Kup Terapia krótkoterminowa skoncentrowana na rozwiązaniu. 100 najważniejszych tez, założeń i technik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Terapia krótkoterminowa skoncentrowana na rozwiązaniu. 100 najważniejszych tez, założeń i technik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Terapia krótkoterminowa skoncentrowana na rozwiązaniu. 100 najważniejszych tez, założeń i technik

Nie dziwi niechęć środowiska psychoterapeutycznego do TSR. W końcu lepiej trzymać pacjenta miesiącami a nawet latami, uzależnić go od siebie i jakoś się kręci. Książka ma być pewnym usystematyzowaniem wiedzy i taka jest. Jeśli ktoś liczy, że dzięki niej stanie się psychoterapeutą to tak nie działa. A o tym, czy ktoś się do tego nadaje świadczy kolejka przed gabinetem. Rynek szybko zweryfikuje czy ktoś po prostu zrobił kurs, czy wie, o czym mówi i jak pomagać. Oprócz ukończonego kursu potrzeba ogromnego doświadczenia w pracy z ludźmi. Ale czasem warto coś sobie poukładać, czymś się zainspirować i tak właśnie odbieram tę pozycję.

TSR at it's finest, czyli brak miejsca na emocje klienta, miejsca na relację terapeutyczną, zaufanie, poczucie bezpieczeństwa, czy miejsca do zostania wysłuchanym, tak istotnego w świecie rosnącej samotności. Zamiast tego 2-3 narzędzia, z których składa się cała Terapie Skoncentrowana na Rozwiązaniu - pytanie o cud, skalowanie. Zadawanie uparcie tych samych pytań i wyciskanie z klienta na siłę pozytywności. Poganianie, bo mamy skupiać się tylko na sposobie jak najszybszego rozwiązania problemu. To jak klepnięcie w plecy i zawołanie "Nie martw się! Będzie dobrze! A teraz raz dwa, do roboty!"
Martwi mnie, ilu młodych psychologów idzie w TSR z uwagi na cenę i fakt zdobycia kwalifikacji w 4 weekendy...

Na pewno ciekawe zebranie kwintesencji TSR, podstaw teoretycznych, rozwoju i technik, jednak duży minus za sam - wprowadzający w błąd - tytuł, bowiem książka posiada 100 minirozdziałów i zdecydowanie nie jest to 1:1 w przeliczeniu na użyteczne narzędzia terapeutyczne.

34 użytkowników ma tytuł Terapia krótkoterminowa skoncentrowana na rozwiązaniu. 100 najważniejszych tez, założeń i technik na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Terapia krótkoterminowa skoncentrowana na rozwiązaniu. 100 najważniejszych tez, założeń i technik na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Terapia krótkoterminowa skoncentrowana na rozwiązaniu. 100 najważniejszych tez, założeń i technik