Pustynna Włócznia. Księga II

Okładka książki Pustynna Włócznia. Księga II autora Peter V. Brett, 9788379647200
Okładka książki Pustynna Włócznia. Księga II
Peter V. Brett Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: Cykl Demoniczny (tom 2.2) fantasy, science fiction
Cykl Demoniczny (tom 2.2)
The Desert Spear
2022-03-25
2010-08-06
2012-07-01
Marcin Mortka

Kup Pustynna Włócznia. Księga II w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pustynna Włócznia. Księga II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pustynna Włócznia. Księga II

Początek spokojny, wręcz obyczajowy. Wojownicy pustyni, ludy północy. Wszystko zmierzające do konfrontacji. Intrygi dworskie, pałacowe - słowem, fajne ale bez szaleństw. Za to później, kiedy na scenę wkraczają Książęta Otchłani, to już nawet nie wieje grozą tylko wir Otchłani wciąga czytelnika/słuchacza z taką mocą, że oderwać się nie można i tylko dzięki suchości w gardle konstatujesz, że czytasz/słuchasz z rozdziawionymi ustami 😈

Słabo się to rozwija. Postaci bardziej irytują, biegając bez ładu i składu.

Słabo się to rozwija. Postaci bardziej irytują, biegając bez ładu i składu.

Recenzja dotyczy części 1 i 2 książki.

Pustynna włócznia to drugi tom Cyklu Demonicznego napisanego przez Petera V. Bretta. Książkę w Polsce wydało Wydawnictwo Fabryka Słów. Ten tom został podzielony na dwie książki.

Po moim zachwycie Malowanym Człowiekiem przyszła pora na Pustynną włócznię, gdzie… niestety nie jest już tak dobrze. Akcja dalej śledzi losy Arlena, Rojera oraz Leeshy, w tym tomie dochodzi jednak potężnie rozbudowany wątek Jardira. Fabuła skupia się na najeździe pustynnych plemion na zielone krainy, co ma być początkiem wojny ludzi z demonami. Tylko że w tym wszystkim trochę zabrakło mi demonów.

Praktycznie cała druga część tego tomu skupia się na polityce i wątkach matrymonialnych, które po powtórzeniu się po raz setny stały się strasznie monotonne. Przewracałam na nich oczami i szukałam sobie innego zajęcia przy audiobooku lub wertowałam książkę, by sprawdzić, ile jeszcze będą gadać o tym samym. Byłam zmęczona ciągłym krążeniem wokół tematu, z którego, co było oczywiste dla mnie jako czytelnika znającego perspektywę obu stron, od samego początku.

Wątek wojny też sam w sobie się bardzo szybko zatrzymał. Był ciekawy i prędko wprowadził akcję, ale potem fabuła skupiła się mocniej na drobniejszych rzeczach o mniejszych skutkach. Bardzo dużo uwagi dostała Renna, która tylko zamajaczyła w poprzednim tomie. Tutaj z kolei jej postać urosła do rangi jednej z głównych bohaterek, a sytuacja życiowa została opisana bardzo wyraźnie. Trudno mi jednak powiedzieć, bym polubiła ją jako postać – mam wrażenie, że autor poświecił zbyt wiele czasu na pokazanie, jak paskudne jest jej życie, że ona sama jako osoba jakoś w tym wszystkim zniknęła. Tak jakby trauma miała stanowić całą jej osobowość.

Mówiąc o traumach, autor funduje ich postaciom mnóstwo, z czego większość wydaje się wręcz niepotrzebna. Ciągłe powracanie do tematu gwałtu było nie tylko koszmarne, ale i męczące. A co gorsza, w pewnym momencie przestało kompletnie uderzać jako coś złego, a stało się czymś powtarzalnym i tylko czekało się, aż się skończy i liczyło, że już więcej się nie pojawi, bo stało się nudne.

Ten tekst powstaje ponad dwa tygodnie po mojej lekturze książki i prawda jest taka, że w mojej głowie po tym tomie zostawała głównie frustracja i zmęczenie wątkami małżeństw, które do niczego nie doprowadziły – zwłaszcza że do podobnych konkluzji mogłyby doprowadzić także rozmowy między bohaterami, a nie dziwne podchody miłosne. Dopiero po naprawdę długim czasie przypomniałam sobie, że ten tom wprowadził także nowy rodzaj demonów, które przy czytaniu naprawdę mi się podobały.

Demony umysłu stanowiły naprawdę pożądaną nowość i trochę uzupełniały lukę, która powstała w świecie bohaterów po tym, jak zwykłe demony przestały być katastrofalnym zagrożeniem. Po genialnym początku cyklu tylko ten jeden element drugiego tomu sprawia, że mam ochotę dalej czytać. Co nie wróży zbyt dobrze mojemu odbiorowi kontynuacji.

Recenzja dotyczy części 1 i 2 książki.

13903 użytkowników ma tytuł Pustynna Włócznia. Księga II na półkach głównych
3510 użytkowników ma tytuł Pustynna Włócznia. Księga II na półkach dodatkowych