Toksyczne emocje

poradniki
Emociones tóxicas
2021-02-24
2020-03-11
Emocje istnieją po to, abyśmy je odczuwali, lecz nie po to, by zdominowały życie, oślepiały czy kradły naszą przyszłość. Nie powinny również wysysać z nas energii – w chwili bowiem, gdy tak się dzieje, stają się toksyczne.

Żyć – oznacza poznać samego siebie. Właśnie owo poznanie pozwala zadzierzgnąć więzi między innymi i nami samymi. Jeśli ukrywamy emocje, wyciszamy je i skrywamy, myśląc, że w ten sposób znikną, to popełniamy błąd. Nadal będą w nas tkwić, jednak zamknięte niczym w więzieniu, co jedynie doprowadzi do chwiejności emocjonalnej, apatii i afektywnej niewiary.

Uzdrowienie emocji oznacza przygotowanie na uwolnienie się od negatywnych i toksycznych odczuć, które zdecydowanie nie pomagają w znalezieniu rozwiązania. Celem niniejszej książki jest przyznanie każdej emocji jej prawdziwego znaczenia.

Twoim przeznaczeniem jest zwycięstwo, miłość, szczęście, dostatek i pełnia życia.

Masz aż nadto zdolności, by dokonać własnej wewnętrznej przemiany. I podążyć tą drogą. Ku większemu szczęściu!

Kup Toksyczne emocje w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Toksyczne emocje

Opinie i dyskusje o książce Toksyczne emocje

Trochę jak kolejny poradnik "możesz wszystko", ale całkiem dobrze się czyta

Trochę jak kolejny poradnik "możesz wszystko", ale całkiem dobrze się czyta

Lepiej nie stosować się do wszystkich porad i sposobów zawartych w książce. Zawiera wprawdzie wiele mądrych prawd, choćby najbardziej znaną wśród osób zajmujących się tematem, że wszystkie emocje są potrzebne. Jednak chwilami porady stają się niebezpieczne:

"Kiedy cię informują:
- Jestem na ciebie zły!
Odpowiedz:
- To twój problem, gniew jest w tobie, ja nie mam z tym nic wspólnego."
(wydanie 'z czerwoną okładką', str. 224)

Nie tak powinna wyglądać komunikacja. Takie odpowiedzi nasilają konflikt. Pewnie autorka słusznie by odparła, że powinna ta rozgniewana osoba powiedzieć "Uważam, że to co zrobiłeś jest złe bo..." Tylko, że stwierdzenie "Jestem na ciebie zły!", też jest akceptowalne. Nie ma w nim agresji czy toksyczności.

To tylko jeden przykład z kilku, które znalazłem po przeczytaniu około 15% książki.

"Kiedy cię informują:
- Jestem na ciebie zły!
Odpowiedz:
- To twój problem, gniew jest w tobie, ja nie mam z tym...

Oceniam tę książkę na 6/10. Tematyka jest bardzo ważna — autor porusza kwestie poczucia winy, złości, wstydu i innych trudnych emocji, podkreślając, że same emocje w sobie nie są złe, a problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy pozwalamy im przejąć kontrolę nad naszym życiem.

Sednem książki jest uświadomienie, że toksyczne emocje nie muszą nami rządzić i że mamy wpływ na to, jak długo je w sobie nosimy oraz jak na nie reagujemy. To wartościowe przesłanie, szczególnie dla osób, które długo tłumią emocje lub zmagają się z nadmiernym poczuciem winy.

Nie ukrywam jednak, że sposób, w jaki książka została napisana, nie wywołał u mnie efektu „wow”. Czytało się ją poprawnie, ale bez większych odkryć czy momentów, które mocniej zapadłyby w pamięć. Szkoda, bo sam temat ma duży potencjał i mógł zostać podany w bardziej angażujący sposób.

To raczej książka na jednorazowe przeczytanie, dobra jako wprowadzenie do tematu, ale bez potrzeby wracania do niej po raz kolejny.

