Terapia z użyciem MDMA i innych entaktogenów

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Healing with Entactogens: Therapist and Patient Perspectives on MDMA-Assisted Group Psychotherapy
- 2020-05-27
- 2020-05-27
- Maciej Lorenc
W niniejszej książce Torsten Passie pisze o stosowaniu MDMA i innych entaktogenów jako farmakologicznego dodatku do psychoterapii. Przedstawia historię terapeutycznego wykorzystywania tych substancji i analizuje osobiste doświadczenia pacjentów, którzy uczestniczyli w grupowych sesjach z ich użyciem. Prezentuje również podstawowe informacje na temat neurobiologicznych i psychoduchowych elementów tych przeżyć.
Słowo „entaktogen” odnosi się do substancji pozwalających „dotknąć wnętrza” i pochodzi od wyrazów en (po grecku „wnętrze”),tactus (po łacinie „dotyk”) oraz gen (po grecku „wytwarzać”). Środki psychoaktywne należące do tej kategorii zmniejszają niepokój i zwiększają zaufanie, samoakceptację oraz otwartość, a także ułatwiają dostęp do trudnych wspomnień, przez co pomagają w wywołaniu transformującego uzdrowienia.
Terapeuci z powodzeniem używali MDMA w swojej praktyce, ale w 1985 roku substancja ta została zdelegalizowana. Od tamtego czasu podjęto wiele wysiłków, aby przeprowadzić aprobowane przez rząd naukowe badania nad jej terapeutycznym potencjałem. Niedawno udało się wykazać skuteczność terapii z użyciem MDMA przede wszystkim w leczeniu pacjentów z chronicznym i opornym na leczenie zespołem stresu pourazowego.
Polskie wydanie zostało rozszerzone o artykuł The early use of MDMA (‘Ecstasy’) in psychotherapy (1977–1985),a także zaktualizowane i uzupełnione przez Autora.
Kup Terapia z użyciem MDMA i innych entaktogenów w ulubionej księgarni
Oceny książki Terapia z użyciem MDMA i innych entaktogenów
248 użytkowników ma tytuł Terapia z użyciem MDMA i innych entaktogenów na półkach głównych- Chcę przeczytać 166
- Psychodeliki 3
- Psychologia 2
- 2021 1
- 03. a. Posiadam 1
- Popularnonaukowe 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Terapia z użyciem MDMA i innych entaktogenów
Świetna pozycja o znaczącej roli MDMA i innych substancji w terapii grupowej, indywidualnej i przy leczeniu PTSD. Liczna bibliografia i konkretnie przedstawiony temat. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkoda, że ograniczona w zasadzie tylko do perspektywy psychodynamicznej, ale i tak ciekawa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka niezwykle rozczarowująca. Jedna z gorszych popularnonaukowych pozycji, z jakimi miałam okazję się zapoznać. Tłumaczenie z angielskiego niskiej jakości, wiele powtórzeń, momentami nienaturalny przekład słownictwa naukowego na polski. Miałam wrażenie, że książka nie była w jakikolwiek sposób konsultowana. Mało w niej merytorycznej treści, dyskusji i polemiki. W trakcie lektury odnosiłam wrażenie, że autor niemalże w „sekciarski” sposób opisuje MDMA jako substancję wręcz idealną, doskonały lek, na który „uwziął” się świat i postanowił ją zdelegalizować. A wspomniane opisy stosowania jej w przeszłości bez kontroli, prowadzenia badań na ludziach bez zgłaszania tego do komisji bioetycznych, by uniknąć rozgłosu… Sposób zaprezentowania tematu w tej pozycji wręcz mnie zmęczył, trudno było przebrnąć do końca.
Szkoda czasu, zachęcam do szukania lepszych opracowań tematu.
Książka niezwykle rozczarowująca. Jedna z gorszych popularnonaukowych pozycji, z jakimi miałam okazję się zapoznać. Tłumaczenie z angielskiego niskiej jakości, wiele powtórzeń, momentami nienaturalny przekład słownictwa naukowego na polski. Miałam wrażenie, że książka nie była w jakikolwiek sposób konsultowana. Mało w niej merytorycznej treści, dyskusji i polemiki. W...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo todla ciekawskich warto
dla ciekawskich warto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPionierska na polskim rynku książka opisująca historię psychoterapii wspomaganej za pomocą MDMA, a także doświadczenia pacjentów i neurobiologiczny mechanizm odpowiedzialny za lecznicze efekty tej substancji. Autor jest psychiatrą i terapeutą z wieloletnim stażem, a książka jest bardzo rzeczowa i szczegółowa, więc lektura niektórych fragmentów wymaga skupienia, ale zdecydowanie warto. Jakość tłumaczenia bez zastrzeżeń, a okładka rewelacyjna. Polecam!
Pionierska na polskim rynku książka opisująca historię psychoterapii wspomaganej za pomocą MDMA, a także doświadczenia pacjentów i neurobiologiczny mechanizm odpowiedzialny za lecznicze efekty tej substancji. Autor jest psychiatrą i terapeutą z wieloletnim stażem, a książka jest bardzo rzeczowa i szczegółowa, więc lektura niektórych fragmentów wymaga skupienia, ale...