The Ride-On King #1

Magda Rokita-Watanabe

Kup The Ride-On King #1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Ride-On King #1

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Ride-On King #1

Czytając doświadczyłam trochę dysonansu poznawczego, bo jawna inspiracja Putinem i jego działaniami bardzo mi się gryzła z pozytywnym odbiorem całego pomysłu na mangę. Raczej nie sięgnę po pozostałe części, bo wyśmiewanie dyktatora to jedno, ale przeinaczanie go w postać z pozytywnym wydźwiękiem, w obecnej sytuacji politycznej jest paskudne.

Naprawdę fajna manga — co mnie zszokowało, bo ej, jeśli ktoś jeszcze nie zauważył, bohater jest wzorowany na zbrodniarzu wojennym Putinie. Tyle że tutaj Purtinów jest do rany przyłóż facetem, przez co trochę dziwnie się czyta, widząc ryjca Putina.

Więc Alex ma wypadek i przenosi się do magicznej krainy, gdzie ratuje dwie panie przez wiwerną, a następnie ujeżdża gada, co sprawia mu radość (a mi też, bo ujeżdżanie sobie wyobrażam, owszem, ale z motywem NSFW). Panie stwierdzają, że nie mogą puścić wolno takiego mięśniaka, zatem przyłączają go do swojej paczki i dalej poszukują przygód.

Szkopuł w tym, że ta manga właściwie nie ma fabuły. No okej, pierwszy tom jeszcze coś pokazuje, ale patrząc, w którym kierunku ruszamy, nie zapowiada się na coś długoterminowego. Jednak w PL zostały wydane tylko 2 tomy i mangę porzucono, więc nie mam co za bardzo o fabułę walczyć. Dobrze został skomponowany świat, gdzie każda duperela ma swoje miejsce i nawet takie pierdoły jak klejnoty i obroże zostały w zrozumiały i logiczny sposób przedstawione. Nooo, ciekawy i działający jest ten świat, aż chce się dowiedzieć więcej.

Manga obfituje w zabawne sytuacje i absurdalne pomysły, które potrafią rozbawić czytelnika i jest to specyficzny, groteskowy, czasami przesadzony styl. No ale ej, czego się spodziewasz po facecie, który widząc centaura, mówi: "Chcę go ujeżdżać"? Do tego są bardzo dopracowane rysunki, oddają zarówno powagę, jak i komizm i naprawdę miło się na to patrzy (poza ryjcem Putina).

Co tu dużo mówić, polecam tę parodię isekai. Szczególnie że, kurcze, faktycznie jest fajna. Idę do tomu drugiego, bo chce wiedzieć, na kogo tym razem Alex się napali.

Manga zakazana, ale jaka fajna.

Manga zakazana, ale jaka fajna.

15 użytkowników ma tytuł The Ride-On King #1 na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł The Ride-On King #1 na półkach dodatkowych