Ogniem i mieczem

Okładka książki Ogniem i mieczem Henryk Sienkiewicz
Okładka książki Ogniem i mieczem
Henryk Sienkiewicz Wydawnictwo: Bellona Ekranizacje: Ogniem i mieczem (1999) klasyka
klasyka
2018-01-01
Ekranizacje:
Ogniem i mieczem (1999)
Tagi:
Sienkiewicz klasyka polska klasyka trylogia wojna miłość romans Kozacy Polacy Polska Ukraina fikcja historyczna

Patronaty LC

Książki autora

Nie ma słów, które w pełni oddałyby mój zachwyt nad tą powieścią. Należy do kategorii książek, które mam ochotę natychmiast zacząć od nowa, kiedy tylko je skończę. Geniusz Sienkiewicza w pełnej krasie - ile tu emocji, jakie bogactwo, i historia, i akcja, i humor, wszystko tu jest.
Głębia patriotyzmu w powieści urzeka. Przepiękna postawa Skrzetuskiego - tak, są rzeczy ważniejsze od prywaty, rzeczy ponad wszystkim, o wartości nadrzędnej, które winny iść zawsze w pierwszej kolejności.
No i Bohun! Postać ciekawa jak mało która, wzbudzająca naprawdę różnorakie emocje, perełka Ogniem i mieczem jeśi chodzi o dopracowanie bohatera. Pod tym względem równa się z nim, o ironio, tylko pan Zagłoba, ale to inny poziom zupełnie, Zagłoba podbija inteligencją i humorem.
Nie ukrywam, że czytając o sposobie, w jaki Skrzetuski zdobył Helenę, musiałam sobie cały czas przypominać, w jakim wieku dzieje się akcja i o ówczesnym podziale społeczeństwa. Jak się o tym zapomni, to Skrzetuski tak nie za ładnie się zachował, robiąc takie układy z rodziną Heleny, chociaż wiedział, że obiecali ją Bohunowi, i to jeszcze uklady tak naprawdę wbrew ich woli, stawiając ich strasznie pod ścianą, co w konsekwencji wiadomo jak się zakończyło. A z drugiej strony mamy Helenę, która za Bohuna pójść nie chciała, za Skrzetuskiego tak, ale bez nacisku jej rodzina ze zdaniem Heleny zupełnie by się nie liczyła. Najbardziej honorowym wyjściem byłby chyba pojedynek naszych dwóch absztyfikantów, tylko że wtedy nie mielibyśmy tej epickiej opowieści.

Ciężko opisać słowami emocje towarzyszące czytaniu tej powieści, dlatego napiszę krótko, że jest to jedna z najlepszych książek jakie w życiu przeczytałem. Polecam!

Barwna epopeja stanowiąca wstęp do poznania przyczyn upadku Rzeczypospolitej. Wybitnie skonstruowane postacie, zręczne mieszanie fikcji literackiej z prawdziwymi wydarzeniami, doskonałe balansowanie między humorem a powagą. A i do specyficznego języka idzie się przyzwyczaić. Jedyny minusik za objętość, miejscami rozwleczone do granic możliwości, jednakże dalsze fragmenty wynagradzały przebrnięcie przez opisy przyrody lub przydługawe monologi Zagłoby.

#klubpolskiejksiążkiklasycznej - akcja Natalii z kanału kursywa, lektura sierpień 2024

Dotąd znałam tę historię z filmu, który bardzo lubię. Teraz poznałam książkę słuchając audiobooka w wykonaniu Miłogosta Reczka - wspaniała interpretacja. Niesamowicie przyjemne to było słuchanie. Zachwyciłam się do tego stopnia że bezpośrednio po skończeniu audiobooka przeczytałam spore fragmenty w e booku. Wartka akcja, humor, postacie, które polubiłam lub angażowały mnie ich losy. Najmniej polubiłam główny wątek miłosny i parę Skrzetuski - Helena ;) Będę czytać Potop - też w ramach akcji Natalii

