Noszenie dzieci

- seria rodzicielska
- Noszenie dzieci
- 2019-01-16
- 2019-01-16
Książka “Noszenie dzieci” jest pierwszą przekrojową książką polskiej autorki poświęconą tej prostej, naturalnej czynności. Napisana przez specjalistkę i wieloletnią trenerkę chustonoszenia, we współpracy z redakcją serwisu dziecisawazne.pl i Wydawnictwem Natuli.
Z książki dowiesz się przede wszystkim rzeczy praktycznych:
Jak i kiedy rozpocząć chustonoszenie?
Jak wybrać odpowiednią chustę czy nosidło?
W jaki sposób korzystać z chusty lub nosidła?
W jaki sposób noszenie pomaga w codziennym życiu i “uwalnia ręce”?
Dowiesz się również, że:
ojcowie też lubią nosić dzieci,
historia noszenia sięga tysięcy lat i dlaczego wynalazek wózka sprawił, że o niej zapomnieliśmy,
noszenie dzieci wpływa na ich rozwój fizyczny, emocjonalny i społeczny,
noszenie buduje więź i dlaczego jest to takie ważne,
noszenie uszczęśliwia. Dzieci i rodziców!
Kup Noszenie dzieci w ulubionej księgarni
Oceny książki Noszenie dzieci
- 2025 4
- 2020 3
- 2021 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Noszenie dzieci
Dzięki tej książce na nowo zmotywowałam się i odkryłam noszenie w chuście i nosidle
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ważna tematycznie. Warto przeczytać skąd się ogólnie wziął trend noszenia, a dokładniej - chustonoszenia, bo okazuje się, że jest o wiele starszy, niż zakładamy :)
Autorka przekazuje dużo wiedzy o zaletach "motania się". Szkoda tylko, że pierwsza część książki zawiera ogrom powtórzeń, co niewątpliwie zniechęca do dalszego czytania, gdzie właśnie w dalszej części możemy dowiedzieć się większych konkretów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożna z poradnika dowiedzieć się bardzo dużo o rodzajach chust, nosideł oraz wisiadeł.
To jest ksiazka nie o noszeniu, a o chustonoszeniu!!! Dodatkowo, przerost formy nad treścią. Autorka przez większość ksiazki powtarza te same argumenty, wartościowych i unikatowych rad jest tu może 1/5 objętości. Te wydaja sie przydatne, wrócę do nich gdy pojawią się wątpliwości co do chustonoszenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dużo powtórzeń - książka mogłaby być o połowę krótsza a mam wrażenie że treść byłaby ta sama.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli szukasz "poradnika", który w paru rozdziałach doradzi jaką wybrać chustę - to na pewno nie jest książka dla Ciebie. Dla mnie "Noszenie dzieci" jest bardzo szczegółowym wyjaśnieniem, dlaczego warto rozważyć chustonoszenie, przedstawia wszystkie +/- oraz daje argumenty do rozmów ze starszym pokoleniem. ;) Autorka krytycznie porównała różne typy chust i wiązań oraz kontrowersyjne nosidła. Jak często podkreśla na kartkach publikacji, żaden rozdział nie zastąpi spotkania z certyfikowanym doradcą noszenia - z czym się w pełni zgadzam. Jeśli ktoś zastanawia się, czy warto się "motać" z małym dzieckiem, myślę, że ta książka pomoże w podjęciu decyzji.
Jeśli szukasz "poradnika", który w paru rozdziałach doradzi jaką wybrać chustę - to na pewno nie jest książka dla Ciebie. Dla mnie "Noszenie dzieci" jest bardzo szczegółowym wyjaśnieniem, dlaczego warto rozważyć chustonoszenie, przedstawia wszystkie +/- oraz daje argumenty do rozmów ze starszym pokoleniem. ;) Autorka krytycznie porównała różne typy chust i wiązań oraz...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże być, chociaż patrząc na całą serię ... najsłabsza. My się nosimy w nosidle, zachwalamy, lubimy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiązka nie nauczy nosić dzieci, nie znajdziemy tam instrukcji jak krok po kroku zawiązać dziecko w huście czy nosidle. Ksiązka głównie podkreśla jak istotne noszenie jest, jak wpływa na rozój zarówno dziecka jak i relacji z dzieckiem. Jakie noszenie moze mieć znaczenie w różnych problemach i jak sobie z nimi radzić. Książka niestety ma wiele powtózeń i mogła by zawierać pewnie kilkanaście stron mniej.
Ksiązka nie nauczy nosić dzieci, nie znajdziemy tam instrukcji jak krok po kroku zawiązać dziecko w huście czy nosidle. Ksiązka głównie podkreśla jak istotne noszenie jest, jak wpływa na rozój zarówno dziecka jak i relacji z dzieckiem. Jakie noszenie moze mieć znaczenie w różnych problemach i jak sobie z nimi radzić. Książka niestety ma wiele powtózeń i mogła by zawierać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNoszenie dzieci
Czemu noszenie dzieci jest ważnym tematem? Ludzie są grupą ssaków, którą nazywamy noszeniakami. Przychodzą na świat niesamodzielne. Od urodzenia wczepiają się w opiekuna, są od niego zależne. Młode noszeniaki mają niemal stały dostęp do mleka matki, jest ona ich 'przenośnym gniazdem'. Niemowlę potrzebuje ciepła, ruchu, bezpieczeństwa, pożywienia, bliskości i dotyku. „Noszenie dzieci to dziedzictwo kulturowe ludzkości, które skutkuje generacją szczęśliwych, spokojnych ludzi”. „Dzięki noszeniu rozwija się świadomość ciała dziecka, co poprawia jego koordynację”. Książka promuje noszenie, porusza wszystkie ważne kwestie z nim związane i rozwiewa wszystkie wątpliwości. Jako Doradca noszenia będę polecać te książkę rodzicom i podpisuje się pod treścią obiema rękami :)
Noszenie dzieci
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzemu noszenie dzieci jest ważnym tematem? Ludzie są grupą ssaków, którą nazywamy noszeniakami. Przychodzą na świat niesamodzielne. Od urodzenia wczepiają się w opiekuna, są od niego zależne. Młode noszeniaki mają niemal stały dostęp do mleka matki, jest ona ich 'przenośnym gniazdem'. Niemowlę potrzebuje ciepła, ruchu, bezpieczeństwa, pożywienia, bliskości i...
Bardzo ciekawa pozycja, idealna do poczytania przed rozpoczęciem chustonoszenia. Myślę, że osoby zdecydowane na ten krok powinny poradzić się profesjonalnego doradcy, ale przeczytanie tej książki pomoże nabyć podstawową wiedzę na temat rodzajów chust, sposobów wiązań, odpowiedniego ubioru dziecka w czasie noszenia. Dodatkowo opisany jest pozytywny wpływ noszenia na jego rozwój, wzmacnianie więzi. Planuję nosić swoje dziecko w chuście po konsultacji z doradcą, mam nadzieję, że ta metoda okaże się dla nas dobra i z sukcesem będziemy z niej korzystać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tym jak ważne jest noszenie dzieci i o tym jak w tym pomaga chusta. Żadna książka opisująca metody noszenia nie zastąpi kontaktu z doradcą ta także...