Mopsik, który chciał zostać gwiazdą

Okładka książki Mopsik, który chciał zostać gwiazdą autora Bella Swift, 9788328093089
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Mopsik, który chciał zostać gwiazdą
Bella Swift Wydawnictwo: Wilga Cykl: Mopsik (tom 6) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Mopsik (tom 6)
The Pug Who Wanted to be a Star
2022-03-23
2022-03-23
Ewa Kleszcz

Kup Mopsik, który chciał zostać gwiazdą w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Mopsik, który chciał zostać gwiazdą

Oceny książki Mopsik, który chciał zostać gwiazdą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mopsik, który chciał zostać gwiazdą

super

super

Jak to jest być gwiazdą? Pewnie nie jedna osoba miała chwilę refleksji nad tym pytaniem. Życie w blasku flashy, ludzie znają twoje imię, pojawia się zachwyt tłumu, gdy wychodzi kolejne nagranie, zdjęcie, czy prasa z twoim udziałem, a z drugiej strony sława ma też swoje ciemne strony. Tytułowy mopsik Peggy szybko dostrzega minusy bycia gwiazdą, jednak zanim do tego doszło wydarzyło się kilka interesujących rzeczy. Zatem jak to się wszystko zaczęło?

Chloe właścicielka i przyjaciółka mopsika dostaje rolę w przestawieniu pod tytułem ,,Piotruś Pan", lecz w owym przedstawieniu nie tylko dzieci występują, szansę ma również czworonóg na zagranie psa opiekuna Nanny. Wesołe przestawienie ukrywa w sobie jednak inny ważny motyw, bo choć historia skupiona jest na chęci zostania gwiazdą, Peggy robi wiele z poczucia osamotnienia i chęci aprobaty swojej pani. Ta króciutka książka przypominać ma, że w natłoku obowiązków nie można zapominać o swoim puchatym przyjacielu, zwierzęta nie są w stanie powiedzieć nam, że tęsknią i potrzebują miłości, ale mogą to okazywać na różne sposoby i niezależnie od zabiegania, nie można ich odtrącić, ani zostawiać ,,na później". One potrzebują cię i sądzę, że to jest najważniejsza lekcja płynąca z książki o małym mopsiku.

Z plusów nie tylko płynących z treści, takich jak odpowiedzialność za inna istotę, czy wartości z próbowania spełnia marzeń, fabularnie książka stara się trzymać poziom, lecz są jeszcze literackie plusiki. Książka jest dostosowana do wieku czytelnika, posiada większą czcionkę (co też sprawdziłam w bibliotece, gdyż sama słuchałam audiobooka *gorąco polecam również tę formę!*),krótkie rozdziały, a także wprowadzenia kto jest kim, (czytelnik nie musi się martwić kolejnością czytania). Niewątpliwie są to pozytywne cechy, wpływające na to, iż warto polecić serie Mopsik!

Bardzo z córcią lubimy książeczki z serii o mopsiku Peggy. Miło zawsze wspólnie spędzamy czas podczas lektury. Książka i dla małych i dla dużych.

94 użytkowników ma tytuł Mopsik, który chciał zostać gwiazdą na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Mopsik, który chciał zostać gwiazdą na półkach dodatkowych

Bella Swift
Bella Swift is a children’s book editor who has written many successful children’s book series under a variety of pen names. She lives in London with her husband, her two daughters and a pet cat – but dreams about getting a dog!

