Prawie zupełnie nikt

literatura młodzieżowa
2019-02-26
2019-02-26
Marcin Mortka

Kup Prawie zupełnie nikt w ulubionej księgarnii

Prawie zupełnie nikt

Oceny książki Prawie zupełnie nikt

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawie zupełnie nikt

Przyjemna, momentami zabawna powieść. Odpowiednia dla młodszych czytelników. Bardzo szybko się ją czyta ze względu na prosty i przystępny styl pisania. Jednak nie jest to nic odkrywczego. Po prostu miła lektura dla młodszej młodzieży.

Świetna, luźna książka komediowa dla młodzieży

Świetna, luźna książka komediowa dla młodzieży

Pewna rodzina staje się bogata. Przeprowadzają się do Londynu i trójka rodzeństwa zaczyna naukę w szkole innej niż wszystkie. Gdzie ważna jest kreatywność. Jak w takiej szkole ma się znaleźć chłopak (on jest narratorem) który wolał swoje dawne życie. Perypetie rodziców i trójki rodzeństwa. To znajdziecie w tej książce.

72 użytkowników ma tytuł Prawie zupełnie nikt na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Prawie zupełnie nikt na półkach dodatkowych

Indigo Patrice Lawrence
Indigo
Patrice Lawrence
"Ona ma na głowie przejście dla pieszych. Ty światło ostrzegawcze. Razem na zawsze bezpieczni na drodze." Siedemnastoletnia Indigo nie ma łatwego życia. Przeszła przez wiele rodzin zastępczych, była wyrzucana z wielu szkół i ma częste wybuchy agresji, które są spowodowane traumą z dzieciństwa, kiedy była świadkiem morderstwa matki. Nastolatka ma ciężki charakter i jest zamkniętą w sobie buntowniczką. Rówieśnicy nazywają ją dziwadłem i codziennie musi zmagać się z szykanowaniem w szkole. Indigo swoje ataki nazywa "to coś" i boi się, że w każdej chwili może wybuchnąć i zrobić krzywdę najbliższym, dlatego ogrodziła się przed ludźmi grubym murem. Postać głównej bohaterki jest świetnie wykreowana. Jedyne co czułam czytając jej historię to ogromny żal. Bije od niej prawdziwość. Bailey chodzi do jednej klasy z Indigo i odkąd się w niej pojawiła, jest nią zafascynowany. Każdego dnia obdarza ją spojrzeniem, lecz nieśmiałość nie pozwala mu się do niej zbliżyć. Kiedy w końcu nawiązują relację, na jego drodze staje tajemniczy bezdomny, od którego otrzymuje misje, dotyczącą przeszłości i przyszłości dziewczyny. Chłopak wchodzi w jej trudne życie, powoli burzy mur i stara się jej pomóc. Każdy chciałby mieć takiego przyjaciela, jakim jest Bailey. Bohater również zmagał się z hejtem, dlatego tak bardzo rozumiał Indigo. Jego postać przypadła mi do gustu najbardziej. Opowieść jest trudna i tajemnicza. Żeby poznać rozwiązanie zagadki, trzeba przebrnąć przez 400 stron, ale na szczęście szybko się czyta. Książka opowiada o samotności, odrzuceniu, rozbitej rodzinie, o życiu w kłamstwie i różnych nastoletnich problemach. Mówi o przyjaźni, zaufaniu, zrozumieniu i przede wszystkim o przebaczeniu. Przedstawiony jest smutny los dzieci tułajacych sie po rodzinach zastępczych. Książka nie jest wybitnym dziełem, ale można z niej wynieść dużo wartości. Porusza ważne i trudne tematy, dlatego warto ją przeczytać.
sqot_es - awatar sqot_es
Apetyt na miłość Stephanie Kate Strohm
Apetyt na miłość
Stephanie Kate Strohm
Wprost z Manhattanu i emocjonującej przygody Ananki przenosimy się do Francji, gdzie dwójka głównych bohaterów – Rosie i Henry – będzie uczyć się gotować w prestiżowej szkole kulinarnej Denisa Laurenta. Zapraszam na „Apetyt na miłość”. Poznali się w samolocie do Francji. Jak się później okazało, oboje mieli uczyć się w tej samej placówce. Przeżywali swoje pierwsze wzloty i upadki, pierwsze zauroczenia i kłótnie, a nawet pierwszą zazdrość. Muszę przyznać, że podchodziłam do tej książki z lekką rezerwą – nie jestem już grupą docelową tej historii (książka skierowana jest do osób 15+). Czy jako nastolatka przepadłabym w tej historii? Oczywiście, że tak. Jest to bardzo słodki i uroczy romans o pierwszych miłościach, z dużą dozą gotowania potraw z całego świata. Czy przepadłam w niej jako dorosła? Odpowiedź brzmi: tak. Chemię bohaterów widać już od pierwszych stron, a im dalej w historię, tym staje się bardziej wyrazista. Dodatkowo balans między historią głównych bohaterów a rywalizacją podczas zajęć z gotowania jest bardzo dobrze wyważony. Trochę obawiałam się jednak motywu trójkąta miłosnego (nie jestem fanką),ale na szczęście był on tylko lekko zarysowany, co w pewnym sensie podkręcało akcję powieści. „Apetyt na miłość” to bardzo sympatyczny romans dla nastolatków, więc jeżeli znacie kogoś, kto lubi takie lekkie, cukierkowe książki, ale też poprzeplatane gorzkim smakiem życia, to warto podsunąć im ten tytuł.
