Okładka książki Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna autora Barbara Szubert, 9788395551932
Barbara Szubert Wydawnictwo: Chronicon językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2020-01-01
2020-01-01
9788395551932

Kup Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna

Na półkach: , , , ,

Z czym kojarzyła się ludom starożytnym Arabia (mówimy o czasach przed islamem)? Na pewno z produkcją wonności, które były głównym źródłem bogactwa Arabów, tak że dzisiejszy Jemen był nawet określany mianem Arabia Felix, tak wielkie dochody przynosił ten handel. Książka B. Szubert stanowi zbiór greckich świadectw dotyczących Arabów powstałych w okresie archaicznym, klasycznym i hellenistycznym, od Homera do Strabona, tj. przez około siedemset lat. Teksty te są dość fragmentaryczne, bo Arabia nie była dla Greków obszarem aż tak interesującym ani uczęszczanym jak choćby Egipt czy Persja, stąd poświęcano jej zwykle jedynie drobne wzmianki w większych dziełach. Czasem jedno słowo wzbudzało przez wieki liczne kontrowersje, jak choćby passus z Homera, w którym pojawiają się tajemniczy "Erembowie", uważani później za Arabów właśnie. Temat jest więc bardzo ciekawy i niełatwy, cieszę się więc, że taka praca powstała, natomiast niektóre segmenty rozprawy trochę za bardzo przypominają wyliczankę odnalezionych w literaturze passusów, gdyż brakuje im elementu analitycznego. W sumie jest to udana monografia, która dobrze wpisuje się w nurt badań nad relacjami światów śródziemnomorskiego i orientalnego.

Tomasz Babnis

10 użytkowników ma tytuł Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna

Okładka książki Język polski? Chcę i mogę! Część 2 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Język polski? Chcę i mogę! Część 2 Edyta Gałat, Beata Sałęga-Bielowicz
Okładka książki Technopaideia Sebastian Borowicz, Małgorzata Gajak-Toczek, Joanna Hobot, Miłosz Horodyski, Michał Krzykawski, Gościwit Malinowski, Sidey Myoo, Anna Nacher, Marta Rusek, Edyta Sadowska, Dariusz Szczukowski, praca zbiorowa
Okładka książki Muminki: drzwi są zawsze otwarte Marzena Bomanowska, Hanna Dymel-Trzebiatowska, Leszek Karczewski, Anna Michalska, Katarzyna Piętka, Jarosław Płuciennik, Monika Talarczyk, Wojciech Woźniak, Izumi Yoshida, Mikołaj rajkowski, Zuzanna woźniak-Keppe
Okładka książki Cukier na języku. Rozmowy o cukrzycy Jerzy Bralczyk, Leszek Czupryniak, Artur Mamcarz

Cytaty z książki Starożytna Arabia w świetle źródeł greckich. Część I: epoka archaiczna, klasyczna i hellenistyczna