Megalopolis 2077

- fantasy, science fiction
- 2020-11-15
- 2020-11-15
Poznaj historię Arrona i Ady. Poznaj Megalopolis.
Rok 2077.
Ona – dziewczyna ze slumsów, żyjąca poza systemem brutalna najemniczka.
On – chłopak z klasy średniej, nieszczęśliwie zakochany szeregowy pracownik korporacji.
Jedyne co ich łączy to Megalopolis – położona na obrzeżach Zjednoczonej Europy, dystopijna aglomeracja przyszłości. Lecz gdy wir wydarzeń splata nagle ich losy, wszystko się dla nich odmienia. Odnajdują wspólny cel w walce o wyzwolenie spod technokratycznego reżimu. W walce o lepsze jutro dla pogrążonego w marazmie, wyniszczonego wojnami, zniewolonego przez technologię społeczeństwa.
Odnajdują wspólny cel w walce, w której tacy jak oni, są z góry skazani na porażkę.
Kup Megalopolis 2077 w ulubionej księgarni
- Fantastyka 3
- Audiobooki 2
- Ebook 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Megalopolis 2077
Nie wiem czy do końca moja opinia będzie pomocna, gdyż mój content to książki związane z rozwojem osobistym. Natomiast do przeczytania książki namówił mnie znajomy i była to dobra decyzja. Interesująca fabuła, akcja, obraz futurystycznego świata, intrygi i główna misja, która trzyma do końca. Swoją drogą książka ma chyba 4-5 lat, a autor dużo rzeczy przewidział m.in. SI. W każdym razie polecam, był to dobrze spędzony czas!
Pozdrawiam
Piotr S.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprawna, choć mocno przewidywalna. Widać dużą inspirację uniwersum cyberpunka2077, przez co pomysł wydaje sie mało oryginalny. Postacie momentami banalne, bez większej głębi. Zaskakujące zaskoczenie, ale na minus przydługi epilog, który powtarza wszystko to co przeżyliśmy z bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOd dawna nie czytałem książki, którą po ukończeniu byłem w stanie jasno i klarownie ocenić. W przypadku "Megalopolis 2077" to była pewna szóstka i nie mam co do tego żadnych wątpliwości.
Na początku muszę jeszcze dodać, że liczba 2077 nie wzięła się w tytule bez powodu, jak inne pozycje które pojawiały się w tamtym okresie, to jest 2020 rok, nawiązywały do głośniej na całym świecie premiery gry Cyberpunk 2077 i zapewne ich twórcy mieli nadzieję, że publikacje poprzedzające grę będą niesione falą hype'u. Czy tak było? Nie wiem. Ja w każdym razie już 3 lata po premierze sprawdzam niektóre z nich.
Megalopolis jest książką na wskroś Cyberpunkową, konwencja wylewa się z każdej strony, jednak nie dającą samemu nurtowi powiewu świeżości. Wręcz umiejętnie kalkuje sprawdzone schematy lekko zmieniając tło, lecz zachowując pierwotne znacznia zawarte w oryginałach.
Na pierwszym planie pojawia się dość mocno skopiowany (momentami przeniesiony 1 do 1) motyw z jednej takiej filmowej kultowej produkcji. Porównania nie da się uniknąć, kiedy w obu przypadkach dostajemy identycznego antagoniste (lekko przerobiony w książce na potrzeby jednak trochę innej fabuły) z resztą protagonista to też kopia tylko trochę jakby w rewersie.
Uważam, że książka jest jak najbardziej warta przeczytania. Mnie zapewniła frajdę na parę wieczorów. Polecam szczególnie tym, którzy w gatunku nie siedzą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku muszę jeszcze dodać, że liczba 2077 nie wzięła się w tytule bez powodu, jak inne pozycje które pojawiały się w tamtym okresie, to jest 2020 rok, nawiązywały do głośniej na...
Czegoś aż tak złego się nie spodziewałem, niby akcja jest, ale jakoś nie porywa. Sposób pisania typu "poszedł, zrobił" niespecjalnie zachęca do życia się w bohaterami. Krótko mówiąc (pisząc) słaba podłączona pod cyberpunk 2077.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie kiepskie, historia średnia i przewidywalna. Książka to typowa "zapchajdziura" pomiędzy bardziej ambitnymi pozycjami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMatrix + Johnny Mnemonic + Metro + Kosiarz umysłów
Ale czytało się bardzo dobrze.
Matrix + Johnny Mnemonic + Metro + Kosiarz umysłów
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle czytało się bardzo dobrze.
Bardzo dobra książka. Ciekawa historia.
Bardzo dobra książka. Ciekawa historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaśnie skończyłem czytać. W mojej opinii bardzo dobra w swojej kategorii. Jest wszystko co w nowoczesnej fantastyce powinno się znaleźć. Ciekawie opisany świat przedstawiony, wiarygodne postacie, dużo akcji i sensowne plot twisty. Opisów w sam raz, nieprzegadana, nieprzeintelektualizowana. Warto imo sprawdzić, tym bardziej, że można obecnie wyrwać w dobrej cenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybka akcja, wciągająca fabuła i zaskakujący rozwój.
Szybka akcja, wciągająca fabuła i zaskakujący rozwój.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej wkurzały mnie retrospekcje co 2 rozdziały streszczające wszystko co działo się od początku książki. Nawet epilog to jedno wielkie streszczenie całej książki ! Tak jak by autor bał się że czytelnik ma sklerozę.
Poza tym gdyby człowiek otrzymał chociaż 1/3 obrażeń które otrzymał bohater, wylondowalby w szpitalu na całe miesiące! A nie po kilku chwilach czy dniach goście są jak nowi i nie użyto przy tym żadnych super leków, implantów itp.
Poza tym spoko akcja bez dłużyzn.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza tym gdyby człowiek otrzymał chociaż 1/3 obrażeń które otrzymał bohater, wylondowalby w szpitalu na całe miesiące! A nie po kilku chwilach czy dniach...