Filozofia oświecenia w pigułce

Okładka książki Filozofia oświecenia w pigułce autora Jane O'Grady, 9788301220457
Okładka książki Filozofia oświecenia w pigułce
Jane O'Grady Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN Seria: Nauka w pigułce popularnonaukowa
popularnonaukowa
Nauka w pigułce
Enlightment Philosophy in a Nutshell
2021-12-07
2021-12-07
9788301220457
Joanna Bednarek

Kup Filozofia oświecenia w pigułce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Filozofia oświecenia w pigułce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Filozofia oświecenia w pigułce

Sama książka - kiepski styl.
Ciekawe jest to, jak nauka korzysta nadal z modelu wiedzy Johna Locka.
Właśnie tak się uważa i naucza jak tutaj
"Jakości pierwotne to kształt, wielkość, ciężar i liczba obiektu, a także to, czy znajduje się on w ruchu, czy w spoczynku. Istnieją one niezależnie od naszej percepcji, a ich idee, które posiadamy, przypominają same jakości.
Jakości wtórne wywołują w nas idee, które jednak nie przypominają tych jakości (to na przykład dźwięk, barwa i temperatura)."
Natomiast Kant wykazuje że to się sprowadza do tego że te tzw. jakości pierwotne pochodzą z naszych kategorii intelektu które umożliwiają dopiero doświadczenie i strukturyzują możliwy przedmiot o ile ma być nam dany. Więc one pochodzą z interakcji aparatu kategorialnego na przedmiot tak samo jak jakości wtórne z interakcji z narządami zmysłów. Ale w każdym wypadku nie ma tu mowy o odbieraniu wprost samego przedmiotu, obie jakości są tak samo transcendentalnie subiektywne tj. dotyczą tylko warunków możliwości naszego doświadczenia. W samych rzeczach nie ma przecież kształtu i liczby, nie ma oddzielonego przedmiotu od jego właściwości itd. Te własności wydają się bardziej obiektywne tylko dlatego że są mocniej związane z samą strukturą naszego postrzegania niż indywidualne percepcje zmysłowe. To jakaś forma ukrytego racjonalizmu że Locke wynosi właśnie te kategorie rozumu do statusu właściwości rzeczy [mimo że deklaratywnie twierdzi że cała wiedza pochodzi z doświadczenia empirycznego].
W samych rzeczach nie ma przecież rodzajów i pojęć, rzeczy o których się mówi są tylko hipostazami a jedyne rzeczy istniejące tj. pojedyncze są uchwytywane o tyle o ile są zapośredniczone przez pojęcia ogólne, czyli wszystkie. Mówienie o rzeczach poza doświadczeniem też jest tylko metaforą.
Poza postrzeganiem coś musi pozostawać, ale na pewno nie jest już rzeczą.
W ogóle nauka właściwie nadal formułuje sądy tkwiąc w modelu Locka [i jeszcze bardziej dogmatycznie od niego], Newtona i naiwnego realizmu ew. pozytywizm a la August Comte. Panoszenie się nauki i jej apodyktyczny ton jest ściśle połączony z nienaukowymi założeniami.

Sama książka - kiepski styl.
Ciekawe jest to, jak nauka korzysta nadal z modelu wiedzy Johna Locka.
Właśnie tak się uważa i naucza jak tutaj
Jakości...

Książka znacznie wyprzedza swoją poprzedniczkę w serii (tj. ''Filozofię starożytną w pigułce'') - i poziomem zaawansowania oraz jakością.

Mimo pewnych nieznacznych literówek, treść wydaje się solidna, całość opatrzona jest niemal czterystoma przypisami, głównie do prac omawianych filozofów - także nie można zarzucić za wiele. Podane są dodatkowo kwestie sporne w interpretacji danego filozofa, a także wysnuwane przez rozmaitych filozofów zarzuty do jakiegoś światopoglądu.

Filozofów jest mniej niż w ''Filozofii starożytnej w pigułce'' - ale to wydaje się plusem. Uniknięto wpadki, jaką byłoby poświęcenie Kantowi paru stron (analogicznie, jak kilku stron doczekali się najwybitniejsi starożytności w poprzedniej książce z serii) - ku mojej uciesze, myśliciel z Królewca dostaje dwa pokaźne rozdziały, jeden z nich dotyczący metafizyki i epistemologii, drugi etyki. Każdy rozdział jest podsumowany w tabelce - a autorka nie stroni od barwnych, uwspółcześnionych metafor, w omawianiu zawiłego zagadnienia.

Jednak bardzo ''miły'' język autorki, która czasami jak na swobodnej, lecz konkretnej rozmowie o filozofii, rzuci tekstem, który wywoła uśmiech - to tylko małe smaczki. W pewnych punktach tekst wydaje się zbyt szorstki w odbiorze jak na coś, co ma być ''pigułką''. Poszczególne kwestie wydały mi się przystępniejsze np. w takiej ''Historii filozofii'' Tatarkiewicza, która mimo swoich wad - pewne zawiłe wątki potrafi wprowadzić lepiej. Rzeczą, która najbardziej przypadła mi do gustu jest odwoływanie się do tego, jak na pewne kwestie patrzyli filozofowie w następnych epokach (oraz wstęp, dotyczący ''rozliczenia'' z oświeceniem)

Jednak autorka ostatecznie dba o przystępność, jedynie w kilku miejscach mogąc powodować zagubienie u laika - ale nie jest to coś deklasującego całość książki. Osoba ze średnią lub zaawansowaną wiedzą nie znajdzie tu raczej nic ciekawego, laik ma szansę wiele wyciągnąć.

37 użytkowników ma tytuł Filozofia oświecenia w pigułce na półkach głównych
6 użytkowników ma tytuł Filozofia oświecenia w pigułce na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Filozofia oświecenia w pigułce

Cytaty z książki Filozofia oświecenia w pigułce

Ciekawostki historyczne