Molestowane. Historie bezbronnych

- Wielka Litera
- 2020-06-17
- 2020-06-17
- molestowanie
Odważna i ważna książka. O molestowaniu wciąż mówimy za mało.
Miały 3 latka, 5 lat, 12... Robił to ojciec, wujek, dziadek, siostra, matka, ktoś obcy. Niektóre z nich były uwodzone, mamione obietnicą opieki, namiastką miłości, przekonaniem, że są ważne. Inne mają za sobą brutalne, zbiorowe gwałty. Dziś idą własnymi ścieżkami, często są kobietami sukcesu, ale łączy je jedno. Odważyły się opowiedzieć o tym, że w dzieciństwie były wykorzystane seksualnie, a nikt nie dawał wiary ich słowom. Że to nie molestujący, nie gwałciciele byli winni, ale one – winne rozpadu rodziny, wstydu przed sąsiadami. Bo dobrych dzieci przecież nie spotykają złe rzeczy…
Kobiety, które doświadczyły tego rodzaju przemocy w dzieciństwie, za główny powód swoich obecnych problemów (takich jak nieufność, lęk, pocz...
Rozwiń
Gdy czytając tę książkę usłyszałam od osoby postronnej, że czytam głupoty, bardzo się zdenerwowałam.
A co gdy spotkamy osobę pokrzywdzoną, która będzie szukała pomocy? Jak zareagować? Jak jej nie zniechęcić? Jak jej nie wystraszyć?
Reportaż to zbiór wywiadów z ofiarami przemocy seksualnej. Sprawcami byli członkowie rodziny lub ludzie bliscy. Każdy taki wywiad opatrzony jest komentarzem psychologa, który tłumaczy zachowanie ofiary i jej mechanizmy obronne oraz reakcję otoczenia i zaleca jak powinny zareagować osoby postronne.
Książka jest bardzo potrzebna, trzeba o tym mówić. Nie możemy się godzić na to, żeby działy się takie rzeczy.
Jak to możliwe, że dziewczynka ma zniszczoną psychikę na całe życie, bo mężczyzna musiał zaspokoić swój popęd, i ktoś to akceptuje lub zamiata pod dywan?
To jest bardzo niesprawiedliwe, że na świecie jest tyle zła, ale pamiętajmy: odwracając wzrok powodujemy taką samą, a może i większą krzywdę.
Chciałabym, żeby takie rzeczy nigdy się nie zdarzały.
Niestety świat jest pełen zła, więc chciałabym, żeby ta książka dotarła do każdego – oprawcy być może się zastanowią, osoby postronne być może zwiększą czujność, a ofiary być może zrozumieją, że to nie była ich wina i, że nie są same.
więcej Pokaż mimo toNiestety żyjemy w Polsce, w kraju w którym normalizuje się molestowanie czy nadużywanie alkoholu, nierzadko też robi się na ten temat żarty.
Na uwagę zasługuje niesamowite wyczucie i takt autorek podczas rozmów. Bardzo dobry reportaż
Pokaż mimo toKsiążka niezwykle mocna, trudna do przeczytania, a jednocześnie niezwykle prawdziwa. Opisy, przeżycia kobiet, ich historie są niezwykle poruszające. Jednocześnie siła, z jaką każda z nich pokonała prywatne piekła ukazuje ile człowiek jest w stanie znieść.
Książka daje siłę osobom, które doświadczyły podobnych historii (bo nigdy nie ma dwóch takich samych),pokazuje, że nie są jedyne, a sposób myślenia tak naprawdę jest podobny. Książka pokazuje, ze warto poprosić o pomoc.
Każdy rodzic powinien przeczytać ją by wiedzieć jak reagować, czego nie robić, gdzie zgłosić się o pomoc. Historie Bohaterek ukazują jak brak wsparcia ze strony najbliższych przyczynił się do wielu lat cierpienia i tragedii.
więcej Pokaż mimo toKsiążka daje siłę osobom, które doświadczyły podobnych historii (bo nigdy nie ma dwóch takich samych),pokazuje, że nie...
