Toksyczne emocje

poradniki
Emociones tóxicas
2021-02-24
2020-03-11

Kup Toksyczne emocje w ulubionej księgarnii

Oceny książki Toksyczne emocje

OPINIE i DYSKUSJE o książce Toksyczne emocje

Trochę jak kolejny poradnik "możesz wszystko", ale całkiem dobrze się czyta

Trochę jak kolejny poradnik "możesz wszystko", ale całkiem dobrze się czyta

Lepiej nie stosować się do wszystkich porad i sposobów zawartych w książce. Zawiera wprawdzie wiele mądrych prawd, choćby najbardziej znaną wśród osób zajmujących się tematem, że wszystkie emocje są potrzebne. Jednak chwilami porady stają się niebezpieczne:

"Kiedy cię informują:
- Jestem na ciebie zły!
Odpowiedz:
- To twój problem, gniew jest w tobie, ja nie mam z tym nic wspólnego."
(wydanie 'z czerwoną okładką', str. 224)

Nie tak powinna wyglądać komunikacja. Takie odpowiedzi nasilają konflikt. Pewnie autorka słusznie by odparła, że powinna ta rozgniewana osoba powiedzieć "Uważam, że to co zrobiłeś jest złe bo..." Tylko, że stwierdzenie "Jestem na ciebie zły!", też jest akceptowalne. Nie ma w nim agresji czy toksyczności.

To tylko jeden przykład z kilku, które znalazłem po przeczytaniu około 15% książki.

"Kiedy cię informują:
- Jestem na ciebie zły!
Odpowiedz:
- To twój problem, gniew jest w tobie, ja nie mam z tym...

Oceniam tę książkę na 6/10. Tematyka jest bardzo ważna — autor porusza kwestie poczucia winy, złości, wstydu i innych trudnych emocji, podkreślając, że same emocje w sobie nie są złe, a problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy pozwalamy im przejąć kontrolę nad naszym życiem.

Sednem książki jest uświadomienie, że toksyczne emocje nie muszą nami rządzić i że mamy wpływ na to, jak długo je w sobie nosimy oraz jak na nie reagujemy. To wartościowe przesłanie, szczególnie dla osób, które długo tłumią emocje lub zmagają się z nadmiernym poczuciem winy.

Nie ukrywam jednak, że sposób, w jaki książka została napisana, nie wywołał u mnie efektu „wow”. Czytało się ją poprawnie, ale bez większych odkryć czy momentów, które mocniej zapadłyby w pamięć. Szkoda, bo sam temat ma duży potencjał i mógł zostać podany w bardziej angażujący sposób.

To raczej książka na jednorazowe przeczytanie, dobra jako wprowadzenie do tematu, ale bez potrzeby wracania do niej po raz kolejny.

499 użytkowników ma tytuł Toksyczne emocje na półkach głównych
106 użytkowników ma tytuł Toksyczne emocje na półkach dodatkowych