Dla ciebie mogę umrzeć i inne zagubione opowiadania
- Mistrzowie Literatury
- I'd Die for You and Other Lost Stories
- Rebis
- 2018-05-15
- 2018-05-15
- Ewa Ledóchowicz
- Ameryka jazz lata 30. XX opowiadania
Zbiór wcześniej niepublikowanych opowiadań F. Scotta Fitzgeralda, legendarnego amerykańskiego pisarza, autora „Wielkiego Gatsby’ego”, dziś czytywanego częściej niż kiedykolwiek przedtem.
Tytuł nawiązuje do słynnego określenia Gertrude Stein, „zagubione pokolenie”, do którego zaliczany jest Fitzgerald. Autor nie tylko doskonałych powieści, lecz także krótszych form stanowiących kronikę ery jazzu, tworzył opowiadania przez całe życie. Wiele z zebranych w niniejszym tomie złożył w głównych czasopismach amerykańskich i chociaż zostały przyjęte, nigdy nie ukazały się drukiem. Kilka powstało jako propozycje na scenariusze filmowe, jednak nie doczekały się ekranizacji. Napisane w charakterystycznym dlań ciętym i zaskakującym stylu kreślą obraz środowisk filmowych, lekarskich, uniwersyteckich na tle realiów Nowego Jorku, Karoliny Północnej czy Hollywood lat 30. XX wieku, a jednak poruszają kwestie uniwersalne.
Wprowadzenie A.M. Daniel, badaczki twórczości Fitzgeralda, oraz jej wstępy do poszczególnych opowiadań, wzbogacone zdjęciami pisarza i jego rękopisów, stanowią nieocenione źródło wiedzy na temat jego życia, czasów, a także warsztatu.
Ja chyba nie potrafię czytać opowiadań. Potwornie długo zeszło mi dokończenie lektury tego zbioru, choć Fitzgeralda uwielbiam i prawdopodobnie na bezludną wyspę zabrałbym "Wielkiego Gatsby'ego". Nie potrafię dostrzec jakości fabularnej w tym zbiorze opowiadań. Wiele z nich to ledwie szkice, wiele z nich to wymuszone próby przebicia się jako hollywoodzki scenarzysta lub autor publikowany dla zysku w modnych czasopismach.
Natomiast jeśli chodzi o amerykańską redakcję i robotę polskiego wydawcy "Dla ciebie mogę umrzeć i inne zagubione opowiadania" jest pozycją znakomitą, pełną smaczków. Fantastycznie przygotowane przypisy, fotografie i wstępy do każdego utworu. Pozycja jest pięknie wydana. Dla fanów lat 20. i 30. ubiegłego wieku pozycja wręcz obowiązkowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze spotkanie z autorem, całkiem udane, chociaż mam wrażenie, że opowiadania zawarte w zbiorze nie bez przyczyny nie zostały opublikowane za życia autora.
Każdy tekst okraszony ciekawym opisem wyjaśniającym czy opisującym okoliczności powstania tekstu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest tu parę eksperymentów typu 2 opowiadania z tym samym początkiem i innym zakończeniem lub opis pomysłów na film.
Zaczynała się podróż. W przedziale wagonowym pociągu, siedziała grupka ludzi. Jednym z nich był młody, postawny mężczyzna. Na kolanach leżała mu teczka, a na niej kartka papieru z ołówkiem. Co jakiś czas zapisywał na niej słowa, które potem łączyły się w zdania. Kątem oka obserwował otoczenie, wyglądał za okno, gdzie pejzaż posuwał się do przodu, tak szybko, jak ludzkie życie. Kartka została już całkowicie zapisana, a ów mężczyzna, zostawiwszy ją na swoim miejscu, wyszedł na najbliższej stacji. Uzupełniona i podpisana inicjałami F.S.F, kartka papieru leżała opuszczona przez swego autora, jakby zagubiona i czekająca, niczym drogocenny skarb na odkrycie.
Zbiór opowiadań Francisa Scotta Fitzgeralda zaintrygował mnie od samego początku. Autor "Wielkiego Gatsby'ego" stworzył szereg przeróżnych opowieści, dotyczących relacji damsko-męskich i zarazem pozwolił zajrzeć za kulisy artystycznego światka epoki ery jazzu. W mistrzowskiej formie, wręcz po kronikarsku, przedstawił aspekty życia w Stanach Zjednoczonych z początku XX wieku. Jego opowiadania pełne są uczuć, aluzji do społecznych zawirowań, konwenansów i charakterystycznego dla niego, ciętego humoru. Fitzgerald wypracował sobie znakomity warsztat pisarski, z prostych historii udało mu się przekazać uniwersalne wartości i tematy, które nadal pozostają aktualne. Same teksty różnią się między sobą, ale we wszystkich da się odnaleźć cząstkę minionych lat - epoki, która już nie wróci.
Głównym spoiwem łączącym cały zbiór, jest jednak kontrast w relacjach kobieta-mężczyzna. To autor opanował do perfekcji, co dało dobry efekt i pozwoliło spojrzeć na wszystko z innej perspektywy. Same opowiadania są dość równe, co prawda niektóre napisane są w postaci gotowych scenariuszy filmowych, ale i te pozwalały się wciągnąć w treść. W tym jakże doskonałym wydaniu, pełnym przypisów i dodatkowych informacji, dotyczących samego Fitzgeralda, jak na dłoni widać, to jak autor zmieniał się i co za tym idzie, udoskonalał się jego literacki sznyt. Jest to zbiór pełen ludzkich pragnień, wyborów i miłosnych rozterek, ale i też nie brakuję tu goryczy czy smutku, które towarzyszą tu zagubionym duszom, pojawiającym się na kartach tej książki. Dla wielbicieli klasyki amerykańskiej prozy i literackiej uczty, pozycja jak najbardziej obowiązkowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo są po prostu świetne opowiadania! Tylko tyle chce mi się napisać w te upalne dni...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie to był wspaniały zbiór opowiadań. Wszystkie miały klimat taki, jak w Wielkim Gatsbym. Czytało się bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowroty i rozstania z tą książką
Powroty i rozstania z tą książką
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTalentu nie da się ukryć, a jednak czytanie tego zbiorku opowiadań nużyło mnie okropnie. T pozycja dla zdecydowanych fanów tego pisarza.