Gdyby zaadaptować którąś z przedstawionych historii, mógłby powstać najstraszniejszy film w dziejach.
Pokaż mimo toEmocjonalnie bardzo trudna. Słuchałam jej, więc narracja lektorek odegrała też swoją role. Osobiście polecam.
Pokaż mimo toWstrząsająca, prawdziwa, obowiązkowa lektura.
Wstrząsająca, prawdziwa, obowiązkowa lektura.
Pokaż mimo toPoruszająca. Jeśli ktoś doświadczył tego, wie tym lepiej.
Poruszająca. Jeśli ktoś doświadczył tego, wie tym lepiej.
Pokaż mimo toCzy czytaliście kiedyś książkę, której lektura Was bolała? Albo tak szokowała, że długo nie mogliście się po niej otrząsnąć? "Molestowane. Historie bezbronnych" są właśnie takim tytułem...
Rozmówczynie postanowiły przerwać milczenie i wyjawić bolesną i szokującą prawdę, która nie raz była skrywana przez lata. Jako dzieci, czy młode dziewczęta doznały niewyobrażalnych krzywd od najbliższych osób, które miały je kochać, szanować, stworzyć im ciepły dom, chronić je, a dopuściły się ohydnych i przekraczających wszelkie normy i granice - okropnych rzeczy.
Krzywdy te pozostawiły po sobie niegojące się rany na duszy i psychice. Tym mocniej zatrważa fakt, że czasami matki, babki, czy siostry tych ofiar, wiedziały o wszystkim, a NIC, kompletnie nic nie uczyniły, by przerwać to pasmo upokorzeń, wstydu, hańby, które zostało uczynione przez pijanego ojca, umysłowego brata, lubieżnego dziadka, czy bandę zwyrodniałych znajomych... Niestety, zło było, jest i będzie na tym świecie. Od nas tylko zależy, czy będziemy na nie głusi i ślepi.
Przyzwalający, by się ono szerzyło i pozostawało bezkarne...⚖❌
więcej Pokaż mimo toRozmówczynie postanowiły przerwać milczenie i wyjawić bolesną i szokującą prawdę, która nie raz była skrywana przez lata. Jako dzieci, czy młode dziewczęta doznały niewyobrażalnych...
Reportaże ciekawe, ale sama forma? Taka sobie.
Reportaże ciekawe, ale sama forma? Taka sobie.
Pokaż mimo toKsiążka przerażająca, wywołująca masę emocji. Mam małe dzieci i czułam ogromną złość, czytając, jak wiele dorosłych, w tym matek, pozwala na krzywdzenie swoich córek. Ja zrobiłabym wszystko, żeby ochronić moje dzieci, także kompletnie nie rozumiem, jak można wpuszczać własne dzieci w paszczę lwa... Tytuł obowiązkowy, szczególnie dla każdego rodzica - bądźmy czujni, niekiedy może nawet przewrażliwieni i słuchajmy, wierzmy swoim dzieciom.
Niestety pod względem technicznym - bardzo słaby reportaż. Po tak wrażliwy i trudny temat powinny sięgać osoby z odpowiednim zapleczem, a nie randomowe kobiety, których niektóre pytania były, grzecznie ujmując, bardzo niestosowne. Ja nie jestem psycholożką, a czułam dyskomfort w pewnych momentach. Ponadto niemal każda rozmowa wyglądała bardzo podobnie, a tematy zostały potraktowane dość pobieżnie... Nie poddaję ocenie tragedii, jakie dotknęły rozmówczynie, bo tego nikt nie ma prawa oceniać. Jednak za taką publikację powinni zabierać się specjaliści. Zdecydowanie.
Książka przerażająca, wywołująca masę emocji. Mam małe dzieci i czułam ogromną złość, czytając, jak wiele dorosłych, w tym matek, pozwala na krzywdzenie swoich córek. Ja zrobiłabym wszystko, żeby ochronić moje dzieci, także kompletnie nie rozumiem, jak można wpuszczać własne dzieci w paszczę lwa... Tytuł obowiązkowy, szczególnie dla każdego rodzica - bądźmy czujni, niekiedy...
więcej Pokaż mimo to