Dziecko od A do Z

Okładka książki Dziecko od A do Z autora Tina Payne Bryson, 9788366750562
Okładka książki Dziecko od A do Z
Tina Payne Bryson Wydawnictwo: Mamania poradniki dla rodziców
poradniki dla rodziców
The bottom line for baby: from sleep training to screens, thumb-sucking to tummy time - what the science says
2021-01-01
2021-01-01
2020-09-01
Ewa Pater-Podgórna

Kup Dziecko od A do Z w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziecko od A do Z

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziecko od A do Z

Przeczytałam, ale szczerze mówiąc niewiele dowiedziałam się z książki. Jest w niej wiele tematów, które interesują przyszłych rodziców, ale tak naprawdę niewiele odpowiedzi. Na wiele tematów nauka nie podaje jasnych odpowiedzi, autorka proponuję żeby rodzice podejmowali decyzje samodzielnie. Mam trochę poczucie zmarnowanego czasu, mimo że widać, że autorka bardzo przyłożyła się do napisania książki i zebrania naukowych opracowań.

Podsumowując - dużo ciekawych tematów, niewiele konkretnych odpowiedzi na najbardziej interesujące mnie tematy.

Warto też dodać, że w książce sporo tematów dotyczy bardziej amerykańskiego świata. :)

Często jako świeżo upieczeni rodzice mamy tak wiele pytań, na które nie znamy odpowiedzi. Czy karmienie piersią jest konieczne? Czy noszenie dziecka w chuście jest bezpieczne? Jak często należy kąpać noworodka? W takim momencie z pomocą przychodzi nam Tina Payne Bryson i jej książka „Dziecko od A do Z”.

Autorka zebrała najbardziej nurtujące zagadnienia w tematyce dziecięcej w jednym miejscu. Zrobiła to w niezwykle przejrzysty sposób, gdyż poszczególne kwestie są uporządkowane w sposób alfabetyczny. Do każdego podpunktu dodane zostały dwa różne spojrzenia na sprawę, wersja naukowa oraz „sedno sprawy”. Czasami również wtrącony został komentarz z życia pisarki. Rozdziały są krótkie i czyta się je bardzo szybko.

Myślę, że każda przyszła matka boi się wszystkiego: począwszy od przebiegu ciąży, poprzez poród, aż do momentu, gdy przyjdzie jej się zająć maleńkim człowiekiem. Obolałe, zmęczone, zagubione, ale niewątpliwie szczęśliwe kobiety, w pocie czoła walczą o to, by ich dzieci były zdrowe, szczęśliwe i dobrze wychowane. Niektóre z nich sądzą, że niepotrzebne im są żadne publikacje, w końcu rodzenie dzieci i zajmowanie się nimi mamy w genach, kieruje nami instynkt, po części się z tym zgadzam, ale jednak należę do osób, które wolą dowiedzieć się czegoś przed faktem, być przygotowaną na wszelkie ewentualności, dlatego też chętnie sięgnęłam po tę pozycję. Dowiedziałam się z niej paru ciekawych rzeczy, o których wcześniej nie miałam pojęcia, na przykład nie wiedziałam tego, że dziecko nie powinno spać poza podróżą w foteliku samochodowym lub wózku, albo na przykład tego, czy kremy przeciwsłoneczne są bezpieczne dla dzieci.

Treść jest krótka i zwięzła. Niektórym kwestiom zostało poświęcone więcej miejsca, innym mniej, ale podoba mi się to, że nie ma tu zbędnego lania wody, każdy temat został napisany w sposób konkretny. Myślę, iż każdy przyszły rodzic powinien po tę książkę sięgnąć, by mieć pojęcie o podstawowych rzeczach w opiece nad niemowlęciem. Czasami nawet można nie wiedzieć, że jakaś kwestia jest istotna, choć i tak muszę przyznać, że żyjemy w o wiele lepszych czasach niż nasi rodzice, a tym bardziej dziadkowie. Mamy Internet i mnóstwo ciekawych książek, którymi możemy się posłużyć, gdy czegoś nie wiemy. Już nie musimy polegać na tym, co powiedzą nam inne matki, a wszyscy dobrze wiemy, jak niektóre rady wypowiadane w dobrej mierze, mogą zaszkodzić. O wiele lepiej zwrócić się o pomoc do specjalisty.

Autorka zebrała najbardziej nurtujące zagadnienia w tematyce...

Świetna książka, kompendium wiedzy zbierające największe mity oraz jednocześnie najbardziej trendy tematy o opiece nad dzieckiem. Była dla mnie miłym zaskoczeniem, bo pozwalała zrewidować jutubowe rekomendacje tego i owego i sprawdzić na ile są bezpieczne oraz przydatne według badań naukowych.
PS: Nie wiem jakie trzeba mieć standardy oceniania, aby dać książce 1 gwiazdkę a oceniać ją jako "może być" w 10stopniowej skali. Jedynki daje się książkom Zięby, totalnym nieporozumieniom a nie książce, którą uważamy za dobrą do kawy.

75 użytkowników ma tytuł Dziecko od A do Z na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Dziecko od A do Z na półkach dodatkowych

Tina Payne Bryson
Tina Payne Bryson
Jest pediatrą, psychoterapeutką w Pediatric and Adolescent Psychology w Arcadii w Kalifornii.

Okładka książki Montessori od narodzin Simone Davies, Junnifa Nduoma Uzodike
Montessori od narodzin Simone Davies, Junnifa Nduoma Uzodike
Okładka książki Życie seksualne rodziców. Jak budować długoterminowe związki partnerskie Natalia Fiedorczuk, Zofia Rzepecka, Dawid Rzepecki
Okładka książki Sensoryczne niemowlę Aleksandra Charęzńska, Joanna Szulc
Sensoryczne niemowlę Aleksandra Charęzńska, Joanna Szulc
Okładka książki Rozszerzanie diety niemowląt Magdalena Komsta, Maja Lech-Fitowska, Daria Matyjak, Marzena Szpak
Okładka książki Mama po raz pierwszy Beccy Hands, Alexis Stickland
Mama po raz pierwszy Beccy Hands, Alexis Stickland
Okładka książki Zdrowy maluszek. Wyprawka noworodka lekarskim okiem Monika Działowska, Aleksandra Multan

Cytaty z książki Dziecko od A do Z

Tina Payne Bryson Dziecko od A do Z Zobacz więcej