504 użytkowników ma tytuł Toksyczne emocje na półkach głównych
106 użytkowników ma tytuł Toksyczne emocje na półkach dodatkowych

Czytelnicy Toksyczne emocje przeczytali również

O czym kłamią myśli. Jak przerwać cykl destrukcyjnego myślenia Iza Maliszewska
O czym kłamią myśli. Jak przerwać cykl destrukcyjnego myślenia
Iza Maliszewska
W październiki 2021 roku podjęłam jedną z najtrudniejszych, ale najlepszych w moim życiu decyzji. Zdecydowałam się na przejście przez terapię. Znalazłam się w takim punkcie, że nie potrafiłam sama ruszyć dalej, czułam, że coś jest nie tak i zdobyłam się na odwagę, by poprosić o pomoc. Bywały dni, gdy nie chciałam tam wracać, kiedy myślałam, że nie dam rady, że to za trudne. Po kilku krokach zrobionych naprzód, nagle się cofałam, mając do siebie pretensje, że nie mogę pójść dalej, bo inni zostaną z tyłu. Nie poddałam się jednak i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że jestem z siebie dumna. To był pierwszy krok, żeby znów stanąć na własnych nogach, a nie próbować dopasować się tam, gdzie nie jest moje miejsce. Lektura tej książki była dla mnie podróżą w przeszłość, do czasów, gdy sama pielęgnowałam gorycz i uważałam, że świat jest zły, ja jestem beznadziejna, inni mają lepiej, a ci, którzy zrobili mi coś złego, powinni bosą stopą na klocek LEGO stanąć. Dzięki tej książce dowiecie się m.in., skąd biorą się natrętne myśli przed snem i czy można coś z nimi zrobić. Przekonacie się, jaki wpływ na życie ma temperament, a także czym różnią się między sobą poszczególne warianty psychoterapii. Całość jest napisana prostym językiem, więc nie będziecie mieli problemu, by zrozumieć, co autorka chce Wam przekazać. Każdy rozdział jest zakończony podsumowaniem, dzięki czemu można sobie poukładać zdobytą wcześniej wiedzę. Narracja jest skierowana do kobiet. To publikacja dobra dla osób, które są na początku drogi do odzyskania sprawczości nad swoim życiem. Najważniejszą dla mnie częścią była ta o przebaczaniu. Trochę sobie przy niej popłakałam, ale potrzebowałam tego. Karmienie w sobie niechęci do drugiego człowieka, złorzeczenie mu, nie sprawi, że nam zrobi się lepiej, wręcz przeciwnie, będziemy tylko tracić siły, a w naszym życiu nic się nie zmieni. I mówię to z własnego doświadczenia. Warto wybaczyć, żeby móc pójść dalej. Autorka pokazuje, jak działają, czasem od pokoleń, destrukcyjne przekonania. Jak to, w jakim towarzystwie się obracamy, wpływa na nas. Po terapii zaczęłam widzieć inaczej rzeczy, które uważałam za normalne. Nie miałam świadomości tego, że karanie ciszą to forma przemocy. Chociaż wcześniej dzielnie walczyłam o swoje, znalazłam się w środowisku, które pozbawiło się sprawczości, uznając, że na nic nie ma wpływu, na wszystko narzekało i sama zaczęłam się tak zachowywać. Dzisiaj wyznaję zasadę, że jeśli nie umiem zrobić czegoś sama, wejść drzwiami czy oknem, to trzeba znaleźć kogoś, kto pokaże mi, jak otworzyć drzwi albo podsadzi mnie do okna. Nie ma nic złego w proszeniu o pomoc, to oznaka siły, nie słabości. Ta książka to kopalnia cytatów, skłania do refleksji i daje do myślenia. Pozwala zastanowić się nad tym, gdzie znajduje się nasze poczucie kontroli i skąd się wzięło. Będziecie mogli przekonać się, skąd biorą się automatyczne myśli i jaką rolę odgrywa w naszym życiu stres. Dziękuję autorce za możliwość wyruszenia w tę podróż, była pełna emocji, mogłam dzięki niej spojrzeć za ramię, uśmiechnąć się i poczuć dumę, widząc to, jaką drogę pokonałam, by znaleźć się tu, gdzie jestem. Na koniec pozwolę sobie zacytować kilka fragmentów, które będą miały specjalne miejsce w moim sercu.
Maja - awatar Maja
oceniła na92 miesiące temu