Nie lubię oceniać książek bez pozostawienia po sobie śladu w komentarzu, coś więc napiszę, a że będzie się to tyczyło całej Trylogii, to wkleję ten komentarz do wszystkich jej części.
Czasem się śmieję na myśl o tym, z jaką trudnością moi szkolni koledzy zabierali się za czytanie tych książek. Bo też, całkiem na serio, w czym Trylogia Sienkiewicza jest gorsza od chociażby Władcy Pierścieni? (Władcę osobiście darzę dużym uczuciem). Jest wielki antagonista, jest wojna, jest wątek miłosny, są epickie bitwy, jest drużyna, wież jest nawet więcej niż dwie, a i król w końcu wraca. Nie ma może pierścieni (przynajmniej nie tych magicznych),nie ma krasnoludzkiego humoru (ale jest Onufry Zagłoba),nie ma elfickich oczu (choć są celne riposty Małego Rycerza),nie ma też Aragorna (choć jest Skrzetuski). No i orków nie ma (Szwedzi...?). Pamiętam, że za pierwszym razem, jako nastolatek, bitwę o Jasną Górę przeczytałem w jeden wieczór, zupełnie jakby zaraz z odsieczą miał nadciągnąć Gandalf.
Trochę oczywiście sobie folguję, ale prawda jest taka, że Trylogia jest dobrze napisaną i wciągającą powieścią - moim zdaniem można znaleźć tam wiele rzeczy, które każdego wciągną i sprawią, że dzieło Sienkiewicza da się lubić - tak po prostu, jako książki pozbawione patriotycznego patosu (w którym nie ma, oczywiście, niczego złego).

Genialna! Po każdej książce z trylogii na koniec ciesze sie jak dziecko

Genialna! Po każdej książce z trylogii na koniec ciesze sie jak dziecko

„Ogniem i Mieczem” Henryka Sienkiewicza to powieść, która może wzbudzać mieszane uczucia. Z jednej strony jest to epicki romans przeplatany dynamicznymi scenami walki, z drugiej zaś, trudno nie dostrzec w nim pewnej naiwności i przesadnego idealizowania polskiego rycerstwa. Główny bohater, Skrzetuski, zachowuje się jak superbohater, który po zaledwie kilku chwilach rozmowy z Heleną jest gotów poświęcić wszystko, by ją odzyskać. Jego miłość do Heleny, choć pozornie romantyczna, wydaje się powierzchowna i zbyt idealizowana.
Helena, z kolei, początkowo obiecana Bohunowi, szybko zmienia swoje uczucia na korzyść Skrzetuskiego, gdy tylko pojawia się rycerz o wyższym statusie społecznym. Ta nagła zmiana serca sprawia, że jej postać wydaje się mało wiarygodna i oportunistyczna.
Książka jest pełna niesamowitych przypadków i szczęśliwych zbiegów okoliczności, które wydają się zbyt naciągane, by mogły być traktowane poważnie. Z każdej bitwy Polacy wychodzą zwycięsko, co sprawia wrażenie, że powieść jest napisana bardziej ku pokrzepieniu serc, niż jako realistyczny obraz historyczny.
Sienkiewicz zdaje się kreować Polaków jako niezrównanych wojowników, co momentami przypomina samochwalstwo, szczególnie w kontekście absurdalnych decyzji wojennych przeciwników. Opisy zachwytów nad urodą Heleny, zwłaszcza z perspektywy Wołodyjowskiego, tylko potęgują to wrażenie – w momencie, gdy sam rycerz upaja się jej pięknem, zapomina o kontekście, w którym Helena była „cudza” dla innego bohatera.
Ostatecznie, choć „Ogniem i Mieczem” to klasyka literatury polskiej, to nie każdy czytelnik będzie w stanie przymknąć oko na jej naiwność i tendencyjność. Audiobook tej powieści może być jedynym sposobem, by przetrwać długie opisy i nieco przestarzałe schematy fabularne. Dla współczesnego czytelnika, zwłaszcza tego, który szuka głębszych i bardziej realistycznych opowieści, powieść może okazać się wyzwaniem.

Piękna opowieść ku pokrzepieniu serc. Muszę przyznać, że do książki czuję ogromny sentyment.
Uważam ją za najlepszą część trylogii - dzięki, której pokochałam bohaterów i przeczytałam całą resztę..... I myślę, że jest dużo lepsza od filmu.
A jak ktoś nie przepada za przydługimi opisami przyrody.... no cóż.... zawsze można je ominąć ;)

Pierwsza część trylogii Sienkiewicza od początku wzbudza zainteresowanie. Jak dla mnie Sienkiewicz jest super

Mało kto potrafi wprowadzić czytelnika w taki klimat jak Sienkiewicz. Wg mnie Trylogia jest absolutnie kultowa.

• Przeczytane
  • Posiadam