Bajki

- 1987-01-01
- 1984-01-01
- 1964-01-01
- Julian Tuwim, Jan Brzechwa, Stanisław Ulicki, Wanda Grodzieńska
Przepiękne wydanie baśni Puszkina, ilustrowane przez Stanisława Kowalowa.
Spis treści:
• Jest nad zatoką dąb zielony... (fragment poematu „Rusłan i Ludmiła”)
• Bajka o carze Sałtanie, jego synu sławnym i potężnym bohaterze księciu Gwidonie Sałtanowiczu i o pięknej księżniczce Łabędzicy
• Bajka o rybaku i rybce
• Bajka o popie i parobku Jołopie
• Bajka o śpiącej królewnie i siedmiu junakach
• Bajka o złotym koguciku
- Dla dzieci 4
- Książki z dzieciństwa 4
- 2012 3
- Literatura dziecięca 3
Tagi i tematy do książki Bajki
Cytaty z książki Bajki
Jest nad zatoką dąb zielony,
Na dębie złoty łańcuch lśni;
I całe noce, całe dni
Wędruje po nim kot uczony;
Zwróci się w prawo - śpiewa pieśni,
A w lewo - bajki opowiada.
Tam dziwy są: jest upiór leśny,
Siedzi wśród drzew rusałka blada;
Tam zwierz, widziany tylko z rzadka,
Wyciska ślady ciężkim krokiem;
Na kurzyc...
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bajki
Książka Bajki przez telefon Gianni Rodariego jest propozycją dla młodego czytelnika i ciekawy byłem jakie bajki dostanę wewnątrz jej. Miałem nadzieje na jakieś fajne, ciekawe i pełne magii od pierwszych stron. Pomimo krótkości i czasami kilku zaledwie stron oczekiwałem wciągających oraz przyjemnych bajek w tym zbiorze autora.
Książka Bajki przez telefon zaczyna się od krótkiego wprowadzenia, gdzie tata podróżujący opowiada przez telefon swojej córce krótkie bajki na dobranoc. Czasami nieco dłuższe jak starczy pieniędzy, lecz właśnie krótkie wygrywają. Ciekawy pomysł autora chcącego stworzyć taki zbiór bajek jakie można opowiedzieć w parę minut przez telefon dziecku na dobranoc. Znajdziemy tutaj opowieść o niewidzialnym chłopcu, mieście wybudowanym z lodów, znikającej Alicji, o skarbach, zwierzętach, niezwykłych krainach, przygodach bohaterów i wielu jeszcze innych. Wszystko łączące przygodę z fantazją i pewną dozą morału. Chciwość, ciekawość, postanowienie na swoim, wyrzucenie spoza rodziny w opowieści o krabie, podążaniu za marzeniami, przyjaźni i dobroci. Autor wykorzystując krótkość swoich bajek tworzy z nich przypowieści zakończone puentą lub po przeczytaniu można odnieść wrażenie, że zawierają pewne przestrogi i morał płynący z nich. Z łatwością przychodzi stworzenie bajecznego świata pełnego ciekawych młodocianych bohaterów i ich przygód jakie mają po drodze. Niezwykła wyobraźnia dotycząca światów przedstawionych w kilku zdaniach pełnych zadziwiających momentów, zabawnych chwil i zdarzeń. Wciągają mimo krótkości i przyjemnie czyta się. Na uwagę zasługuje również zarys postaci, którzy przy takim sposobie mogą wyjść płasko i papierowo. Jednak wypadają dobrze, do polubienia i miło dając poczuć nić sympatii do nich przez cały czas. Zawarte bajki są różnej długości od takich jedno lub dwustronicowych po dłuższe kilkustronicowe. Okraszenie ich rysunkami było świetnym pomysłem, które powodują klimat i urokliwość uzupełniając opowiadaną bajkę. Ilustracje spodobały mi się i takie właśnie często znajdziemy w dawno wydanych książkach.
Książka Bajki przez telefon nie znanego mi wcześniej autora okazała się dobrą propozycją dla młodego czytelnika, do którego jest kierowana. Pomysł na nią był może prosty jeżeli chodzi o opowiadanie bajek na dobranoc dziecku przez rodzica będącego w podróży. Znajdziemy tutaj różnorodne i dobrze napisane przez autora potrafiące wciągnąć mimo swoich różnych długości w wykreowany świat. Przyjemny styl pisania, prosty, bez udziwnień, lekki, z bajkowym klimatem, przystępny, przyjemny i barwny spodobał mi się. Nie ma tutaj przestojów, męczących opisów i dłużyzn. Wszystko podane zwarty sposób, ciekawie i wciągająco. Sięgając nie wiedziałem czego mogę spodziewać się po niej i jestem zadowolony z miłej podróży po świecie bajkowym jaki zafundował mi autor. Nieraz prostota w opowieści popłaca i tak stało się w tym przypadku. Nie obarczonym nachalnym moralizatorstwem, ale dodanym i ładnie wkomponowanym w bajki po przeczytaniu dostajemy przestrogi, nieraz morał lub ukazanie jak wybory mogą wpływać na późniejsze losy. Nie każdemu może przypaść krótkość niektórych utworów proszących się o trochę rozbudowania i czasami prostotę opowiadania. Takie drobne niuanse, lecz mi akurat nie przeszkadzało i świetnie bawiłem się w czasie czytania. Jednocześnie autor tworzy światy z łatwością, pełne klimatu, magii i przedziwnych zdarzeń. Znajdziemy w niej absurdalne sytuacje, dozę humoru i lekkość w podaniu. Dlatego bawiłem się przy nich świetnie i miło spędziłem z nimi czas. Rysunki są klimatyczne, bajkowe i dopełniają zawarte bajki pięknymi ilustracjami. Książka Bajki przez telefon pomimo skierowania jej do młodszego czytelnika nawet starszy znajdzie coś dla siebie w tym przypadku. Pierwsze spotkanie z autorem mogę zaliczyć do udanych i dostałem dobrą i przyjemną w odbiorze zbiór bajek krótkich, lecz interesujących i pełnych magii jaką zawierają w sobie. Jest to też sposób na podróż do czasów młodszych gdy czytało się takie baśnie, bajki, legendy lub podania. Mam nadzieje, że będę miał okazje przeczytać jeszcze coś autora, który mnie zaciekawił swoimi bajkami. Na pewno sięgnę i przeczytam coś jeszcze w przyszłości jak będę miał okazje ku temu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Bajki przez telefon zaczyna się od...
