Pora na przyszłość

Okładka książki Pora na przyszłość autora Ewelina Miśkiewicz, 9788367176156
Okładka książki Pora na przyszłość
Ewelina Miśkiewicz Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Babski wieczór (tom 4) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Babski wieczór (tom 4)
2022-02-23
2022-02-23

Kup Pora na przyszłość w ulubionej księgarnii

Pora na przyszłość

Oceny książki Pora na przyszłość

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pora na przyszłość

Całkiem przyjemna obyczajówka Ania jest masażystką w Klinice Piękna. Wkrótce zatrudniony zostaje drugi masażysta Filip. Jest to dużo młodszy mężczyzna. Zaczynają znajomość od przyjaźni, ale czy przerodzi się ona w związek? Zawirowania w życiu Ani oraz duża różnica wieku mogą być przeszkodą.

Jak duży wpływ ma przeszłość na naszą przyszłość?
O tym przekonała się Anka, bohaterka czwartej i ostatniej powieści z cyklu Babski wieczór.
"Pora na przyszłość" to opowieść o kobiecie, której przeszłość ma ogromny wpływ na przyszłość. Choć z pozoru Anka jest najbardziej zwariowaną i wyluzowaną ze swojej paczki to jest to tylko jedna z jej twarzy. Tę prawdziwą dawno ukryła pod poczuciem winy i brakiem własnej wartości. Trudne dzieciństwo, brak wsparcia ze strony rodziców oraz toksyczny związek odbiły się na jej obecnym życiu, w którym boi się angażować w głębsze relacje.
Poznając Filipa nie brała go pod uwagę jako potencjalnego partnera. Duża różnica wieku odstraszyła Ankę, ale nie na tyle by nie nawiązać przyjacielskiej relacji.
Czy z tej przyjaźni wyjdzie coś więcej? Tego Wam nie zdradzę. Mam jednak nadzieję, że podsyciłam Waszą ciekawość na tyle, abyście sięgnęli po tę pozycję.
W historii Anki, znajdziecie również problem z hazardem, wstyd za własne wybory oraz obarczaniem nimi innych, ale również to, że nie zawsze wiek ma znaczenie.

Jak duży wpływ ma przeszłość na naszą przyszłość?

Dobrze się czyta. Niestety zaczęłam od tej części więc sporo wątków przytaczanych nie było mi znanych.

129 użytkowników ma tytuł Pora na przyszłość na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Pora na przyszłość na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pora na przyszłość

Ewelina Miśkiewicz
Ewelina Miśkiewicz
Pisarka, autorka dobrze przyjętej przez czytelniczki serii obyczajowej "Babski wieczór" wydanej nakładem Wydawnictwa Czwarta Strona: "Nagła zmiana planu" (2020),"Wszystko pod kontrolą" (2021),"Każdy nowy dzień" (2021),"Pora na przyszłość" (2022). Pasjonuje się czytaniem oraz pisaniem. Kocha zwierzęta, lubi długie spacery, uwielbia dobrą kawę. W swoich książkach pisze o kobietach, w dużej mierze o kobiecej przyjaźni, nie stroniąc przy tym od ważnych i trudnych tematów. "Na karuzeli spojrzeń" to jej piąta powieść, której akcja osadzona jest w malowniczym Sandomierzu. Mieszka w Tarnobrzegu, ma dwie kotki, a najprzyjemniejszy dla niej moment w ciągu dnia to ten, kiedy może usiąść w fotelu, w towarzystwie dobrej książki, smacznej kawy i kota na kolanach.

