Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej

Okładka książki Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej autorstwa Mark Lardas
Mark Lardas Wydawnictwo: Napoleon V Cykl: New Vanguard (tom 238) Seria: Osprey [Napoleon V] historia
54 str. 54 min.
2016-01-01
2016-01-01
54 min.
Mateusz Grzywa
W 1910 r., kiedy dwupłatowiec po raz pierwszy udanie wzbił się w powietrze ze stojącego okrętu, mało kto mógł sobie wyobrażać, że lotniskowce będą władcami mórz przez większość rozpoczynającego się wieku. Jednak tempo ich rozwoju było bardzo dynamiczne. Zaledwie cztery lata później japoński okręt-baza wodnosamolotów przeprowadził pierwszy w historii nalot z morza, a w 1916 r., podczas bitwy jutlandzkiej, lotnictwo pokładowe po raz pierwszy wzięło udział w działaniach floty.

Niniejsza książka, pełna nowych, znakomitych ilustracji oaz fascynujących zdjęć archiwalnych, jest opowieścią o początkowych latach lotniskowców. Od pośpiesznie przebudowywanych statków handlowych po pierwszy zbudowany od podstaw okręt-bazę wodnosamolotów (HMS Ark Royal),a także pierwszy na świecie lotniskowiec z pełnowymiarowym pokładem startowym, opisuje produkcję oraz zastosowanie okrętów lotniczych przez wszystkie strony walczące w I wojnie światowej, i zwięźle przedstawia rolę, jaką odegrały w wojnie na morzu.

Kup Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej

Desperacka próba zebrania początków morskiego lotnictwa pokładowego całego świata w jednej, cienkiej publikacji i muszę przyznać że zakończyła się ona powodzeniem. Na plus należy policzyć zebranie opisów statków w jednym rozdziale dzięki czemu tabelki z danymi nie wcinają się w historię.

5 użytkowników ma tytuł Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej na półkach głównych

Cytaty z książki Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej

Dodaj cytat z książki Lotniskowce i okręty-bazy wodnosamolotów I wojny światowej

Ciekawostki historyczne