyć się w dotąd nieznany mu świat. Poznaje nowe gatunki zwierząt, roślin oraz występujące między nimi zależności. Widać, że autorce bliski jest temat ekologii, fleksitarianizmu, praw zwierząt i ochrony natury przed wyniszczającą i pełną rządzy działalnością człowieka. Są to tematy złożone, więc by zachować równowagę, bohaterowie są dość prości, zwłaszcza antagoniści tej młodzieżówki. I jak to w romantycznych utworach bywa...natura każe wyrodnych i chciwych ludzi. Oczywiście, zakończenie wydaje się być niewiarygodne, jednak chyba każdy, komu zależy na dobrostanie naszej Matki Ziemi, chciałby zobaczyć jak boleśnie odpłaca ona swoim winowajcom. Piękne i inspirujące jest przypomnienie, że tak "odludne" miejsce wcale nie jest końcem świata, a jego początkiem. Pełna pokory, przemyśleń, niekiedy ponurych, ale stonowanych tak, aby dziecko lub młodzieniaszek mógł ją przetrawić i czerpać frajdę z lektury. Wątek kryminalny był jasny od samego początku, ale dla dziecka, to dobre wprowadzenie w detektywistyczny świat i łączenia poszlak. I do tego ciekawe ilustracje. Oby więcej takich książek było na naszym rodzimym ryneczku, łączących rozrywkę z edukacją. Z perspektywy dorosłej osoby 6+/10, z dziecka 7/10.
Strapiony Marzyciel - awatar Strapiony Marzyciel
Plątanina zaklęć Michelle Harrison
Plątanina zaklęć
Michelle Harrison
Michelle Harrison Siostry Wspaczne Plątanina zaklęć wydawnictwo Literackie 364 strony Opis: ,,Plątanina zaklęć" to ostatnia część cyklu o trzech siostrach, które nieustannie prześladuje pech. W tym tomie Charlie, Betty, Fliss, ich babcia oraz ojciec (a także kot Oj i szczur Hopsasa) opuszczają ponure wyspy Wronoskału i przenoszą się do sielskich, słonecznych Wisiorknotków. Wydaje się, że nieszczęsna rodzina wreszcie odnajdzie spokój. Lecz pozornie spokojna miejscowość skrywa mroczne sekrety, a najstarszej siostrze ewidentnie grozi niebezpieczeństwo... Opinia o pojedynczej części: Największym atutem tej historii jest klimat: mroczny, oparty na niedopowiedzeniach, legendach, dziwnych zjawiskach oraz dwóch moich ulubionych elementach, czyli pamiętniku zaginionej osoby i powtarzających się, pozornie niewinnych piosenkach i wyliczankach. Książka pochłonęła mnie, udało mi się przeczytać ją w jeden dzień. Możliwe, że to dlatego wydaje mi się za krótka (choć faktem jest, że to najkrótsza część z trylogii). Mam też delikatny problem z zakończeniem, choć to wynika z moich osobistych preferencji. Opinia o całej serii: Interesującym zjawiskiem jest to, że choć są to książki bezpośrednio ze sobą połączone, to każda ma zupełnie inny klimat: akcja pierwszej części rozgrywa się na wyspach, w cieniu więzienia, wśród rozmaitej maści przestępców, jest trochę ponuro, trochę przygnębiająco. W drugiej części przenosimy się do klimatów bardziej marynistyczno-awanturniczych, jest podróż statkiem, są piraci, mapy i skarby. Trzecia część jest najmroczniejsza i najbardziej niepokojąca. Szczypta magii, 6\10: Ta część podobała mi się najmniej, nie potrafię sprecyzować dlaczego, za to ma najlepsze rozpoczęcie. Odrobina czarów, 7\10: W tej części występuje Ronia, należąca do pocztu moich ulubionych postaci literacko-filmowych, dlatego do tej książki mam największy sentyment. Plątanina zaklęć, 8\10: Ta część jest według mnie najlepsza, po lekturze ,,Świata Zofii" zaspokoiła moją potrzebę przeczytania książki lekkiej i mrocznej. PS. Ten cykl opowiada o rodzinie dręczonej przez pecha. Wygląda na to, że ów pech przeniósł się też na mnie. Ten tekst jest czwartą próbą napisania opinii, bowiem wcześniej trzy razy udało mi się ją usunąć. Proszę więc o uznanie mojego trudu i poświęcenia, sterczenia nad komputerem, pisania wciąż od początku, dobierania słów i konstruowania zdań.
Bosorka - awatar Bosorka
oceniła na81 rok temu
Księgi mroku J.A. White
Księgi mroku
J.A. White
Ja dziwię się dzieciom i młodzieży, że nie czytają książek mając taką świetną literaturę jak ta perełka. “Księgi mroku” zahipnotyzowały mnie tak, że ciężko było mi się od nich oderwać. Po prostu chciałem szybko wiedzieć jak dalej potoczy się fabuła. Autor stworzył horror dla dzieci napisany w sposób dla nich przystępny bez udziwnień i bezsensownej brutalności. Posiada fabułę z dwutorowym przekazem. Z jednej strony mamy opowieść o sile akceptacji i walce z własnymi lękami. Pokazuje, że odmienność nie jest niczym złym i nie trzeba być jak inni. A z drugiej ukazuje refleksje o trudach pisarskiego rzemiosła, oraz kilka cennych wskazówek na temat tworzenia porywających fabuła. Ciekawym zabiegiem jest wplątanie krótkich strasznych opowieści przy jednoczesnym ich omawianiu. Aleks to zagubiony nastolatek o nietypowym hobby (uwielbia horrory). Przez odrzucenie społeczeństwa chce stać się “normalny”. Jest to odzwierciedlenie życia wielu nastolatków. Natasza to typowa wiedźma, która potrzebuje dzieci do swoich celów. Jednocześnie staje się wewnętrznym głosem Aleksa. Jej pomocnica Jasmin pogodzona ze swoim losem przechodzi przemianę pod wpływem wydarzeń. Podobnie jak kot Lenore. Zakończenie jest jednym wielkim zwrotem akcji, które potrafi zarówno nieźle wystraszyć jak i zadziwić. Jedno z lepszych jakie do tej pory przeczytałem w książkach. Mimo iż zakłada się, że to literatura dla dzieci i młodzieży to dorośli też się w niej odnajdą. Szczerze polecam. Aleks chce przestać być dziwakiem i postanawia zniszczyć to co doprowadza go do tego stanu. Swoje straszne opowieści. W tym celu chce zjechać do piwnicy by je spalić. Podczas jazdy windą dochodzi do awarii i wysiada na 4 piętrze. Tam mija mieszkanie, które go przyciąga i wpada w pułapkę. Od teraz będzie musiał za cenę życia pisać straszne historie, które spowodowały jego problemy.
Hendoslaw - awatar Hendoslaw

Cytaty z książki O chłopcu, który zniknął świat

Dodaj cytat z książki O chłopcu, który zniknął świat