Montessori 80 zabaw z dziećmi

Okładka książki Montessori 80 zabaw z dziećmi autora Beatriz Muñoz, 9788366610422
Okładka książki Montessori 80 zabaw z dziećmi
Beatriz Muñoz Wydawnictwo: Samo Sedno poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
2019-01-01
2019-01-01

Kup Montessori 80 zabaw z dziećmi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Montessori 80 zabaw z dziećmi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Montessori 80 zabaw z dziećmi

Czy słyszeliście już o nurcie Marii Montessori? Wiecie, na czym polega? Czy jesteście zwolennikami czy przeciwnikami tych założeń? Już Wam tłumaczę, o co tu chodzi? ⬇️

Nurt Montessori to metoda edukacji, która koncentruje się na indywidualnym rozwoju dziecka, umożliwiając mu samodzielne odkrywanie świata. Opiera się na obserwacji i dostosowywaniu się do potrzeb dziecka, metoda ta promuje indywidualność, kreatywność i współpracę, a przede wszystkim na zaufaniu najmłodszym. W duchu Montessori dzieci uczą się w zróżnicowanym środowisku, które sprzyja eksploracji i zabawie, a nauczyciel, rodzic czy opiekun pełnią
rolę przewodników, a nie autorytetów. Kluczowym elementem jest zachęcanie do samodzielnej pracy i uczenia się przez doświadczenie. O ideach tej metody dowiecie się z książki, którą chciałabym Wam dziś pokazać.

Czerpię z tego nurtu mnóstwo inspiracji, więc ucieszyłam się, gdy w moje ręce trafiła nowość “Montessori. 80 zabaw z dziećmi”. Mimo że znam kilka z zaproponowanych zabaw to znalazłam tutaj mnóstwo nowych inspiracji, dzięki którym umilę czas dzieciom. Niektóre nawet już sprawdziłam i spotkały się z ogromną aprobatą.
Każda z zabaw jest opisana bardzo dokładnie, a zdjęcia pomogą łatwiej wprowadzić treść w praktykę. Propozycje są urozmaicone, zatem każdy znajdzie coś dla siebie, przykładowo nalewanie i przesypywanie, sortowanie, zabawy w ogrodzie, amtywności w życiu codziennym.

Nie zabraknie tu również wskazówek dla rodziców i opiekunów. Dzięki tej publikacji dziecko rozwinie kreatywność, spostrzegawczość i wyobraźnię, zdolności sensoryczne i motorykę.

Serdecznie polecam każdej rodzinie, nie będzie już mowy o nudzie 😉

Książka podpowiada jak zaspokoić wrodzoną ciekawość dziecka. Jest w formacie A4, ze zdjęciami pomocy edukacyjnych i dzieci wykonujących zadania. Na końcu znajdziemy gotowe szablony na przykład do zaznaczania pogody, nauki liści, ptaków lub śladów zwierząt. To dla mnie duży plus, że nie trzeba tworzyć ich samemu.

Książka dzieli zabawy na 7 kategorii: życie praktyczne, materiały sensoryczne, język, matematyka, upływ czasu, świat natury oraz na świeżym powietrzu.
Każda zabawa jest dokładnie rozpisana - wstęp, potrzebne materiały, przebieg, pomysł na jej rozwinięcie oraz powiązane inne aktywności z podaniem ich strony. Wygodnie jest pozostać w podobnej tematyce nie musząc samemu wielokrotnie wertować książki.

Część zadań już znałam z innych książek o pedagogice Montessori, ale sporo było dla mnie nowością. Niektóre wymagają więcej przygotowania, ale są i takie, które da się zorganizować w 5 minut. Z tą książką nie będziecie się nudzić - gotowe pomysły w duchu samodzielności dziecka oraz rozwijaniu jego wrodzonego potencjału i kreatywności.

Książka dzieli zabawy na 7 kategorii: życie praktyczne,...

Dzięki tej książce poznacie wspaniałe inspiracje na zabawy, które kształtują kreatywność, samodzielność i zaspokajają wrodzoną, dziecięcą ciekawość.
W środku znajdziecie instrukcje do wykonania domowej roboty gliny, plasteliny i masy solnej oraz propozycje zabaw z ich wykorzystaniem.
Zobaczycie jak wykonać buteleczki zapachowe, puszki szmerowe, szorstki alfabet, wieczny kalendarz, księżycowy dziennik, deszczomierz i wiele, wiele więcej.
Na końcu książki umieszczono materiały do wycięcia, które będą idealną pomocą w codziennych zajęciach z dzieckiem.

Jestem pewna, że ta książka zostanie z nami na bardzo długo. To moje kolejne odkrycie od @wydawnictwosamosedno

8 użytkowników ma tytuł Montessori 80 zabaw z dziećmi na półkach głównych

Cytaty z książki Montessori 80 zabaw z dziećmi