Wiadomość z morza

- Klasyka literatury angielskiej
- 2020-05-08
- 2020-05-08
- Jan Stanisław Zaus
Kapitan Jorgan zawija do portu na ziemi angielskiej. Zatrzymuje się w niewielkiej wsi, aby przekazać wiadomość, którą wyrzuciło morze i która cudownym zbiegiem okoliczności znalazła się w jego rękach. Kapitan jest człowiekiem honorowym, dlatego dostarczenie adresatowi przesłania odnalezionego w butelce staje się dla niego misją i początkiem podróży wiodącej przez kornwalijskie wrzosowiska. Doświadczony życiem żeglarz towarzyszy zakochanemu młodzieńcowi i pomaga nie tylko rozwiązać zagadkę zagubionych pieniędzy, ale także angażuje się z czułością i empatią w życie uczuciowe przyjaciół, których los postawił na jego drodze. Snuta opowieść jest przeplatana innymi, mini-opowieściami podróżników i żeglarzy, tak iż w pewnym momencie czytelnik może dojść do wniosku, że sensem życia jest umiejętność opowiadania o tym, co nas spotkało, aby zabawić towarzyszy i samemu doznać oczyszczenia.
Kup Wiadomość z morza w ulubionej księgarni
Oceny książki Wiadomość z morza
169 użytkowników ma tytuł Wiadomość z morza na półkach głównych- Chcę przeczytać 131
- Literatura brytyjska 🇬🇧 1
- Do kupienia 1
- Klasyka literatury 1
- 2021 ✅ 1
- Kup! 1
- Beletrystyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiadomość z morza
Jeden z głównych bohaterów, kapitan Jorgan przypadkowo staje się posiadaczem pewnej tajemnicy. W mojej opinii dość przeciętna pozycja w dorobku Charlesa Dickensa. Rozwlekle opisana historia, język do czytania nie najłatwiejszy. Wyjaśnienie zagadki dość przewidywalne. Można przeczytać i to tyle. W mojej subiektywnej opinii nie więcej niż 6/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Wiadomość z morza” autorstwa Charlesa Dickensa, Wilkiego Collinsa i Charlesa Allstona Collinsa, wydana w 1860 roku, jest klasycznym przykładem literatury wiktoriańskiej, oferując czytelnikowi złożoną narrację osadzoną w malowniczym krajobrazie Północnego Devonshire. Ta wielowątkowa opowieść, przetłumaczona na język polski przez Jana S. Zausa, jest nie tylko literackim dziełem, ale także portretem epoki.
Historia zaczyna się w nadmorskiej wiosce, której szczegółowy opis przenosi czytelnika wprost do świata pełnego rybackich łodzi, stromych klifów i nieregularnych domów. Ta sceneria jest tłem dla życia mieszkańców, ich codziennych trudów i małych radości. Kapitan Jorgan, charyzmatyczny i pełen energii, wprowadza element dynamiki do tej sennej rzeczywistości, swoją obecnością burząc ustalony porządek. Jego rozmowy z mieszkańcami, pełne humoru i bystrości, ujawniają głębię relacji międzyludzkich, ale także ukryte tajemnice i napięcia.
Centralnym motywem powieści jest odnalezienie wiadomości ukrytej w butelce – wydarzenia, które uruchamia ciąg refleksji i działań. Przesłanie niesione przez tę butelkę to nie tylko nośnik fabularnej tajemnicy, ale także pretekst do rozważań o rodzinnych wartościach, odpowiedzialności i konsekwencjach wyborów.
Styl narracji, bogaty w opisy i szczegóły, może być wymagający dla współczesnego czytelnika, jednak jest to siła tej powieści. Dzięki niej autorzy oddają klimat miejsca i ducha czasów, a zmienne perspektywy nadają historii wielowymiarowości. Mimo iż tempo akcji bywa powolne, emocjonalna intensywność oraz psychologiczna głębia postaci wynagradzają cierpliwość czytelnika.
„Wiadomość z morza” to książka, która zachwyci miłośników literackiej klasyki i tych, którzy cenią złożone narracje pełne ukrytych znaczeń. To opowieść o ludzkich pragnieniach, miłości, tajemnicach i wartościach, które nie tracą na znaczeniu mimo upływu czasu.
Książka „Wiadomość z morza” autorstwa Charlesa Dickensa, Wilkiego Collinsa i Charlesa Allstona Collinsa, wydana w 1860 roku, jest klasycznym przykładem literatury wiktoriańskiej, oferując czytelnikowi złożoną narrację osadzoną w malowniczym krajobrazie Północnego Devonshire. Ta wielowątkowa opowieść, przetłumaczona na język polski przez Jana S. Zausa, jest nie tylko...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna książka, nikt dzisiaj tak już nie pisze, szkoda...
Przepiękna książka, nikt dzisiaj tak już nie pisze, szkoda...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna książka.
Rewelacyjna książka.