Lotta, czyli jak wychować ludzkie stado Zofia Stanecka
Lotta, czyli jak wychować ludzkie stado
Zofia Stanecka Marianna Sztyma
Ta książka autorstwa Zofii Staneckiej kupiła mnie w całości. Podczas lektury, śmiałam się, wzruszałam, kiwałam sobie w myślach do samej siebie głową szepcząc-"tak właśnie jest, gdy człowiek ma psa, a pies-człowieka". 🐕 Tytułowa Lotta jest autentyczną psicą autorki, a jej zdjęcia można bez problemu obejrzeć na koncie Zofii Staneckiej. Pomysł na fabułę polegał na tym, żeby główną bohaterkę osadzić w fikcyjnej rodzinie i na tym tle pokazać jej życie, takie jakim ono było przez ostatnich dziesięć lat. 🐕 Warto zaznaczyć, że z historią Lotty, mocno sprzężona jest biografia jamnika Drania, pierwszego psa autorki, który uczył ją umiejętności rozumienia psiego języka i psich spraw. 🐕 „Lotta. Czyli jak wychować ludzkie stado”, to nie tylko opowieść o psich przygodach z ludzkim stadem – to portret psychologiczny psa ze wszystkimi jego jasnym i ciemnymi stronami. Opieka nad psem to bowiem nie tylko zabawa i przytulanie, ale i również poważne obowiązki od wychowania, przez opiekę medyczną, na ponoszeniu odpowiedzialności za szkody kończąc. Mamy tutaj pierwszoosobową narrację, prowadzoną z perspektywy dziewczynki, a nie zwierzaka.Ta życiowość fabuły sprawiła, że w trakcie głośnego czytania, moje dzieci nadstawiały ucha, żeby wychwycić jak najwięcej smaczków z życia niesfornej Principiessy. 🐕 Poręczne wydanie, znakomicie dopełniają rysunki Marianny Sztymy, która niezwykle trafnie przedstawia psio-ludzkie relacje.Lotta urzeka subtelnością, emocje przekazuje całą sobą. Kolorowe rysunki właśnie po to są, żeby pokazać te emocje, te elektryzujące bycie razem w różnych sytuacjach.Obok proste, komiksowe szkice Lotty otoczone wianuszkiem psich rozważań. 🐕 Opowieść o przygodach Lotty jest jedną z cudowniejszych książek, jakie miałam przyjemność czytać.Szalenie zabawna, urocza i niewiarygodnie wręcz autentyczna.Przeczytacie tu o dzikich pogoniach za okolicznymi kotami, przebiegłych sposobach na leżakowanie na kanapie oraz tysiącach dróg, prowadzących wprost to psich przysmaków.Każdy rozdział jest potężną dawką dobrego humoru, a historie podane są w przezabawny i przyjemny sposób. 🐕 Gorąco polecam przygody Lotty absolutnie każdemu, bo jest to opowieść, z której się nie wyrasta. @bajkowy.zawrot.glowy
Basia Ott - awatar Basia Ott
Mopsik, który chciał zostać syrenką Bella Swift
Mopsik, który chciał zostać syrenką
Bella Swift
Bella Swift "Mopsik, który chciał zostać syrenką" @wydawnictwowilga Poznamy suczke Peggy, która wyjeżdża nad morze nq wakacje w raz ze swoją rodziną. A ona zrobi wszystko dla swojej ludzkiej przyjaciółki. Leon - Bardzo podobała mi się historia mopsika, który chciał zostać syrenką. Ta pocieszna sunia wpadała w ciekawe tarapaty, z których trzeba była ją ratować. Poznała również nowych przyjaciół. Sama historia jest bardzo ciekawa, pokazuje miłość jaką rodzina darzy Peggy. I jaką miłością sunia darzy swoją rodzinę. Książka ma duża czcionkę i będę próbował sam ją przeczytać. Opowieść jest bardzo ciekawa i nie mogę doczekać się kolejnych przygód Peggy. Mama potrafi czytać w taki sposób, że cały czas byłem prawie uśmiechnięty podczas czytania! Ignacy - Mopsik Peggy to sunia, która przeżywa różne przygody i poznaje nowych przyjaciół, a do tego jest uroczym i kochanym psiakiem, który zrobi wszystko dla swojego człowieka. Słuchało mi się jej bardzo dobrze, mama kiedy było trzeba tłumaczyła mi to czego