Wcierki rtęciowe i obcęgi

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Klisze Lekarskie (tom 1)
- 2020-08-24
- 2020-08-24
- 9788395852008
Czym było oberwanie i jak należało je leczyć?
Jakie były najczęściej wykorzystywane metody przerywania ciąży?
Jak chłopi stosowali czopki?
Zofia Karaś w porywający i pełen humoru sposób opisuje swoje zmagania z praktyki lekarskiej prowadzonej na początku XX wieku. Przenosi nas do świata pełnego zabobonów, chorób wenerycznych, zabójczych zastrzyków, a także biedy i zbierającej bogate żniwo śmierci.
Kup Wcierki rtęciowe i obcęgi w ulubionej księgarni
Oceny książki Wcierki rtęciowe i obcęgi
446 użytkowników ma tytuł Wcierki rtęciowe i obcęgi na półkach głównych- Przeczytane 257
- 2025 9
- 2022 7
- 2024 6
- Legimi 6
- 2020 5
- 2023 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wcierki rtęciowe i obcęgi
Tragedie ludzkie z początku XX w,ale opisane z lekkim humorem.
Tragedie ludzkie z początku XX w,ale opisane z lekkim humorem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomite. Momentami przerażające, a to przecież nie horror. Krótka forma, która nie zawsze działa, ale tutaj rozdziały są zgrabne, często z puentą, nierzadko zabawne. Świetnie uzupełnia obraz wsi, który malują większe, poważniejsze książki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle ciekawe, straszne, ale ciekawe.
Niezwykle ciekawe, straszne, ale ciekawe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynująca (i przerażająca) lektura, ukazująca realia polskiej wsi niespełna sto lat temu, opisane przez autorkę ze zgryźliwym sarkazmem i dużym poczuciem humoru. Jest to wznowienie pracy napisanej na konkurs ZUS w latach trzydziestych.
Trzeba zaznaczyć, że nie jest to właściwie pamiętnik, raczej zbiór migawek z pracy lekarza na prowincji: właśnie dlatego przydałby się książce jakiś wstęp, przybliżenie sylwetki autorki tekstu, jej biografii.
Czyta się szybko, to książeczka raczej niż książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeba zaznaczyć, że nie jest to właściwie pamiętnik, raczej zbiór migawek z pracy lekarza na prowincji: właśnie dlatego przydałby się...
Ależ to jest piekielnie mocna pozycja. Naprawdę daje do myślenia i pozwala docenić to, w jak wspaniałych czasach żyjemy i jak dostęp do usług medycznych, lekarstw czy wiedzy zmienił nasze życie. Sto lat temu ludzie naprawdę by nam zazdrościli, wiedząc, jak dziś wygląda świat. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko doceniać potęgę rozwoju medycyny. Fenomenalne dzieło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZamieszony opis dobrze oddaje treść - moze ona komus przypadac do gustu lub nie. Moim zdaniem otwiera oczy na to ile sie w Polsce przez 100 lat zmienilo. Duzo humoru i duzo goryczy. Za krotka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawe! Poczytałam kilka opinii i tak jak w przypadku wielu osób - początek nie przypadł mi do gustu. Dopiero po czasie zdałam sobie sprawę w jakich czasach się znajdujemy i porwało mnie niesamowicie. Jedna istotna wada - bardzo króciutkie dzieło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza myśl - o co w tym chodzi?!
Potem zakochałam się!
Książka napisana ponad 80 lat temu a w wielu momentach tak aktualna... Przerażające że nadal są te same problemy pacjent-lekarz-ubezpieczalnia.
Pierwsza myśl - o co w tym chodzi?!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPotem zakochałam się!
Po lekturze "Chłopek" nabrałam chęci na więcej książek z czasów pracy u podstaw i polskiego pozytywizmu. I nie zawiodłam się ani trochę. Pomimo drastyczności niektórych fragmentów książka wciąga i "lekko" się czyta (co w przypadku literatury faktu nie jest u mnie częstą sytuacją). Użyty język nadaje autentyczności i klimatu. Sama autorka i jednocześnie narratorka jest postacią godną podziwu wręcz inspiruje. Pomimo fatalnej rzeczywistości opisuje swoje doświadczenia bez zbędnego patosu i negatywizmu. Bardzo mocno polecam !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka!
Bardzo dobra książka!