Chiny bez wzajemności

Okładka książki Chiny bez wzajemności autora Grzegorz Kapla, 9788380538511
Okładka książki Chiny bez wzajemności
Grzegorz Kapla Wydawnictwo: Burda Media Polska Seria: Czuły punkt literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
Czuły punkt
2021-02-10
2021-02-10

Kup Chiny bez wzajemności w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chiny bez wzajemności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chiny bez wzajemności

Książka Grzegorza Kapli „Chiny bez wzajemności” to nie jest kolejny suchy reportaż o gospodarce czy geopolityce azjatyckiego kolosa. To zapierająca dech w piersiach, literacka podróż, która uderza w czytelnika feerią barw, zapachów i emocji. Jeśli szukacie lektury, która sprawi, że poczujecie kurz chińskich dróg na własnej skórze, Kapla dostarcza to z nawiązką i w fenomenalnym stylu.

To, co wyróżnia tę książkę na tle innych publikacji o Państwie Środka, to jej niezwykła autentyczność. Kapla nie patrzy na Chiny z okien luksusowych hoteli czy przez pryzmat oficjalnych komunikatów rządowych. On wchodzi w ten kraj „na piechotę”, z plecakiem, wybierając wagony klasy hard sleeper, tanie garkuchnie i rozmowy z ludźmi, których wielka historia często pomija.

Entuzjazm, z jakim autor opisuje swoje doświadczenia, jest wręcz zaraźliwy. Kapla posiada rzadką umiejętność łączenia głębokiej empatii do napotkanych ludzi z brutalnie szczerym opisem rzeczywistości. Jego zachwyt nad pejzażem Tybetu czy nowoczesnością Szanghaju jest równoważony przez opis trudów podróży, samotności i bariery językowej, która staje się niemal fizyczną przeszkodą.
Kapla to mistrz frazy. Jego zdania są krótkie, rytmiczne, niemal filmowe. Czytając opisy porannego smogu w Pekinie czy zapachu smażonego tofu, mamy wrażenie, że uczestniczymy w seansie 4D. To proza, która pulsuje życiem.
Autor unika łatwych ocen. Nie próbuje na siłę wtłoczyć Chin w ramy zachodnich definicji wolności czy sukcesu. Zamiast tego, z pokorą obserwuje świat, który go otacza, i próbuje zrozumieć mechanizmy nim rządzące – od potęgi partii po potęgę tradycji rodzinnych.

Tytułowy „brak wzajemności” to genialna klamra. Chiny w wydaniu Kapli to fascynujący, gigantyczny organizm, który obserwuje podróżnika z obojętnością. To jednostronne zakochanie autora w kraju, który go nie potrzebuje, nadaje całości nostalgicznego, niemal romantycznego sznytu.

W „Chinach bez wzajemności” znajdziemy wszystko: od futurystycznych pociągów magnetycznych, przez buddyjskie klasztory, aż po betonowe pustynie nowych metropolii. Jednak największym skarbem tej książki są portrety zwykłych ludzi. Każda rozmowa, każde spojrzenie wymienione z lokalnym rolnikiem czy studentem, buduje obraz kraju, który jest znacznie bardziej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać po obejrzeniu wieczornych wiadomości.

Autor nie boi się pytań o cenę postępu. Z entuzjazmem godnym odkrywcy pokazuje nam Chiny, które są jednocześnie przerażające i olśniewające. To podróż przez kontrasty, które w wykonaniu Kapli układają się w logiczną, choć niepokojącą całość.

To książka dla każdego, kto kocha podróże – te fizyczne i te odbywane w fotelu. Kapla udowadnia, że reportaż podróżniczy to wciąż żywy gatunek, który potrafi poruszyć najczulsze struny w duszy czytelnika. „Chiny bez wzajemności” to pozycja absolutnie magnetyczna, którą czyta się z wypiekami na twarzy, marząc o tym, by choć raz zobaczyć te wszystkie cuda na własne oczy.

Dostałem w prezencie, więc przeczytałem.
Na plus zaliczam styl Kapli, który kojarzy mi się z Hugo-Baderem, moim ulubionym polskim podróżnikiem. Kapla opisuje prozaiczne zdarzenia, nieturystyczne miejsca, przypadkowo spotkanych ludzi. I wszystko to stawia na tym samym poziomie co odwiedzane atrakcje, piękno widzianych miejsc.
Na minus złamane serce autora, który ciągle pisze o jakichś smutnych doświadczeniach z jakąś kobietą i zachwyca się każdą nowo spotkaną. W ogóle każda kolejna Chinka to najpiękniejsza kobieta jaką widział w życiu. Strasznie to egzaltowane.

Dostałem w prezencie, więc przeczytałem.
Na minus złamane serce autora, który ciągle...

Przeczytałam „Chiny bez makijażu”, „Chiny bez maski”, „Chiny w 10 słowach” i jeszcze parę innych książek, bo fascynują mnie te Chiny i to bardzo… Wszystkie mnie czymś zaciekawiły, coś wniosły. „Chiny bez wzajemności” najmniej.

Zamiast reportażu dostałam pamiętnik nieszczęśliwego podróżnika po rozstaniu. Autor rozkłada swój ból na czynniki pierwsze i, co gorsza, serwuje to czytelnikowi jak najtańszą sesję terapeutyczną. Zamiast Chin – jego smutki. Zamiast ciekawych obserwacji – biadolenie. No dobra, dobra - to zła kobieta była!

Wiecie, jak to jest – gdy komuś nieszczęście gra w duszy, to jak tu radować się z widoków, spotkań, pięknych chwil? Kwestia „smutny, samotny i daleko od domu” została przez autora odmieniona przez wszystkie przypadki.

Do tego dorzucone seksistowskie wtręty w stylu „krągłe pośladki chińskich dziewcząt” (serio? w 2025 roku?) i pseudofilozofowanie zmęczonego faceta, który próbuje brzmieć głęboko, a brzmi… marnie i banalnie. Całość przypomina kiepskie spotkanie przy wódce – niby ktoś ma coś do opowiedzenia, ale kończy się na narzekaniu i żalach, od których tylko boli głowa.

I tak – gdyby wyciąć to całe ględzenie, można by dostać książkę o Chinach. Nie wybitną, ale poprawną. Niestety, w obecnej formie jest, jak jest. Zamiast podróży po fascynującym kraju odbyłam wycieczkę w cudzą depresję. A to ostatnie miejsce, do którego chciałam trafić.

277 użytkowników ma tytuł Chiny bez wzajemności na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Chiny bez wzajemności na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Chiny bez wzajemności

Cytaty z książki Chiny bez wzajemności