Wieloryb, który chciał więcej

Okładka książki Wieloryb, który chciał więcej autora Rachel Bright, Jim Field, 9788381547048
Okładka książki Wieloryb, który chciał więcej
Rachel BrightJim Field Wydawnictwo: Zielona Sowa literatura dziecięca
32 str. 32 min.
literatura dziecięca
The Whale Who Wanted More
2021-06-02
2021-06-02
32 min.
Barbara Supeł

Kup Wieloryb, który chciał więcej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wieloryb, który chciał więcej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wieloryb, który chciał więcej

„Wieloryb, który chciał więcej” to urocza książka dla najmłodszych, która zgrabnie przekazuje wartości przyjaźni i dzielenia się. Opowieść śledzi losy samotnego wieloryba, który przemierzając głębiny oceanu, nieustannie gromadzi nowe skarby. Jego nieugaszona chęć posiadania okazuje się jednak pustą pogoń – mimo imponującej kolekcji, brakuje mu prawdziwych przyjaciół. Spotkanie z miłym krabem otwiera przed nim nową perspektywę, ucząc, że prawdziwa wartość tkwi nie w zgromadzonych przedmiotach, lecz w relacjach i dzieleniu się z innymi.
Książka, bogato ilustrowana pięknymi rysunkami, stanowi doskonałe narzędzie do rozmów na temat istotnych wartości, takich jak przyjaźń, empatia i hojność. Warto jednak zauważyć, że choć przesłanie jest uniwersalne, lepiej sprawdzi się u nieco starszych dzieci. Moje doświadczenie, kiedy czytałem ją przed snem mojemu pięcioletniemu synowi, pokazało, że niektóre wątki wymagały dodatkowych wyjaśnień, a na końcu mój syn zaczął się już nudzić.
Podsumowując, „Wieloryb, który chciał więcej” to wartościowa lektura, która uczy, że prawdziwe bogactwo mierzy się jakością relacji, a nie liczbą posiadanych skarbów. Czytajcie!

Książka o tym, że nie liczą się rzeczy, które nas otaczają, a ludzie którzy przy nas są.

Mamy kilka książek z tej serii i ta wypada w moim mniemaniu najsłabiej. Dzieci też za bardzo nie porwała, nie chcą do niej wracać - wolą inne np. „Wiewiórki, które nie chciały się dzielić”, czy „Mysz, która chciała być lwem”.

Na plusy składają się:
piękne ilustracje oraz
mądre i wartościowe przesłanie.

Jednak minusy są dla nas bardzo odczuwalne:
książeczka przeznaczona dla dzieci 4+, jednak w mojej opinii tekst zawarty na kartach tej powieści dla czterolatka jest zbyt skomplikowany. Nie rozumie on trudnych wyrazów, dopytuje o znaczenie, a w końcu zaczyna się nudzić. Rozumiem, że zastosowanie rymów może utrudniać użycie „prostych” słów, ale całość czytało się nam ciężko.
Ponadto, chociaż książka zawiera piękne ilustracje, to dominują w niej zdecydowanie ciemne kolory, przygnębiające. Niby nic, jednak moim dzieciom to przeszkadza.

Książeczka przeczytana, ale dzieci wolą inne z tej serii.

Na plusy składają się:
piękne ilustracje oraz
mądre i wartościowe przesłanie.

Jednak minusy są dla nas bardzo odczuwalne:

Okładka książki Przytulozaur Rachel Bright, Chris Chatterton
Przytulozaur Rachel Bright, Chris Chatterton
Okładka książki Tappi i Kocyk Mocyk Marta Kurczewska, Marcin Mortka
Tappi i Kocyk Mocyk Marta Kurczewska, Marcin Mortka
Okładka książki Gdy Pola się zgubi Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß
Gdy Pola się zgubi Magdalena Kozieł-Nowak, Gabriela Rzepecka-Weiß

Cytaty z książki Wieloryb, który chciał więcej

Dodaj cytat z książki Wieloryb, który chciał więcej