Nauka. To lubię!

- popularnonaukowa
- 2020-08-12
- 2020-08-12
Czy wydmy potrafią śpiewać? Od czego zależy kształt piorunów? Kto skonstruował najprecyzyjniejszy zegar na świecie? Dlaczego gorąca woda zamarza szybciej niż zimna? Zawsze się nad tym zastanawialiście, ale wstydziliście się zapytać? Wznowienie książki Nauka. To lubię autorstwa znanego, cenionego i lubianego dziennikarza Tomasza Rożka odpowie na wszystkie te pytania.
Tomasz Rożek, dziennikarz i popularyzator nauki, prowadzi czytelników przez labirynt wiedzy. Pisze o zjawiskach, z którymi spotykamy się na co dzień, i o tych zachodzących daleko w kosmosie, odległych o lata świetlne. Odsłania tajemnice, nad którymi badacze głowią się od dawna, ale prezentuje również najnowsze odkrycia uczonych. Dowcipnie i przystępnie opisuje nawet najbardziej skomplikowane zagadnienia i procesy, a dzięki licznym przykładom z życia codziennego jego teksty pobudzają wyobraźnię i skłaniają do pogłębiania wiedzy.
W poszczególnych rozdziałach znajdują się również propozycje eksperymentów, które z łatwością można przeprowadzić w domowych warunkach. Dzięki temu zarówno rodzice, jak i dzieci poczują się niczym prawdziwi odkrywcy.
Nauka. To lubię to książka familijna dla ciekawego świata czytelnika w każdym wieku.
Kup Nauka. To lubię! w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Nauka. To lubię!
262 użytkowników ma tytuł Nauka. To lubię! na półkach głównych- Przeczytane 135
- Audiobooki 5
- 2023 5
- 2024 4
- 2025 4
- Popularnonaukowe 3

Opinie i dyskusje o książce Nauka. To lubię!
Fajna książka, głównie dla dzieciaków w wieku 7-9 lat. Dużo eksperymentów, które będą świetną formą spędzenia rodzinnie czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa. Wiele można się dowiedzieć.
Bardzo ciekawa. Wiele można się dowiedzieć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to pozycja, która odpowiada na potrzeby nieco starszych czytelników, na moje oko od około 8. roku życia, którzy chcą wiedzieć więcej, a w związku z tym zadają pytania, na które często nie mamy natychmiastowej odpowiedzi.
🧑🔬W "Nauka to lubię" poruszone zostają różne tematy, które mogą interesować małych odkrywców, od tego jak powstają wydmy, przez to czy można zobaczyć dźwięk, aż po to czy brud jest potrzebny.
W treści roi się od ciekawostek, które wciągną także dorosłych czytelników. Ciekawym dodatkiem są także eksperymenty - znajdziemy tu szczegółowe przepisy, jak przeprowadzić je w domowych warunkach.
🧑🔬Książka "Nauka to lubię" to jedna, najciekawszych propozycji popularnonaukowych dla dzieciaków na rynku. Jej niewatpliwym atutem jest przystępny język - pokazuje rzeczy, które wydają się trudne, w sposób dopasowany do młodych odbiorców.
🧑🔬Jeśli więc macie w domu dziecko, które interesuje się nauką, stawia pytania, na które trudno Wam odpowiedzieć, to warto aby w waszej biblioteczce znalazła się właśnie ta książka. Z pewnością pomoże ona rozwiać wiele wątpliwości i jeszcze bardziej zachęci do zgłębiania tajemnic nauki. 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🧑🔬W "Nauka to lubię" poruszone zostają różne tematy, które mogą interesować małych odkrywców, od tego jak powstają wydmy, przez to czy można...
Audiobook. Książka Tomasza Rożka przypadła mi do gustu. Postać autora znana mi jest z różnych podcastów i wykładów. Bardzo lubię słuchać jego wypowiedzi. Co do samej książki to w interesujący sposób przedstawia banalne na pierwszy rzut oka sprawy z otoczenia każdego człowieka, których geneza jest głęboko zakorzeniona w nauce. Rożek wyjaśnia różne zjawiska. Jedynym minusem tej akurat książki jest styl - kierowany raczej do młodszych odbiorców. Myślę, że taki był zamysł autora i co jest minusem dla mnie niekoniecznie będzie nim dla innego czytelnika (zwłaszcza młodszego). Szkoda również, że czytaniem audiobooka nie zajął się sam Pan doktor Rożek - myślę, że gdyby to on był lektorem zabawa byłaby jeszcze lepsza. Uczciwie przyznam, że niektóre ciekawostki zaskoczyły mnie - dzięki czemu mogę śmiało stwierdzić, że ta książka poszerza horyzonty. Ktoś mógłby powiedzieć, że większość tej wiedzy jest bezużyteczna - być może tak jest, ale kto wie? być może w najmniej spodziewanym momencie przyjdzie nam ją wykorzystać?
