Świat według Jo

Okładka książki Świat według Jo autora Ewa Zienkiewicz, 9788382190502
Okładka książki Świat według Jo
Ewa Zienkiewicz Wydawnictwo: Novae Res Cykl: Świat według Jo (tom 1) fantasy, science fiction
Świat według Jo (tom 1)
2020-11-19
2020-11-19
9788382190502

Kup Świat według Jo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świat według Jo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świat według Jo

Burzliwe przygody w świecie, w którym rządzą kobiety
Jo prowadziła zwyczajne życie młodej dziewczyny, żyła w nadmorskiej osadzie Piaski.

Wszystko zmieniło się kiedy musiała odgrywać rolę arystokratki, aby ocalić życie. Zamian tożsamości to nie taka prosta sprawa, tym bardziej kiedy przeszłość nieznajomej jest pełen sekretów i tajemnic, a te potrafią być bardzo niebezpieczne.

Dwie skrytobójczynie mają doprowadzić ją do celu. A ona dorasta, uczy się walki, uzdrawiania, miłości, i wszystkie co jest jej potrzebne.

Tylko jaki w tym wszystkim cel? Tego nie mogę wam zdradzić.

Musicie sięgnąć po tą książkę aby sami się przekonać.
Wielowątkowa akcja, dużo tajemnic, niepewności, niespodzianek, co jest na plus. Emocje, silna kobieta i świat rządzony przez kobiety. To ciekawa historia

Burzliwe przygody w świecie, w którym rządzą kobiety

Jo pochodzi z dość bogatej rodziny, żyje w świecie gdzie żądzą kobiety. Namówiona przez babcię ma zamiar zostać lekarką i w tym celu udaje się do szkoły medycznej. Niestety do niej nie dociera, a na dodatek musi przejąć tożsamość zupełnie nieznanej sobie osoby. Młoda dziewczyna przestaje być Jo, a staje się Amalą. Przed nią bardzo trudny czas, czeka ją wiele wyzwań oraz nauk, aby jej prawdziwa tożsamość nigdy nie ujrzała światła dziennego. Czy jej się uda? Ta zamiana jest początkiem wielu niebezpieczeństw, jakie pojawią się w jej życiu. Czy uda jej się ujść z życiem? Dlaczego doszło do zamiany tożsamości? Kim jest Amala? Czy Jo jeszcze kiedyś wróci do swojej rodziny? Czy odzyska swoje życie?

Lubię co jakiś czas sięgnąć po książki z gatunku fantastyki. Opis wydawał mi się ciekawy, dlatego postanowiłam bliżej poznać Jo i jej historię. Jak wrażenia po przeczytaniu? Całkiem pozytywne. Zdecydowanie przypadł mi do gustu świat, jaki wykreowała autorka. Dzięki opisom mogłam bez problemu sobie go wyobrazić, odnaleźć w nim. Sama historia również mi się podobała. Uważam, że zarówno pomysł na fabułę, jak i samo wykonanie było na całkiem zadowalającym poziomie.
Książka nie należy do cienkich, a wręcz przeciwnie, ma 640 stron więc śmiało można, nazwać ją grubaskiem. Osobiście jednak na tyle się wciągnęłam w świat Jo i Amali, że wcale nie odczułam, że jest ich aż tyle. Czytało się ją dość szybko, a podczas czytania towarzyszyły mi emocje.

Bohaterki ciekawe, dobrze wykreowane. Historię poznajemy z perspektywy Jo oraz Amali. Obie postacie uważam za ciekawe, warte poznania, dające się lubić. Niestety nie powiem wam nic więcej, niż wcześniej w zarysie historii, ponieważ musiałabym zdradzić zbyt wiele z fabuły.

„Świat według Jo” to książka, z którą spędziłam udany czas i uważam, że warto po nią sięgać. Mnie się spodobała i polecam.

Recenzja książki pojawiła się również na moim blogu - https://anka8661.blogspot.com/2022/12/swiatwedlugjowydawnictwonovaeres.html

BARDZO ciekawy wykreowany świat, rzadko spotykane gender fantasy z odwróconymi rolami płciowymi. Cóż z tego, gdy za fajnym pomysłem nie idzie interesująca narracja... Wielka szkoda...

72 użytkowników ma tytuł Świat według Jo na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Świat według Jo na półkach dodatkowych