Piękne i niepowtarzalne są bajki Puszkina. Duży format, niepowtarzalne ilustracje, unikalne tłumaczenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór baśni Aleksandra Puszkina napisanych wierszem. Jest tu m.in. "Bajka o Rybaku i Rybce" oraz nieco zmieniona wersja baśni "Śpiąca Królewna", zatytułowana "Bajka o Śpiącej Królewnie i Siedmiu Junakach". Przekładu dokonali Jan Brzechwa, Wanda Grodzieńska, Julian Tuwim i Stanisław Ulicki.
Książka wydana przepięknie, w dzieciństwie byłam zachwycona tym wydaniem. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wydana przepięknie, w dzieciństwie byłam zachwycona tym wydaniem....
Czytałam te bajki jako dziecko. Bardzo mi się podobały. Teraz przeczytałam je mojej córce. Tyle pięknych wspomnień do mnie wróciło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBajki pisane wierszem, czyta się szybko, a dodatkowo są pięknie zilustrowane. Wspaniała i obowiązkowa pozycja w bibloteczce.
Pięknie ilustrowane baśnie napisane wierszem. Czytałam synowi gdy był malutki, potem córce. Potem czytali sobie sami.Lubię wracać do tych baśni.Najbardziej podoba mi się baśń-"O carze Sałtanie, jego synu, sławnym i potężnym bohaterze księciu Gwidonie Sałtanowiczu i o pięknej ksieżniczce Łabędzicy" i "O Papopie i jego parobku Jołopie". Zresztą wszystkie są fajne i jak to w baśniach bywa, dobroć i miłość zawsze wygrywa :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBajki Puszkina najzwyczajniej w świecie wypada znać. Jest to klasyczne wydanie, które wciąż można spotkać w wielu domowych zbiorach; bardzo ładnie przygotowane z dbałością o detale, ilustrowane, w twardej oprawie. Jedno, co bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa, to właśnie te osobliwe ilustracje, które wtedy wcale nie zachęcały mnie do lektury, dziś po prostu przywodzą mi na myśl kulturę rosyjską.
Zapewne najpopularniejszą z zebranych tu bajek jest ta “O rybaku i złotej rybce”, ale poza nią jest tu również puszkinowska wersja “Śpiącej królewny”, bajka “O księżniczce Łabędzicy”, “O złotym koguciku” i inne. Nie jest to łatwa lektura, raczej nie dla dzieci. Niemniej wypada znać.
mealibri.blogspot.com
Bajki Puszkina najzwyczajniej w świecie wypada znać. Jest to klasyczne wydanie, które wciąż można spotkać w wielu domowych zbiorach; bardzo ładnie przygotowane z dbałością o detale, ilustrowane, w twardej oprawie. Jedno, co bardzo dobrze pamiętam z dzieciństwa, to właśnie te osobliwe ilustracje, które wtedy wcale nie zachęcały mnie do lektury, dziś po prostu przywodzą mi na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo wydanie Bajek było w mojej rodzinie od kilkudziesięciu lat. Teraz jako dorosła kobieta nadal po nie sięgam i delektuje się magią jaka wyłania się z tych wspaniałych stronic. Doskonałe tłumaczenie Mistrza i ilustracje, które dopełniają całości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedyś sam, teraz z Młodzieżakiem, fruwamy sobie po Puszkinowskach krainach.
Rymowany tekst daje mu jakby śpiewność.
Ilustracje doskonale kreują fantastyczne światy bajek.
Nigdy nie była moim pierwszym wyborem a teraz ma nowy duży plus- wspaniale potrafi zainteresować 2,5 latka przy wieczornym czytaniu.
Puszkin Respekt ha
Kiedyś sam, teraz z Młodzieżakiem, fruwamy sobie po Puszkinowskach krainach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRymowany tekst daje mu jakby śpiewność.
Ilustracje doskonale kreują fantastyczne światy bajek.
Puszkin Respekt ha
ukochana pozycja z dzieciństwa - niebanalna ;)
ukochana pozycja z dzieciństwa - niebanalna ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnóstwo bezcennych wspomnień z dzieciństwa. :)
Mnóstwo bezcennych wspomnień z dzieciństwa. :)