Nie pozwolę ci uciec

Okładka książki Nie pozwolę ci uciec autora Monika Sławik, 9788396304605
Okładka książki Nie pozwolę ci uciec
Monika Sławik Wydawnictwo: Sklepik Cynamonowy Cykl: Nie pozwolę (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Nie pozwolę (tom 1)
2021-10-25
2021-10-25

Kup Nie pozwolę ci uciec w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie pozwolę ci uciec

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie pozwolę ci uciec

Ta książka niestety ale jedynie pokazuje,jak autorka na słaby warsztat pisarski, a właściwie jego nie ma. Kupiłam kiedyś ten tytuł, bo miał ładną okładkę, też chciałam wesprzeć polską autorkę, ale teraz po przeczytaniu rozumiem, dlaczego żadne wydawnictwo nie chciało podjąć się wydania tej historii.
Zaczynając od bohaterów, którzy są tacy mdli i płytcy. Są przerysowani. Jedyni emocjami są te najbardziej skrajne nic pomiędzy.Mamy tutaj główna bohaterką, która wpada największy rozpacz albo szczęście nic więcej. Główny bohater natomiast lubił wpadać niepohamowany gniew. Idealnym przykładem była sytuacja na początku historii,gdy Wild dowiaduje się o wydarzeniach z przeszłości Gii i to jak to było źle napisane. Było to sztuczne, opisane emocje były tylko słowami, mnie jako czytelnika w ogóle nie porwały.
Fabuła też nie należy do ambitniejszych,na tyle dziur i luk w samej historii. Mamy tutaj studentów Oksfordu, nie wiem jakim cudem, bo inteligencją nie grzeszą. Okazuję się że na tą uczelni to nagle wszyscy się dostają,bez żadnego problemu. Nawet siostra Wilda, która opuszczała się w nauce, zdołała się dostać. Chłopak, który nie do końca chciał iść na studia też się dostał.
Kolejnym absurdum tej historii to mama Gii, kobieta umawia się z wujkiem chłopaka, który gnębił przez całe życie jej córkę, wybacza mu to i uważa że ten zwyrodnialec się zmienił, zaprasza go do wspólnego domu. A na końcu, gdy miała swoją imprezę urodzinową to nie zrobiła nic, aby powstrzymać przyjście Dereka na jej urodziny. Przecież nie była wstanie przewidzieć, że ten chłopak nadal może skrzywdzić jej córkę. Przecież to jest normalne,aby oprawca chodził na wspólne wyjścia z skrzywdzą przez niego osobą.
Takich nieporozumień w tej historii jest masa. Ja osobiście nie polecam sięgać po ten tyłu, jest wiele lepszych historii na które warto poświęcać czas.

Zaczynając od bohaterów, którzy są tacy mdli i płytcy. Są przerysowani....

Bez komentarza, kolejna bardzo słaba i źle napisana książka autorki.

Bez komentarza, kolejna bardzo słaba i źle napisana książka autorki.

▫️To poruszająca powieść, która wciąga od pierwszej strony. Autorka umiejętnie buduje napięcie, wprowadzając w zawirowania emocjonalne bohaterów. Trudne decyzje, temat miłości i zaufania nabiera nowego wymiaru.

Główna bohaterka, silna i młoda dziewczyna, chce zapomnieć o przeszłości. Choć nie do końca zapomnieć, bo koszmar, który przeżyła, zostanie z nią na zawsze. Mimo to, chciałaby, aby kolejny rok na studiach był inny. Chce się z kimś zaprzyjaźnić, dobrze się bawić i przede wszystkim przestać się bać.

Przeszłość jednak nie pozwala jej uciec, dopada ją wtedy, kiedy wszystko zaczyna się powoli układać.

Na szczęście nie wszystko w przeszłości było takie złe. Był też on, Wild, który po latach znowu pojawi się w życiu Gii.

I on też nie pozwoli jej uciec. ▫️

Na książkę trafiłam przypadkowo chodząc między półkami w bibliotece. Nie tylko fabuła, ale też styl pisania autorki sprawia, że książkę czyta się z lekkością i zapartym tchem.