Reasumując - książka naprawdę jest ciekawa. Dobrze się jej słuchało. Autor przekazuje wiedzę w niezwykle przystępny sposób. Ta książka nie jest nudna i bez wątpienia warto po nią sięgnąć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNauka dla małych i dużych. Wytłumaczenie pewnych zjawisk, w prosty i przystępny sposób. Do każdego rozdziału dodany eksperyment dla dociekliwych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę generalnie dobrze się czyta i fajnym pomysłem są eksperymenty. Natomiast mam do niej dwa główne zarzuty. Po pierwsze błędy (np. przy przeliczaniu roku świetlnego na kilometry),które zauważył nawet laik. Po drugie super płytkie przejście przez wiele tematów i zostawianie czytelnika z większą liczbą pytań niż odpowiedzi. Oczywiście rozumiem ideę tej książki, ale jak dla mnie większość tematów jest opisana zbyt pobieżnie, jakby w pośpiechu. Najbardziej przykre to sprawdzenie książki przed wydrukiem. Książka z 2020 roku, a jest tam napisane, że coś może się wydarzyć w 2017 roku :(strona 300).
Książkę generalnie dobrze się czyta i fajnym pomysłem są eksperymenty. Natomiast mam do niej dwa główne zarzuty. Po pierwsze błędy (np. przy przeliczaniu roku świetlnego na kilometry),które zauważył nawet laik. Po drugie super płytkie przejście przez wiele tematów i zostawianie czytelnika z większą liczbą pytań niż odpowiedzi. Oczywiście rozumiem ideę tej książki, ale jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka popularyzująca naukę z wieloma ciekawostkami dla dużych k mniejszych czytelników, a w moim przypadku słuchaczy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta zapoznania książka popularno-naukowa dla młodzieży (i dorosłych także).
Książka w interesujący sposób przedstawia różne "tajemnice" świata i zachęca do zainteresowania się fizyką poprzez proste eksperymenty, które można wykonać w domu.
Warta zapoznania książka popularno-naukowa dla młodzieży (i dorosłych także).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo, co mi bardzo przypadło do gustu, to język w jakim została napisana. Z jednej strony dość prosty, ale jednocześnie pozbawiony "pójścia na skróty", jak to czasem w książkach dla dzieci/młodzieży bywa.
O czym jest?
Moja opinia
Trochę za długie wyjaśnienia. Poproszę o skróconą esencje.
Trudne słowa – przydałyby się łatwiejsze wytłumaczenia – tu jest trochę nudno i skąplikowanie 🙂
Szerokie rozwinięcie tematu✨. Widać że @Tomasz.Rozek się postarał. Bardzo profesjonalnie
Fajne ilustracje – śmieszne i ciekawe. Narysowane lekką ręką 😀
Krótki ten wpis…
Przedział wiekowy raczej 12+
Generalnie polecam, ale nie dla młodszych 🙁
Łucja 😀
O czym jest?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce znajdziemy odpowiedzi na różne naukowe pytania, takie jak np. “Co porusza kontynenty?”. Dodatkowo po każdym dziale (np.”kolor, co to takiego?”) jest jakiś eksperyment i krótki dialog pomiędzy dziećmi a profesorem.
Moja opinia
Trochę za długie wyjaśnienia. Poproszę o skróconą esencje.
Trudne słowa – przydałyby się łatwiejsze wytłumaczenia – tu jest...
Nauka przystępnie, ale podana w dorosły sposób, nie ma tu udziecinniania tematów. Niekoniecznie dla najmłodszych a i dorosłego zaciekawi, bo odpowiada na pytania, nad którymi musielibyśmy się poważnie zastanowić, a odpowiedzi niekoniecznie są oczywiste.