Trzy

2021-01-01
2021-01-01

Kup Trzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Trzy

Ciężko jest ocenić coś, co w moich oczach ciężko w ogóle nazwać książką.

To zbiór przemyśleń autorki o trzech ważnych aspektach jej życia - wierze, miłości oraz wolności. Wiele z nich to jedno, może dwu zdaniowe rzeczy, które brzmią jak teksty, które można by znaleźć w ciasteczku z wróżbą, bądź pierwszej lepszej stronie z motywacyjnymi cytatami.

Do tego autorka jest, jak sama nawet stwierdziła, bardzo uprzywilejowana, co było niezwykle widoczne w jej stwierdzeniach typu "Twoja hierarchia nigdy nie będzie prawdziwa, jeśli nie zaznasz w życiu wszystkiego", czy w wiązankach o tym, że prawdziwie wolni jesteśmy, kiedy można wszystko rzucić i nic nas nie ogranicza... Tylko ktoś, kto nigdy nie musiał martwić się pieniędzmi, mógł uważać takie myśli za głębokie.

Ponad to dostrzegam pewien dualizm niektórych "złotych myśli" - na przykład z jednej strony wszyscy mamy równe prawo do szczęścia, a z drugiej to słabo, że "źli ludzie" mogą używać słowa miłość... Tak więc chyba nie jesteśmy równi, skoro niektórym się to uczucie nie należy z jakichś powodów.

Gdyby jednak trochę tzw. mięsa było w tych pożal się Boże oceanicznych głębiach emocjonalnego wylewu, nie wiem, sytuacje w których autorce przyszło do głowy, albo jakie widoki to sprowokowały, jak się jej życie zmieniło po uświadomieniu tych wartości... Zamiast tego dostajemy jednak ponad pół pustej strony na każdej stronie. Po co? Chyba tylko po to, żeby marnować drzewa.

Nie można się też dać zmylić długości, bo, choć nigdzie na okładce nie ma takiej informacji, wszystkie te objawienia są przetłumaczone na język angielski. I tak samo serwują więcej pustych przestrzeni, niż tekstu w całej książce.

Dosłownie 1 cytat na całą tę pozycję był dla mnie ciekawy, więc niech moja ocena będzie tego odzwierciedleniem.

Ciężko jest ocenić coś, co w moich oczach ciężko w ogóle nazwać książką.

Do tego autorka jest, jak...

Anita Szczepuła i jej książka pod tytułem „Trzy” jest w pewnym sensie inna niż typowa pozycja kupowana dla rozrywki czy zabicia czasu. Mi i zapewne większości matematyków rzuciła się w oczy minimalistyczna okładka z figurami geometrycznymi w postaci trzech kół połączonych w trójkąt, do tego liczba trzy w tytule, cóż ci z nas którzy oczekiwali czegoś na miarę podręcznika metodycznego ułatwiającego naukę „królowej nauk” będą musieli się rozczarować, ponieważ tym razem z matematyką ta pozycja nie ma zbyt wiele wspólnego, poza wymiarem symbolicznym. Autorka w niebanalny sposób dzieli się swoimi przemyśleniami o podstawowych uniwersalnych wartościach jakimi są wiara, miłość i wolność. Na kolejnych stronach książki podzielonej tematycznie zawarła bowiem aforyzmy – w pierwszej części na temat wiary, w kolejnej o miłości, na koniec o wolności. Co ciekawe jest to publikacja dwujęzyczna – całość jest przetłumaczona na język angielski. Moim zdaniem ten zabieg sprawił, że lektura całości jest bardziej interesująca, niektóre aforyzmy rzeczywiście lepiej brzmią po angielsku, aczkolwiek wiąże się z tym pewne ryzyko – otóż przykładowo ja znam język angielski na wystarczająco dobrym poziomie, aby wszystko dokładnie zrozumieć, jednak, gdyby był to język mi nieznany, zapewne uznałabym to za zupełnie zbędne, niewiele wnoszące.
Bardzo podoba mi się fakt, że na każdej stronie jest tylko jeden aforyzm – gdyby było ich więcej, zapewne pozostałe rozpraszałyby mnie, a tak każde zdanie skłania do refleksji, można się nad nim głębiej zastanowić, odnieść do własnego życia, co więcej - miejsce pod nim, dzięki temu że jest puste, umożliwia naniesienie ołówkiem własnych refleksji –a to sprawia, że ta książka może stać się naszym własnym spersonalizowanym pamiętnikiem.
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, z tego, że żyjemy w kulturze nadmiaru i konsumpcjonizmu. Autorka podkreśla minimalizm "Trzech", które jednocześnie są konieczne do funkcjonowania, ale większości z nas powinny wystarczyć do osiągnięcia szczęścia, a to intryguje i porusza.
Bardzo lubię wracać do tej książki, otworzyć ją sobie w wylosowanym miejscu, następnie przeczytać tylko jeden z aforyzmów i albo się uśmiechnąć do wybranych słów albo głębiej zastanowić nad ich znaczeniem w moim życiu.
Jednym z moich ulubionych cytatów jest ten z części o wolności: „Spójrz nocą w niebo i pomyśl o tym, że gdziekolwiek byłbyś na świecie, zawsze świecić ci będą te same gwiazdy… Niesamowite uczucie”. Włożyłam sobie zakładkę, aby móc do niego wrócić w trudniejszych chwilach, bo zawsze niesamowicie podnosi mnie na duchu.
Kolejnym, który zawsze pomaga mi się zmotywować do działania jest z części o wierze, aczkolwiek bardziej podoba mi się jego angielskie brzmienie, „Miracles happen in this world and it is up to you to what extent you let them exist in your life”; dla porównania po polsku „Na tym świecie zdarzają się cuda. I to od ciebie zależy, na ile pozwolisz im istnieć w swoim życiu”.
Polecam tę książkę tak naprawdę każdemu, ponieważ wartości w niej zawarte są na tyle uniwersalne, że wszyscy znajdziemy w niej coś dla siebie.

Porusza… Dodaje optymizmu i zmienia spojrzenie na rzeczywistość.

Porusza… Dodaje optymizmu i zmienia spojrzenie na rzeczywistość.

4 użytkowników ma tytuł Trzy na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Trzy na półkach dodatkowych