Jesień to idealny czas na refleksje, a książka Moniki Sławik zmusza do zastanowienia się nad własnymi wyborami. Czy potrafilibyśmy w sytuacjach kryzysowych zachować chłodną głowę? Czy da się uciec od przeszłości?

459 użytkowników ma tytuł Nie pozwolę ci uciec na półkach głównych
76 użytkowników ma tytuł Nie pozwolę ci uciec na półkach dodatkowych

Monika Sławik
Monika Sławik
Od zawsze miała jedno pragnienie: pisać opowieści pełne miłości i mieć grono osób, które chciałyby je przeczytać, a od paru lat udaje jej się to marzenie spełniać. Mieszka w małym miasteczku w swojej ukochanej Anglii, udając, że jest bohaterką jednej z książek Jane Austen. Uznaje się za stuprocentową introwertyczkę, uwielbia jesień i kawę, a czytanie sprawia jej tyle samo przyjemności, co pisanie. Działa aktywnie w mediach społecznościowych: na Instagramie pod nazwą @monikaslavik oraz na TikToku jako @monika.slavik.

Dziewczyna rajdowca Kamila Mikołajczyk
Dziewczyna rajdowca
Kamila Mikołajczyk
Zawsze uwielbiałam oglądać filmy, w których główny bohater brał udział w wyścigach samochodowych, najczęściej były one nielegalne, co tylko podkręcało emocje. Jeśli chodzi o książki, to jest to pierwsza, którą przeczytałam w tej tematyce. Oczywiście czytałam książki o wyścigach, ale to był wątek poboczny, a tutaj jest to główny temat i w dodatku mamy kierowcę F1. Madie Hailwood — siedemnastoletnia dziewczyna kochająca zawrotną prędkość i wyścigi samochodowe, w których bierze udział. Miłość do szybkiej jazdy ma we krwi, w jej rodzinie wszyscy mężczyźni byli kierowcami rajdowymi, więc nic dziwnego, że nastolatka również się ściga. Oprócz wyścigów dziewczyna pracuje w barze wraz ze swoją przyjaciółką Cally. Madie jest szalona i pyskata, nie dopuszcza do siebie zbyt wielu ludzi, bo boi się zranienia. Udaje pewną siebie i niezależną kobietę, ale w środku jest delikatna i wrażliwa. Madeleine mieszka z babcią, która jest rozrywkową staruszką i często zaprasza do siebie swoich znajomych. Na szczęście babcia nie ogranicza Madie, a wręcz sama zachęca ją do spotkań z pewnym przystojniakiem. Bardzo podobała mi się postać Nancy, bo pozostała młoda duchem i cieszyła się życiem bez narzekania na swój wiek. Babcia jest fanką kierowców rajdowych i marzy, aby wnuczka przedłużyła rodzinną tradycję i wyszła za mąż za jednego z nich. Jax Neison — dwudziestojednoletni kierowca Formuły 1 pochodzący z Austin. Mimo młodego wieku wiele osiągnął wszystko to dzięki ciężkiej pracy i dyscyplinie oraz treningom od najmłodszych lat. Nie angażuje się w związki, bo skupił się na swojej karierze i nie chce być tematem plotek, które mogłyby zaszkodzić, zarówno jemu, jak i ojcu. Alexander Neison by mu tego nie darował, jego wizerunek ma być nieskazitelny, chociaż naprawdę daleko mu do takiego. Relacja Madie i Jaxa od początku była szalona i nieprzewidywalna. Napędzała ich adrenalina i przekraczanie prędkości na torze wyścigowym. Dziewczyna przez bardzo długi czas była uparta i nie dopuszczała do siebie Jaxa. „Zawsze bez problemu potrafiłem zachować trzeźwość umysłu i stalowe nerwy, ale przez tę kobietę coraz częściej tracę nad sobą panowanie. Jest niczym zapalnik, który wywołuje we mnie złe emocje, o których istnieniu nie miałem pojęcia”. Czy chłopakowi uda się zburzyć mur, którym otoczyła się Madie? Czy Cally posłucha przyjaciółki i zmieni obiekt swoich westchnień? Czy urodzinowe życzenie Nancy się spełni? Jeśli jesteście ciekawi odpowiedzi na te pytania, to zachęcam Was do przeczytania książki „Dziewczyna rajdowca”. Po raz pierwszy czytałam książkę tej autorki i bardzo mi się ona podobała. Na pewno skuszę się przeczytać drugą część, żeby poznać dalsze losy głównych bohaterów.
