Second First Impressions

angielski

Kup Second First Impressions w ulubionej księgarnii

Oceny książki Second First Impressions

OPINIE i DYSKUSJE o książce Second First Impressions

Second First Impressions to niespodziewanie urocza i ciepła powieść. Sally Thorne z prawdziwą lekkością tchnęła życie w bohaterów i tematykę, które na pierwszy rzut oka mogłyby wydawać się mało interesujące. Introwertyczna dziewczyna pracująca w domu spokojnej starości, bezrobotny artysta tatuażu z długimi włosami i dwie ekscentryczne starsze panie po dziewięćdziesiątce – brzmi niepozornie, a jednak całość działa znakomicie.

Największą siłą książki są jej bohaterowie – realistyczni, z własnymi wadami, ale jednocześnie niezwykle sympatyczni. Ich relacja rozwija się w uroczy sposób, wpisując się w motyw friends to lovers. Ważnym elementem jest też wątek samorozwoju, który sprawia, że historia nie skupia się wyłącznie na romansie. Fabuła jest dość przewidywalna, ale nie odbiera to przyjemności z czytania – książka jest pełna ciepła, humoru i odrobiny zaskoczenia w postaci małego plot twistu.

Nawet finałowe, nieco ckliwe rozdziały nie wydają się przesadzone, co tylko podkreśla urok tej powieści. Second First Impressions to nie tylko romans, ale też pozytywna, kojąca opowieść, która udowadnia, że nawet z pozoru nudne scenerie mogą stać się magiczne w odpowiednich rękach.

Lekko się czytało, ale od tej autorki poleciłabym bardziej "Wredne igraszki".

Lekko się czytało, ale od tej autorki poleciłabym bardziej "Wredne igraszki".

"Second first impressions" przesłuchałam w formie audiobooka. To przyjemna pozycja na długie spacery z psem, przy której nie trzeba myśleć. To przeciętny romans z bohaterami, których da się lubić. Zwłaszcza dwie starsze i ekscentryczne pani. To też kilka niepotrzebnych wątków i postaci, wprowadzonych tylko po to żeby pognębić główną bohaterkę. Nie jest źle, ale najlepiej również nie.

57 użytkowników ma tytuł Second First Impressions na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Second First Impressions na półkach dodatkowych