101 lekcji, które zmienią twój sposób myślenia Brianna Wiest
101 lekcji, które zmienią twój sposób myślenia
Brianna Wiest
Książka towarzyszyła mi przez cztery miesiące. Nie czytałam jej jednym ciągiem, ale wracałam do niej małymi fragmentami. I myślę, że właśnie w taki sposób najwięcej mi dała. Gdyby przeczytać ją od razu, można odnieść wrażenie, że wciąż mówi o tym samym. Dla mnie jednak te powtórzenia były momentami zatrzymania i zastanowienia się nad sobą. Autorka przypomina, że moje życie jest w moich rękach. Że szczęście nie zależy od innych ludzi, tylko ode mnie i od tego, jak interpretuję rzeczywistość. Uświadomiła mi też, że nie każda myśl jest prawdą, bo mózg potrafi nas „okłamywać”, a utrwalone schematy myślenia wcale nie muszą nas definiować. Skoro jest plastyczny, to znaczy, że naprawdę możemy wiele zmienić. Możemy zrezygnować z „wgranych” nam wzorców zachowań, ale tylko jeśli podejmiemy decyzję, że tego chcemy. Czytając po jednym lub dwóch rozdziałach naraz i dając sobie czas na refleksję, zaczęłam wyciągać z niej konkretne wnioski dla siebie. Właśnie dlatego oceniam ją wysoko. To książka, która może realnie pomóc w pracy nad sobą, jednak tylko wtedy, gdy czytelnik naprawdę chce się zatrzymać i przemyśleć jej treść. Nie polecam czytania jej jednym tchem. Fabuła jest tu znikoma, bo nie o nią chodzi. To raczej zbiór najważniejszych myśli podanych w przystępny sposób. Choć przyznam, że 50 lekcji w zupełności by wystarczyło, by uniknąć powtórzeń ;) Podsumowując: dla mnie była to wartościowa lektura i polecam ją tym, którzy są gotowi na odrobinę autorefleksji.
noxek - awatar noxek
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek Amir Levine
Partnerstwo bliskości. Jak teoria więzi pomoże ci stworzyć szczęśliwy związek
Amir Levine Rachel Heller
"PARTNERSTWO BLISKOŚCI. JAK TEORIA WIĘZI POMOŻE CI STWORZYĆ SZCZĘŚLIWY ZWIĄZEK" - A.LEVINE, R.HELLER Książka przede wszystkim pozwala zrozumieć style przywiązania. Wyróżniamy 3 - bezpieczny, unikający i lękowy (+mieszany). Rozpoznanie swojego stylu i stylu przywiązania partnera pokazuje nam dlaczego część relacji działa, a inne niekoniecznie. Autorzy krok po kroku charakteryzują style i przedstawiają krótkie kwestionariusze dla czytelnika, aby mógł rozpoznać styl swój i bliskiej osoby. Mimo, że książka opiera się na artykułach, badaniach to nie jest napisana naukowym językiem. Autorzy w przystępny sposób wprowadzają w temat, a jednocześnie na poziomie podstawowym go wyczerpują. Pokazują przykłady z życia różnych osób, dzięki czemu obrazowo łatwiej jest zrozumieć mechanizmy i odnieść je do własnego życia. W książce znajdują się też praktyczne porady i ćwiczenia, co jest świetnym podsumowaniem wiedzy. Dowiedziałam się jakie są tajniki skutecznej komunikacji, jak rozwiązywać konflikty i na jakie sygnały ostrzegawcze zwracać uwagę. Ja już trochę informacji z tej tematyki miałam, ale był to chaos. Dzięki tej pozycji uporządkowałam sobie je w głowie i zrozumiałam, czego chce od relacji. Zdecydowanie warta przeczytania, nie ważne czy jesteś singlem czy w związku. Daj jej szansę i zrozum siebie. Polecam! 9/10⭐
czytnatka - awatar czytnatka
oceniła na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Toksyczne emocje

,,Niepokój nie wyczerpuje jutrzejszych trosk, a jedynie wyczerpuje dzisiejsze siły.

Bernardo Stamateas Toksyczne emocje Zobacz więcej

Dążąc do najlepszego niszczymy to, co dobre.

Dążąc do najlepszego niszczymy to, co dobre.

Bernardo Stamateas Toksyczne emocje Zobacz więcej

Mamy skłonność nie podejmować ryzyka, gdyż boimy się tego, co nieznane, lecz w rzeczywistości strach przed nieznanym jest strachem przed utratą tego, co znane.

Rozwiń