bookholik_25 - awatar bookholik_25
Styczniowa letnia noc Mika Modrzyńska
Styczniowa letnia noc
Mika Modrzyńska
„Styczniowa letnia noc” to romans, który pachnie wakacjami, decyzjami podejmowanymi z rozpędu i wolnością, na którą czasem trzeba sobie pozwolić, nawet jeśli trochę wymyka się spod kontroli. Nowy kraj, nowa praca, nowy początek. Zuza ma 24 lata, świeżo zerwane zaręczyny i bilet do Nowej Zelandii. Plan? Zabawa, zwiedzanie, zero zobowiązań. Jednak życie, jak to życie, szybko weryfikuje te założenia 🤭 Mika Modrzyńska przemyca ciekawostki o kraju na drugim końcu świata - od kultury Maorysów, przez ochronę drzew kauri, po anegdoty, które sprawiają, że Nowa Zelandia staje się niemal bohaterem drugiego planu (tak, niebieskie kurczaki naprawdę istnieją 👀). Całość czyta się jak podróż - z piaskiem w butach i słońcem, które świeci… nawet gdy u nas trwa mroźna zima. To także opowieść o spontanicznych decyzjach i życiowych zmianach, o sprawdzaniu siebie w nowej roli w obcym miejscu. Zuza nie jest bohaterką bez skaz - popełnia błędy, ucieka w wygodne półśrodki, czasem woli nie zadawać pytań. Ale właśnie dzięki temu jej droga wypada po ludzku. „Styczniowa letnia noc” jest lekka, przyjemna, zabawna, optymistyczna i słodka, a jednocześnie momentami naprawdę pikantna 🥵. Nieskomplikowana fabularnie, ale turbo urocza - idealna, jeśli chcesz poczuć powiew lata i na kilka godzin przenieść się myślami bardzo daleko od codzienności. A jeśli, tak jak ja, znasz już Mikę Modrzyńską z innych książek, to jej debiut może Cię naprawdę pozytywnie zaskoczyć. Mnie bardzo spodobała się ta odsłona Autorki 😍 💬 A Ty? Skusił(a)byś się na nowy początek na drugim końcu świata?
ksiazkowyczas - awatar ksiazkowyczas
Zapach pokusy Katarzyna Małecka
Zapach pokusy
Katarzyna Małecka
[ współpraca reklamowa ] Jeśli mam być szczera "Zapach pokusy" był dla mnie z lekka schematyczny oraz przewidywalny, ale... No właśnie, jeśli ktoś mnie zna od dawna już się chyba przyzwyczaił, że zawsze jest u mnie jakieś "ale". Tu jest takie, że mimo tego, że historia wydawała się znajoma to wciąż byłą dobra, a ja chciałam wiedzieć, co wydarzy się dalej. Styl autorki był na tyle dobry, aby w dużej mierze nadrobić wszelkie mankamenty tej historii. Co do akcji, to była naprawdę ciekawa i tak jak wspomniałam wcześniej, wciągająca. Przez nią wręcz się płynęło. Nie zauważyłam nawet, kiedy ją skończyłam, a to o czymś świadczy, bo tak się składa, że w ostatnim czasie bardzo dużo pozycji mi się niemiłosiernie dłużyło i to niestety nie przez to, iż miałam mało czasu na czytanie czy też słuchanie. Każdy z bohaterów czymś się wyróżniął, wywoływał u mnie inne emocje, co także jest dużym plusem. Kolejny plus "Zapachu pokusy" to fakt, że końcówka bardzo mnie zaskoczyło i już nie mogę się doczekać kontynuacji tej historii. No cóż... Grafik także odwalił w tym wypadku kawał świetnej roboty, ponieważ jestem zakochana w tej okładce. Ma ona coś takiego w sobie, że nie jestem w stanie się na nią napatrzeć. Coś czuję, że w najbliższym stanie będę musiała sięgnąć po pozostałe pozycje od pani Katarzyny. Poczułam się przekonana i mam cichą nadzieję, że się nie zawiodę!