nie mogłem zrozumieć. Podsumowując "Mopsik... syrenką" to bardzo dobra pozycja dla dzieci, które chcą samodzielnie nauczyć się czytać. Ma dużą czcionkę co ułatwi dziecku sprawę. Krótkie rozdziały pozwalają na skupienie się podczas słuchania. (Tak jestem z tych, gdy kończy się rozdział to zadaje młodym pytania o to co się wydarzyło itp 😅) A odnośnie opowieści uroczej Peggy, to czyta się ona sama, jest lekka, przyjemna, zabawna. Oczywiście dostaniemy tutaj przyjaźń, wsparcie, miłość oraz oddanie z jakim sunia stara się zrobić wszystko, aby jej człowiek był szczęśliwy. Tak samo podejście rodziny do niej samej jest również piękne pokazane. To naprawdę świetna seria, z którą musimy się bardziej zaprzyjaźnić i poznać inne historie Peggy! Perun - słuchałem tej opowieści i jednak na Peggy bym chyba nie szczękał, mimo, że tych mniejszych psiakow nie lubię najbardziej to ona wydaje się iście przyjacielska!
Kinga - awatar Kinga
oceniła na81 rok temu
Drań, czyli moje życie z jamnikiem Zofia Stanecka
Drań, czyli moje życie z jamnikiem
Zofia Stanecka Marianna Sztyma
Przestawiam Wam historię bardzo poruszającą i zabawną, momentami smutną, ale szybko niosącą ukojenie, pełną mądrych treści, podanych w szalenie przyjemny sposób. Zofia Stanecka napisała opowieść osadzoną w niełatwych czasach ale świetnie wyważoną mimo wszystko lekką narracją oraz naprawdę sporą dawką psich anegdot, podanych w przezabawny i pełny uroku sposób. Oto Drań, nazywany też Dranisławem lub Draniuszkiem. Najszczęśliwszy dzień w życiu Zosi to ten, kiedy jamnikowaty szczeniak trafia do jej rodziny. Wyczekany, ukochany Draniuszek przypomina małą kulkę „pachnącą ciepłym mlekiem i suszonym na słońcu prawdziwkiem”. Nic dziwnego, że od razu udaje mu się skraść serca wszystkich domowników, a w przypadku Zosi nawet większą część jej łóżka 😊.Tak zaczyna się historia pełna miłości do charakternego czworonoga. Z czasem nasz psi bohater, ujawnia też swoją silną osobowość. Kiedy trzeba potrafi być obrońcą, a innym razem powiernikiem w trudach dorastania. „Drań. Czyli moje życie z jamnikiem” to książka z mnóstwem niezwykle dowcipnych psich opowiastek, które zarysowują sceny z życia z psem w sposób fenomenalny, sprawiając, że parskniecie śmiechem, zdając sobie jednocześnie sprawę z tego, że rodzicom Zosi pewnie nie raz jeżył się włos na głowie, gdy przyłapywali Drania w centrum wydarzeń co najmniej kłopotliwych. A jednak pogryzione kapcie, zniszczone zabawki, przeżute książki czy pościel nieustannie pokryta draniową sierścią, choć uświadamiają jakie trudności mogą napotkać właścicieli czworonogów, budzą w sercach czułość i ciepło, a nie złość i frustrację. Obserwując relację pani Zofii, to jak przedstawia swoje wspomnienia z dzieciństwa, można być pewnym tego, że jeśli psa obdarzy się miłością, to w zamian dostanie się jej po tysiąckroć więcej, bo psy kochają całym sobą! W książce nie mogło zabraknąć świetnych ilustracji Marianny Sztymy, które idealnie dopełniają treść i tworzą świetne podsumowanie znanych prawd o jamnikach. W końcu każdy wie, że śpiący jamnik zwiększa swoją wagę i objętość, a niechętny do współpracy jamnik zyskuje na przyczepności do podłoża😊.Nie brakuje tu także mądrych treści. O czym warto pamiętać w czasie spacerów z jamnikiem?Przekonajcie się sami! @bajkowy.zawrot.glowy
Basia Ott - awatar Basia Ott
Bari, wymarzony piesek Holly Webb
Bari, wymarzony piesek
Holly Webb