I będę cię kochać aż do śmierci Anna Kasiuk
I będę cię kochać aż do śmierci
Anna Kasiuk
Rita, Jan, Piotr i Tomasz. Jedna kobieta i trzech mężczyzn. Jeden jest jej teraźniejszością, drugi ucieczką, trzeci wspomnieniem przeszłości. Z Tomaszem miała wziąć ślub. Niefortunny incydent w dniu sesji zdjęciowej sprawił, że on trafił do więzienia a ona, w ciąży i w zakrwawionej sukni, uciekła na Mazury. Tam poznała Jana, właściciela ziemskiego. Mężczyzna posiada pensjonat oraz stajnię a Rita kocha konie. Zgadza się za niego wyjść nie wiedząc, że jej nowy mąż ma nietypowe upodobania seksualne. Z początku im się układa, dopóki Jan nie dopuścić do głosu swoich instynktów. Wtedy Rita zaczyna się go bać i odsuwać od niego. Wiadomo, że zrobił jej krzywdę, lecz nie znamy szczegółów. Teraz Rita zajmuje się obejściem i wychowuje dwóch synów, Kubę i Józia. Gwarantem jej bezpieczeństwa jest przyjaciel jej męża, Piotr, z zawodu policjant. Są z sobą blisko, ich dzieci wychowują się razem. Piotr praktycznie sam wychowuje Marysię. Z jej matką nie łączy go już nic, choć formalnie nadal są małżeństwem. Mężczyzna planuje rozwód. Jest jedynym poza podejrzeniami zaborczego Jana i jedynym, z którym Rita faktycznie zdradzała męża. Dopóki nie pojawił się Tomasz. Jej pierwsza i największa miłość odnajduje ją i zatrudnia się w gospodarstwie jej męża. I teraz się zaczyna. Lawirowanie pomiędzy trzema kochankami, kłamstwa, zdrady i poczucie niesprawiedliwości. Rita najchętniej rzuciłaby wszystko i wpadła w ramiona Tomka, ale jej mąż zabrałby jej dzieci, bez których ona nie wyobraża sobie życia. Piotr chciałby być z nią, lecz póki co pilnuje czy Jan nie posuwa się za daleko, czy znów jej nie krzywdzi. Tomek oferuje jej niezapomniany tydzień a później chce wyjechać. Czy ta historia może skończyć się dobrze? Z początku prosta fabuła coraz bardziej się komplikuje. Wygląda to na typowy konflikt tragiczny, w którym nie ma dobrego rozwiązania a jednak autorce udało się mnie zaskoczyć. Brawa za zakończenie.
Andarielka - awatar Andarielka
oceniła na82 lata temu
Którędy do raju Anna H. Niemczynow
Którędy do raju
Anna H. Niemczynow
„…Westchnęła do swoich zakopywanych każdego dnia głęboko w sercu pragnień, jeszcze raz, jeszcze jeden i znów, usiłując je wepchnąć tam, skąd na pewno się nie wydostaną – na dno jej duszy…”. Elżbieta ma dość codzienności. Ciągle praca, dom, dzieci. Marzy o podróżach. Mąż zabiera ją do Słowenii. Wyprawa zaczyna się od miasta Bled. Wszystko zapowiada się dobrze, ale dojdzie do tragedii. Znów nerwy. Walka z brutalną rzeczywistością. Kiedy wspieramy się wzajemnie? Każdy wszak ma jakiś dar od Boga. Czy umiemy go skierować w stronę drugiego człowieka? Czy to prawda, że nic nie rozwija inteligencji tak, jak podróżowanie? Kiedy to przyzwoite i poukładane życie staje się nudne? Są takie chwile, że warto puścić wodze wyobraźni i napisać felieton, esej lub inne teksty, gdzie możemy powiedzieć to, co naprawdę myślimy. Autorką książki jest Anna Niemczynow. Pisarka przyciąga pozytywną energią nie tylko w swoich mediach społecznościowych. Absolwentka nauk politycznych, prawa administracyjnego i pedagogiki. Ceniona jest za autentyzm, szczerość i odwagę. Jej książki sprawiają mi prawdziwą przyjemność i mówię to z pełną odpowiedzialnością. Mieli piękny dom. Mąż Elżbiety – Prosper wykańczał w nim wszystko sam. Dzieci: Kajtek i Ala. Wiedli dobre życie. Ela kochała swoją pracę, lubiła pisać do gazet, czasopism, odnosiła sukcesy jednak nie potrafiła się z nich do końca cieszyć. Zakochała się w Prosperze do szaleństwa. Tylko ojcu nie pasował. Mówił o nim: „Towar z drugiej ręki”. Ela pochodziła z Limanowej. Ojciec prowadził gospodarstwo. Ojciec – Jan Michalik jednak nie do końca zaakceptował zięcia. Ostatnio Prosper zaczął dużo popijać, ona tego nie lubiła. Byli już długo ze sobą, Kajtek miał 17 lat. Mieszkali początkowo w Polsce, później w Niemczech – wszędzie wybudowali nowy dom. Ona chce wyjechać na wycieczkę, chociażby do Grecji. Mówiła: „Ja chcę żyć”. W końcu zgodził się na Grecję. Ona była szczęśliwa. Elżbieta ma 38 lat. Jeden dom w Bawarii, drugi w Szczecinie. Jak wyjadą, to