Sarcastic Books - awatar Sarcastic Books
Miłość na święta Christina Lauren
Miłość na święta
Christina Lauren
Christina Lauren – „Miłość na święta” to ciepła, lekka powieść z nutą magii, idealna na zimowy czas. Główną bohaterką jest Maelyn – singielka, która od lat skrycie kocha się w swoim przyjacielu. Podczas corocznego rodzinnego wyjazdu świątecznego, pod wpływem alkoholu, popełnia błąd, którego później bardzo żałuje – wdaje się w dwuznaczną sytuację z jego bratem. Jakby tego było mało, dowiaduje się, że chatka, w której od lat cała rodzina spędza święta, ma zostać sprzedana. Przytłoczona wydarzeniami Mae, wracając do domu, wypowiada życzenie do wszechświata. Chciałaby w końcu zrozumieć, co tak naprawdę mogłoby ją uszczęśliwić. Chwilę później dochodzi do wypadku samochodowego, a ona… budzi się w samolocie lecącym na świąteczny wyjazd. Dostaje szansę, by przeżyć te same święta jeszcze raz i spróbować podjąć inne decyzje. A takich prób będzie miała więcej. Autorki w bardzo przystępny sposób pokazują, że choć czasem marzymy o cofnięciu czasu i poprawieniu własnych błędów, w prawdziwym życiu nie mamy takiej możliwości. Mae stopniowo odkrywa, że to ona sama musi wziąć odpowiedzialność za swoje decyzje i pokierować swoim losem. To od niej zależy, co się wydarzy i jak będzie wyglądać jej przyszłość. „Miłość na święta” to książka niezwykle przyjemna w odbiorze – czyta się ją szybko i z dużym zainteresowaniem. Historia wciąga, jest momentami zabawna i pełna ciepła, ale nie popada w przesłodzoną, cukierkową wizję świąt. Klimat Bożego Narodzenia stanowi tu raczej tło dla relacji między bohaterami, które są zdecydowanie najmocniejszym punktem powieści. Postaci jest sporo, jednak każda z nich jest na tyle charakterystyczna, że bez problemu można się w nich odnaleźć. Tempo narracji jest bardzo dobrze wyważone, a sam pomysł na fabułę – ciekawy i świeży. To książka o realizowaniu własnych pragnień, o odwadze, by czasem popłynąć pod prąd, oraz o tym, że szczęście często zależy wyłącznie od nas. Idealna lektura na zimowy wieczór – ciepła, lekka i z wyraźnym świątecznym klimatem.
Paola30 Paulina - awatar Paola30 Paulina
oceniła na72 miesiące temu
Korepetytor Joanna Balicka
Korepetytor
Joanna Balicka
Aśka kobieto, Ty znów to zrobiłaś.... Z jednej strony Cię uwielbiam, ale z drugiej wrrrr. Boże jak można nas tak łamac. Jakie szczęście, że Prokuratur jest pod ręką. Ogólnie cała książka jest mega gorąca. Ognie i pożądanie wręcz się z niej wylewa. Dla jednych jest to obrzydliwe i jest tego stanowczo za dużo, a dla innych, w tym samym dla mnie, jest idealnie, a wręcz po proszę więcej Jasona Hogana. Jego historia i Isą, nie jest romantyczna opowieścią. On jest trzydziesto osimio letnim Prokuraturem z pozycją i znanym nazwiskiem, ona dziewiętnastoletnia studentka prawa. Spotykają się w najmniej możliwym miejsscu, a mianowicie w sklepie erotycznym. On od robi na niej piorunujące wrażenie. Gdy rozstają się pod domem przyjaciółki dziewczyny, gdzie