Każdy od czegoś zaczynał swoją przygodę ze światem książek. Moja bardziej poważna relacja z fikcyjnymi bohaterami rozpoczęła się co prawda od Wattpada, którego kiedyś poleciła mi kuzynka. Zaczęłam coraz częściej zaglądać do tej aplikacji, ale do dziś pamiętam, jakby to było wczoraj, jak bardzo byłam szczęśliwa, gdy w szkolnej szatni powiedziałam mamie, że mam nową książkę na wieczór. Mama rzadko czytała mi książki na dobranoc, ponieważ tego nie potrzebowałam i też nie oczekiwałam tego codziennie. Jednak, kiedy już to robiła, słuchałam jej głosu jak zaczarowana i nigdy nie lubiłam momentu, w którym nadchodziła pora spania. Te chwile miały w sobie coś wyjątkowego, poczucie bezpieczeństwa i bliskości, które dziś wspominam z ogromnym sentymentem. Wypożyczyłam wtedy książkę „Wróć, Alfiku!”. Jest to historia o pewnej parze, ich psie oraz dziecku, które ma się wkrótce pojawić na świecie. Gdy maleństwo przychodzi na świat, Alfik nie otrzymuje już tyle uwagi co wcześniej, przez co zaczyna rozrabiać. Właściciele nie potrafią sobie z nim poradzić i podejmują decyzję o oddaniu psa. Piszę tę recenzję jeszcze przed ponownym sięgnięciem po tę historię, ale doskonale pamiętam emocje, które mi wtedy towarzyszyły, ja, cała czerwona, z potokiem łez na twarzy, przeżywająca smutne losy Alfika, i mama, której oczy, ku mojemu zdziwieniu, nawet nie zaszkliły się od łez. Dla mnie, osoby niemal pełnoletniej, nie jest to już najlepsza forma rozrywki. Zaczynam dostrzegać powtarzalność schematów i podobieństwa między jedną historią a drugą. Jednak dla tej małej mnie, która dopiero odkrywała świat książek, była to opowieść pełna emocji, ucząca empatii i wrażliwości. Nieważne, ile będę miała lat i nieważne, co będą mówić inni, raz na jakiś czas wciąż będę sięgać po takie książki. Robię to nie tylko z sentymentu, ale też dla tej młodszej wersji siebie, która zakochała się w czytaniu i która wciąż na to zasługuje.
natalka_czyta - awatar natalka_czyta
oceniła na103 miesiące temu
Kocia Szajka i duchy w teatrze Agata Romaniuk
Kocia Szajka i duchy w teatrze
Agata Romaniuk Malwina Hajduk
Więcej opinii znajdziesz na www.jakeczyta.blogspot.com Kolejna część przygód sympatycznych kotów z Cieszyna. Prezent świąteczny dla syna, ale ponownie obaj świetnie bawiliśmy się podczas lektury. W cieszyńskim teatrze dochodzi do tajemniczego wypadku. Ktoś uruchomił obrotową scenę w momencie, gdy znajdowała się na niej odtwórczyni głównej roli w najnowszym spektaklu. W wyniku zdarzenia czeska aktorka złamała rękę. Nagranie z monitoringu pokazuje dwie postacie w białych prześcieradłach, do złudzenia przypominające duchy. Komendant Psota, młodsza aspirantka Koczy oraz kocia szajka podejmują się śledztwa. Żmudną pracę śledczą ułatwiają pomysły braci Pikseli, a kocia pomysłowość nieustannie bawi. Kilkoro podejrzanych miało możliwość uruchomienia sceny — ale kto miał motyw? Jak już wspominałem, bardzo lubię serię o cieszyńskich kotach detektywach. Duża dawka humoru i ciekawe zagadki, idealne dla najmłodszych, sprawiają, że historię pochłania się bardzo szybko. Autorka ma lekki, swobodny styl, który doskonale pasuje do docelowej grupy odbiorców. Bohaterowie, łączący typowe kocie cechy ze śledczymi umiejętnościami, od razu dają się polubić. Nie sposób nie wspomnieć także o samym wydaniu książki. Twarda oprawa oraz liczne, świetne ilustracje jeszcze bardziej przykuwają uwagę młodych czytelników. Doskonała seria!
The_5nake - awatar The_5nake

Cytaty z książki Mopsik, który chciał zostać gwiazdą

Dodaj cytat z książki Mopsik, który chciał zostać gwiazdą