dzieci spędzą czas w domu w Szczecinie, dojrzy ich jej mama. Mieli szczenię o imieniu Happy. Elżbieta kochała męża naiwną miłością. Był w stanie wmówić jej wszystko. To bardzo przykre, tak grać na czyiś uczuciach wyłącznie dla własnych korzyści. Lewe czeki, szukany przez policję, więzienie, nie chciał żeby z prokuratury przychodziły listy na dom. Prosper kłamał, kręcił, kombinował, a ona była przy nim. Czy było warto? Z kolei z Anitą miał dziecko – usunęła, drugie – Kajtka wcisnął Eli, opłacał dla tej pierwszej zakład psychiatryczny. Sam zapisał się na terapię. Gorąco polecam książkę z przesłaniem, walką o własne życie i prawdę, która boli najbardziej. Katarzyna Żarska https://zarska18.blogspot.com/ Wydawnictwo: LUNA Oprawa: miękka ze skrzydełkami Projekt okładki i stron tytułowych: Paweł Panczakiewicz Liczba stron: 520 (nowość wydawnicza) w mojej prywatnej - domowej biblioteczce
Katarzyna Żarska - awatar Katarzyna Żarska
oceniła na103 miesiące temu
Miłość za zakrętem Kinga Gąska
Miłość za zakrętem
Kinga Gąska
Powieść Kingi Gąski pt. „Miłość za zakrętem” to historia, która udowadnia, że w literaturze obyczajowej wciąż jest miejsce na świeżość, autentyzm i emocje wolne od taniego sentymentalizmu. Fabuła skupia się na losach głównej bohaterki, która staje na życiowym rozdrożu. Nagła utrata dotychczasowej stabilizacji zmusza ją do przewartościowania swoich planów i wyruszenia w podróż – dosłowną i metaforyczną. Tytułowy „zakręt” to nie tylko zmiana miejsca zamieszkania czy otoczenia, ale przede wszystkim moment, w którym trzeba spojrzeć w lustro i zapytać samego siebie o to, co w życiu jest naprawdę istotne. Przyznaję tej książce wysoką ocenę 8/10, ponieważ Kinga Gąska z niezwykłą wprawą omija pułapki typowe dla romansów. Największym atutem publikacji jest bez wątpienia kreacja bohaterów. Są to osoby z krwi i kości, popełniające błędy, pełne obaw i wątpliwości, dzięki czemu czytelnik błyskawicznie nawiązuje z nimi więź. Autorka posiada dar opisywania codzienności w sposób magiczny, a zarazem skrajnie realistyczny. Jej styl jest lekki, potoczysty, a dialogi skrzą się naturalnym humorem, co sprawia, że przez kolejne rozdziały płynie się z ogromną przyjemnością. Kolejnym plusem jest sposób, w jaki autorka buduje napięcie między postaciami. Relacja, która rozwija się na kartach powieści, nie jest gwałtownym wybuchem nierealnej pasji, lecz powolnym procesem budowania zaufania i wzajemnego poznawania swoich historii. To sprawia, że finałowe rozstrzygnięcia są dla odbiorcy satysfakcjonujące i wiarygodne. „Miłość za zakrętem” to także opowieść o odwadze, by zacząć od nowa, nawet gdy wydaje się, że wszystkie mosty zostały spalone. Momentami tempo w środkowej części książki mogłoby być nieco bardziej dynamiczne, a niektóre wątki drugoplanowe zasługiwałyby na szersze rozwinięcie. Niemniej jednak, te drobne uwagi nie wpływają negatywnie na ogólny, bardzo pozytywny odbiór całości. Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Realizm: Autorka nie serwuje nam bajki, ale historię, która mogłaby przydarzyć się każdemu z nas. Emocje: Powieść porusza czułe struny, wywołując na przemian uśmiech i wzruszenie. Przesłanie: Optymistyczna wizja zmian jako szansy na lepsze jutro. To idealna lektura dla każdego, kto szuka w książkach ciepła, nadziei i potwierdzenia, że najlepsze rzeczy w życiu często czekają na nas właśnie tam, gdzie najmniej się ich spodziewamy.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na81 miesiąc temu
Toast za Gruzję Anna Pilip
Toast za Gruzję
Anna Pilip