Jason podwiózł ja i jej druga przyjaciółke, dziewczyna sądzi, że więcej go nie zobaczy. I jakie jest jej zdziwienie, gdy następnego dnia spotyka go w gabinecie jej ojca, z którym pracuje nad sprawą "studenckiego" narkotykowego gangu. Od tego czasu ich ścieżki się splatają. I choć oboje starają się walczyć z pożadaniem jakie do siebie czyja, z czasem mu ulegają, a on zostaje jej Korepetytorem ale nie od prawa 😏 Relacja, która miała być czysto fizyczna z czasem zaczyna przeradzać się w coś innego. Isabella w końcu odkrywa,że zakochała się w mężczyźnie, choć wie, że nie mam u niego szans, tym bardziej, że koło Jasona ciągle kręci sie jego była żona. Ale czy na pewno, pan Prokurator nie poczuł nic do swojej młodej podopiecznej? No i właśnie wtedy wszystko musi się koncertowo zje**ć. Boże to zakończenie łamie serce, ją wręcz w uszach nadal slysze ten jego krzyk. Muszę ochłonąć i biorę się za tom drugi, ktory mam nadzieję poskłada mnie.
Aga - awatar Aga
oceniła na103 miesiące temu
Ice Queen Riva Scott
Ice Queen
Riva Scott
🏒⛸️ RECENZJA ⛸️🏒 Cześć, Moliki dziś przychodzę do was z książką „Ice Queen” autorstwa Rivy Scott to emocjonalna powieść, która łączy w sobie pasję do sportu z zawirowaniami relacji. Historia Hailey Queen, młodej gwiazdy jazdy figurowej, jest pełna zawirowań, namiętności i skomplikowanych uczuć. Hailey od lat zmaga się z uczuciami do Tylera Jacksona, który kiedyś był jej partnerem w łyżwiarstwie, a teraz stał się hokeistą. Ich przeszłość, naznaczona miłością, ale także zdradą i tragicznymi wydarzeniami, ukazuje, jak skomplikowane mogą być relacje w świecie sportu. Tyler, który po wydarzeniach z przeszłości stał się nie tylko utalentowanym hokeistą, ale i podrywaczem. W momencie, gdy Hailey zostaje bez partnera do zawodów, Tyler postanawia pomóc jej, mimo że ich relacja jest nie najlepsza. To połączenie nienawiści i miłości dodaje historii intensywności, a ich wspólne treningi stają się nie tylko szansą na sukces, ale także drogą do zrozumienia siebie nawzajem. Powieść jest dobrze napisana, z wyrazistymi postaciami, które przyciągają. Zimowa sceneria i atmosfera idealnie współgrają z uczuciami bohaterów, a ich zmagania na lodzie są metaforą walki z własnymi emocjami. Autorka umiejętnie buduje, napięcie między postaciami. Hailey to postać, która od lat ukrywa swoje uczucia do Tylera, byłego partnera w łyżwiarstwie i zarazem przyjaciela. Mimo że ich drogi się rozeszły, nie potrafi zapomnieć o nim i wciąż odczuwa silną chemię. Zmaga się z wewnętrznymi konfliktami, nie chcąc przyznać się do swoich emocji. Tyler jego osoba mnie intrygowała. Utalentowany hokeista, który przeszedł długą drogę od czasów łyżwiarstwa do stania się bad boyem jednak w głębi duszy pragnie Hailey. Mimo swojego wizerunku wciąż czuje do niej silne uczucie. Oboje boją się ujawnienia swoich prawdziwych uczuć. Byłam, ciekawa jak się potoczy ich relacja. To, co się tam działo to rollercoaster emocjonalny. „Ice Queen” to nie tylko opowieść o sporcie, ale także o miłości. Idealna dla wszystkich miłośniczek emocjonalnych historii. To lektura, która rozgrzewa serce w zimowe wieczory. Polecam przeczytać. ❤️ ⭐ 9/10
zaczytana_graficzka - awatar zaczytana_graficzka
oceniła na92 miesiące temu

Cytaty z książki Nie pozwolę ci uciec