The Ride-On King #1

- komiksy
- The Ride-On King (tom 1)
- 2021-12-17
- 2021-12-17
- Magda Rokita-Watanabe
Aleksander Purtinow to mistrz sztuk walki i uwielbiany przez rodaków prezydent Pursji. Jego nieokiełznana chęć ujeżdżania i poskramiania wszystkiego – bestii, maszyn, a nawet narodów – utorowała mu drogę do sukcesu. Pewnego dnia Aleksander staje się ofiarą ataku terrorystycznego i choć udaje mu się pokonać napastników, ostatecznie traci przytomność. Po przebudzeniu odkrywa, że znalazł się w świecie pełnym magii i potworów. Orkowie, wywerny, centaury – to zupełnie nowa, nieznana rzeczywistość czekająca tylko, aż Aleksander ją poskromi.
Kup The Ride-On King #1 w ulubionej księgarni
Oceny książki The Ride-On King #1
15 użytkowników ma tytuł The Ride-On King #1 na półkach głównych- Przeczytane 13
- Manga 4
- Manga i pochodne 1
- Mangi 1
- Komiksy 1
- 2022 1
- Manga 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Ride-On King #1
Czytając doświadczyłam trochę dysonansu poznawczego, bo jawna inspiracja Putinem i jego działaniami bardzo mi się gryzła z pozytywnym odbiorem całego pomysłu na mangę. Raczej nie sięgnę po pozostałe części, bo wyśmiewanie dyktatora to jedno, ale przeinaczanie go w postać z pozytywnym wydźwiękiem, w obecnej sytuacji politycznej jest paskudne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę fajna manga — co mnie zszokowało, bo ej, jeśli ktoś jeszcze nie zauważył, bohater jest wzorowany na zbrodniarzu wojennym Putinie. Tyle że tutaj Purtinów jest do rany przyłóż facetem, przez co trochę dziwnie się czyta, widząc ryjca Putina.
Więc Alex ma wypadek i przenosi się do magicznej krainy, gdzie ratuje dwie panie przez wiwerną, a następnie ujeżdża gada, co sprawia mu radość (a mi też, bo ujeżdżanie sobie wyobrażam, owszem, ale z motywem NSFW). Panie stwierdzają, że nie mogą puścić wolno takiego mięśniaka, zatem przyłączają go do swojej paczki i dalej poszukują przygód.
Szkopuł w tym, że ta manga właściwie nie ma fabuły. No okej, pierwszy tom jeszcze coś pokazuje, ale patrząc, w którym kierunku ruszamy, nie zapowiada się na coś długoterminowego. Jednak w PL zostały wydane tylko 2 tomy i mangę porzucono, więc nie mam co za bardzo o fabułę walczyć. Dobrze został skomponowany świat, gdzie każda duperela ma swoje miejsce i nawet takie pierdoły jak klejnoty i obroże zostały w zrozumiały i logiczny sposób przedstawione. Nooo, ciekawy i działający jest ten świat, aż chce się dowiedzieć więcej.
Manga obfituje w zabawne sytuacje i absurdalne pomysły, które potrafią rozbawić czytelnika i jest to specyficzny, groteskowy, czasami przesadzony styl. No ale ej, czego się spodziewasz po facecie, który widząc centaura, mówi: "Chcę go ujeżdżać"? Do tego są bardzo dopracowane rysunki, oddają zarówno powagę, jak i komizm i naprawdę miło się na to patrzy (poza ryjcem Putina).
Co tu dużo mówić, polecam tę parodię isekai. Szczególnie że, kurcze, faktycznie jest fajna. Idę do tomu drugiego, bo chce wiedzieć, na kogo tym razem Alex się napali.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięc Alex ma wypadek i przenosi się do magicznej krainy, gdzie ratuje dwie panie przez wiwerną, a następnie ujeżdża gada, co...
Manga zakazana, ale jaka fajna.
Manga zakazana, ale jaka fajna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterem mangi jest Aleksander Purtinow – niepokonany mistrz sztuk walki, poskromiciel bestii, maszyn i narodów oraz wielki ukochany przywódca Pursji. Człowiek, który nie ma sobie równych i któremu brakuje trochę nowych wyzwań. Pewnego dnia w wyniku nieudanego zamachu terrorystycznego traci on przytomność i budzi się w zupełnie obcym miejscu. Nowym świecie pełnym fantazyjnych i niebezpiecznych stworzeń, które tylko czekają na to, aby ktoś je poskromił. Tak samo, jak zamieszkujące ten magiczny świat rasy.
Manga The Ride-On King. Tom 1 to jak sam zarys fabuły pokazuje dość typowy „isekai” z dość (nie)typowym głównym bohaterem. Protagonistą serii nie jest bowiem zwykły nastolatek, który musi się odnaleźć w nowej rzeczywistości i z czasem zyskujący niesamowite moce. Tu od samego początku postać jest „dopakowana” do granic możliwości i nic nie może jej zagrozić. Jakby tego było mało, to świadomy odbiorca szybko zauważy pewne nawiązania autora do znanych rzeczywistych osób. Dokładnie tak! Aleksander Purtinow to nikt inny jak zawoalowany awatar rosyjskiego prezydenta przeniesiony do świata zamieszkanego przez elfy, smoki i całą masę innych stworów/ras rodem z fantasy.
Bohaterem mangi jest Aleksander Purtinow – niepokonany mistrz sztuk walki, poskromiciel bestii, maszyn i narodów oraz wielki ukochany przywódca Pursji. Człowiek, który nie ma sobie równych i któremu brakuje trochę nowych wyzwań. Pewnego dnia w wyniku nieudanego zamachu terrorystycznego traci on przytomność i budzi się w zupełnie obcym miejscu. Nowym świecie pełnym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPU(R)TIN(OW) WIELKI I POTĘŻNY
Poznajcie Aleksandra Purtionwa, prezydenta Pursji i prawdziwego bohatera. Ten kochany przez miliony rodaków facet zna sztuki walki, poskramia dziwne bestie, jeździ na czym się da, na tygrysie też, a i świat podbija całkiem skutecznie. Nie starszyny mu nawet atak terrorystyczny, bo wrogów rozniesie bez trudu. Ale czasem nawet ktoś taki, jak on może w końcu oberwać w głowę i skończyć nieprzytomny. I tak właśnie się zdarza, a kiedy Purtinow budzi się w końcu, odkrywa, że trafił do świata fantasy. Problem? Wręcz przeciwnie. Dla niego to okazja do kolejnych podbojów i poskramiania magicznych stworzeń! Ale dokąd go ona zaprowadzi?
PU(R)TIN(OW) WIELKI I POTĘŻNY
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„The Ride-On King” to jedna z dziwniejszych i bardziej szalonych mang, jakie czytałem. By nie określić tego bardziej dosadnie. Absurdalny pomysł, może nawet na pierwszy rzut oka głupi, okazuje się jednak zaczątkiem całkiem ciekawej przygody. Specyficznej, osobliwej, ale całkiem przyjemnej w odbiorze.
Poznajcie Aleksandra Purtionwa, prezydenta...