Zapraszam na instagrama: books.injuly Ten tom bym w sumie mocno rożny od pozostałych. Autorka skupiła się na Kamie, przyjaciółce Any oraz na… uwaga, uwaga… TIMARZE! Ale o tym za chwilę. Życie Aniki mocno się pokomplikowało po powrocie Gio, a właściwie to bardziej jego życie. Uwięzienie po stronie Osetyjskie mocno naruszyło jego zdrowie psychiczne, a całkowicie zniszczyła kolejna misja przydzielona przez Vano. Ich małżeństwo zawisło na małym włosku. Odbiło się to na zdrowiu psychicznym naszej głównej, swoją drogą nadal mocno nie dojrzałej głównej bohaterki. Książka jest pełna bólu i cierpienia. Naprawdę szkoda mi było Gio w tym tomie, bo był kreowany na potwora, którym w głębi serca nie był, a Vano za zniszczenie go nie poniósł żadnych konsekwencji. Szkoda… bardzo u mnie spadł w rankingu za to co zrobił Anie. Kolejna postacią która walczy o siebie jest Timar, który również przeszedł przez piekło, więziony u Aslana. Nadal szalenie zakochany w Anie, nikt nie potrafił mu wybić jej z głowy. Chociaż jemu Vano w jakimś stopniu pomógł, chociaż nie rozumiem czemu zniszczył jednego, a uratował drugiego, chociaż najpierw pakując go w tą całą sytuację. A teraz moje ulubione! Kama! Dużo Kamy! Cała książka to głównie naprzemiennie perspektywa Kamy i Timara. Podczas gdy Ana walczy z demonami, to jej przyjaciółka układa sobie życie z Dato, na Gruzińskiej wsi w kaukaskich górach. Otwiera swój pensjonat, koresponduje z tajemniczym Jackiem i odkrywa jak bardzo myliła się co do swojego partnera. Bardzo ją polubiłam i przyjemnie się czytało o jej życiu. W epilogu również zostało wyjaśnione co kryje się za maską tej silnej i niezależnej kobiety. Ten tom pokazał jak bardzo wszystkie z postaci były naruszone, a niektóre nawet zniszczone przez wydarzenia z przeszłości, ale również jak każdy z nich na swój sposób z nimi walczył i lizał rany. Autorko! Naprawdę dobrze było widzieć poprawę twoich umiejętności literackich podczas czytania tych książek. ♥️
BooksInJuly - awatar BooksInJuly
Przyjaciółka Iwona Mejza
Przyjaciółka
Iwona Mejza
„Przyjaciółka” autorstwa Iwony Mejzy to powieść, która wciąga czytelnika w gęstą sieć kobiecych relacji, udowadniając, że lojalność i zdrada to często dwie strony tej samej monety. Moja ocena wynika z faktu, że autorka potrafi połączyć lekkość obyczajowej narracji z ciężarem gatunkowym thrillera psychologicznego, choć momentami brakuje tu ostatecznego szlifu, który uczyniłby tę historię wybitną. Plusy i warstwa fabularna Głównym atutem książki jest bez wątpienia umiejętnie budowane napięcie oraz psychologiczna wiarygodność postaci. Fabuła kręci się wokół pozornie nierozerwalnej więzi między dwiema kobietami, których życie zostaje wystawione na próbę w obliczu tajemnic z przeszłości. Mejza świetnie operuje niedomówieniami – czytelnik od pierwszych stron czuje, że pod powierzchnią idealnych uśmiechów kryje się coś mrocznego. Plus należy się za: Autentyczność dialogów: Postacie rozmawiają naturalnie, co pozwala szybko zżyć się z bohaterkami i poczuć ich dylematy. Dynamikę zmian: Autorka sprawnie przechodzi od sielankowych opisów codzienności do momentów grozy, co sprawia, że książkę czyta się „na raz”. Lokalny koloryt: Osadzenie akcji w realiach bliskich polskiemu czytelnikowi dodaje opowieści intymności. Fabuła koncentruje się na próbie zdefiniowania, czym tak naprawdę jest przyjaźń. Czy to bezwarunkowe wsparcie, czy może forma emocjonalnego pasożytnictwa? Gdy jedna z bohaterek zaczyna odnosić sukcesy, w ich relację wkrada się zawiść, a dawne urazy wypływają na wierzch, prowadząc do nieuchronnej konfrontacji. Mimo wielu zalet, „Przyjaciółka” zatrzymuje się na poziomie bardzo dobrej literatury rozrywkowej. Niektóre zwroty akcji są dla wprawnego czytelnika kryminałów przewidywalne, a finał, choć satysfakcjonujący, mógłby być nieco bardziej rozbudowany emocjonalnie. Autorka momentami zbyt szybko domyka pewne wątki, które zasługiwały na głębszą analizę. Powieść Iwony Mejzy to jednak kawał solidnej prozy o toksycznych więziach. To przestroga przed tym, jak łatwo możemy stać się zakładnikami własnych wspomnień i ludzi, którym bezgranicznie ufalismy. Mejza nie ocenia swoich bohaterek – pokazuje je w pełnym spektrum szarości, co jest największą siłą tej pozycji. To idealna lektura na wieczór, która zostawia w głowie niepokojące pytanie: jak dobrze tak naprawdę znamy osobę, którą nazywamy swoją najlepszą przyjaciółką? Książka satysfakcjonuje jako studium charakterów i thriller domestic noir, oferując emocje, których szukamy w literaturze o skomplikowanej ludzkiej naturze.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu

Cytaty z książki Pora na przyszłość

Ewelina Miśkiewicz Pora na przyszłość Zobacz więcej