Siła różańca

- religia
- 2020-01-01
- 2020-01-01
- tłumacz nieznany
Różaniec to jedna z najpopularniejszych modlitw w Kościele katolickim. Często jednak bywa, że staje się ona „odklepywana”. Co zrobić by tak się nie działo skoro kładzie się taki nacisk na ważność tej modlitwy? Ta książka jest odpowiedzią.
Kup Siła różańca w ulubionej księgarni
Oceny książki Siła różańca
- Religia 1
- Chrześcijańskie 1
- L. piękna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siła różańca
Świetne rozważania różańcowe. Dają dużo do myślenia. Polecam!!
Świetne rozważania różańcowe. Dają dużo do myślenia. Polecam!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Różaniec jest modlitwą maluczkich i pokornych. Popatrzcie na tę zbielałe wargi staruszek i na drżące palce dziadków waszych, dla nich najpiękniejszą księgą mądrości jest różaniec, tylko w nim czytać umieją. Zajrzyjcie do szpitali, gdzie w długie noce rozgorączkowane dłonie szukają skwapliwie w ciemności różańca jako ostatniej deski ratunku. Przypomnijcie sobie przeżycia obozów i więzień, gdzie z ostatniej skibki chleba lepiono różaniec, by nakarmić ducha" bł. Kardynał S. Wyszyński
Październik to szczególny czas różańca. By lepiej go przeżywać, warto sięgnąć po rozważania.
Rozważania, które można znaleźć w książce "Siła różańca" są bardziej obrazowe, tematyczne, plastyczne, pomagają przyrównać tajemnice różańca do naszej codzienności. Polecam zwłaszcza rozważania że św. Teresą z Lisieux o łaskę dziecięctwa duchowego.
"Różaniec jest modlitwą maluczkich i pokornych. Popatrzcie na tę zbielałe wargi staruszek i na drżące palce dziadków waszych, dla nich najpiękniejszą księgą mądrości jest różaniec, tylko w nim czytać umieją. Zajrzyjcie do szpitali, gdzie w długie noce rozgorączkowane dłonie szukają skwapliwie w ciemności różańca jako ostatniej deski ratunku. Przypomnijcie sobie przeżycia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKs. Teodor to zjawisko samo w sobie. Codzienny różaniec na żywo na YouTube jest wyczynem godnym zauważenia i pogratulowania. Przygotowanie rozważań, a potem godzinna transmisja - to z pewnością nie jest tylko kolejny obowiązek do odhaczenia w planie dnia. A jednak ks. Teodor nie zwalnia tempa i wydaje książkę!
Zebrano w niej co ważniejsze rozważania różańcowe z tych, które pojawiły się podczas transmisji na żywo. Nie są one łatwe - dotykają (naprawdę dotykają żywego serca w nas!) spraw bolesnych, trudnych, życiowych:
1) o tożsamości,
2) o uzdrowienie z perfekcjonizmu,
3) o niedostrzegalnych motywacjach, które mogą kierować naszym życiem,
4) o myślach i wyobrażeniach,
5) o gniewie,
6) o granicach miłości,
7) o poczuciu straty.
To tylko niektóre z tematów, a już widać jak bardzo dotyczą każdego z nas. Rozważania tu zaproponowane z pełnią szacunku dla ludzkiego bólu i niedoskonałości popychają nas do wypłynięcia na głębię naszych egzystencjalnych dylematów i zawierzenia ich Maryi i Jezusowi w drodze do uwolnienia.
Polecam każdemu, kto szuka odpowiedzi na ważne pytania, pocieszenia w cierpieniu albo po prostu pokoju serca i szczęścia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZebrano w niej co ważniejsze rozważania różańcowe z tych, które...