KsiążkiOczamiAMN - awatar KsiążkiOczamiAMN
Księżniczka incognito Connie Glynn
Księżniczka incognito
Connie Glynn
Recenzja "Księżniczka Incognito"👑🐺🌓 > Autor: Connie Glynn > Wydawnictwo: Insignis > Wiek: 11+ (około) Ocenka!!! Spodziewałam się że będzie trochę nudna, a była super. Szybko się czyta. Jest bardzo komfortowa i cudownaaa. Polecam✨ ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐/⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐ (7/10) Motywy💞💅 ♦Zawieranie przyjaźni ♦Zamiana tożsamości Jak Barbie Księżniczka i Żebraczka tylko dużo mocniejsze zwłaszcza koniec OPIS To pierwsza część cyklu powieściowego dla młodzieży pod tytułem „Kroniki Rosewood”. Która dziewczynka nie marzy o tym, by być księżniczką? Na różnych etapach dzieciństwa wiele dziewczynek marzy o tym, by zostać księżniczką i żyć w zamku, otoczona służbą. Tak też jest w przypadku Lottie Pumpkin, zwykłej 14-latki, która trafia do elitarnej szkoły Rosewood Hall w ramach programu stypendialnego. W tej samej szkole zaczyna uczyć się prawdziwa księżniczka, Ellie Wolf z królestwa Maradawii, która przeciwnie do rówieśniczki jest już zmęczona etykietą, jaką musi przestrzegać na królewskim dworze. Spotkanie w internacie uświadamia dziewczynkom, że każda marzy o tym, co ma druga. Ellie chce wieść życie zwykłej nastolatki, a Lotti księżniczki. Wpadają więc na szalony pomysł, by zamienić się tożsamością. Nie zdają sobie tylko sprawy z tego, że ktoś odkryje ich sekret, a w murach szkoły Rosewood Hall żadna tajemnica nie pozostaje nią zbyt długo. Co wyniknie z pomysłu nastolatek? Czy każda doświadczy w końcu tego, czego pragnie? Jakie jeszcze sekrety skrywają mury prestiżowej szkoły? Sięgnij po książkę „Księżniczka incognito”, a poznasz odpowiedzi na te pytania. Jeśli kogoś zachęciłam to znajdziesz na Audiotece, Vinted i Empiku...🫶🩷
Books_with_Alaceusz - awatar Books_with_Alaceusz
Ktoś mnie okłamuje A.V. Geiger
Ktoś mnie okłamuje
A.V. Geiger
https://niegrzecznerecenzje.blogspot.com/2020/01/autor-a.html Sięgając po tę książkę, nie miałam zbyt wielkich oczekiwań, ponieważ nie miałam wcześniej styczności z innymi tekstami autorki. Dopiero po rozpoczęciu lektury zorientowałam się, że to kontynuacja „Ktoś mnie obserwuje”. Mimo wszystko książka mnie zainteresowała na tyle, że przeczytałam ją w dwa wieczory. Jeżeli chcecie w pełni się nią nacieszyć, warto wcześniej przeczytać pierwszą część, żeby złapać pełen kontekst historii. Autorka zastosowała ciekawy zabieg, przeplatając narrację trzecioosobową stenogramami z policyjnych przesłuchań, dzięki czemu możemy rozwikłać sami fabułę, dochodząc stopniowo do rozwiązania. Akcja rozwija się w bardzo szybkim tempie, więc nie odnosimy wrażenia, że książka się dłuży. Strony przelatują wręcz ekspresowo. Wydaje mi się, że jest to spora zaleta, choć część wątków mogłaby był nieco bardziej rozwinięta. Mimo wszystko osoby, które lubią, kiedy w książce sporo się dzieje, z pewnością będą zadowolone. Głównymi bohaterami jest dwójka nastolatków: Eric, gwiazda pop, bożyszcze nastolatek, oraz Tessa, jego fanka, wycofana z życia realnego dziewczyna. Bohaterowie wpakowali się w niezłe kłopoty, jednak wkrótce wracają do normalnego życia, starając się utrzymywać swój związek w sekrecie ze względu na bezpieczeństwo dziewczyny i walcząc z przeciwnościami. Bohaterów dość łatwo można polubić z całym ich wachlarzem doświadczeń i wad, ponieważ autorce udało się stworzyć osoby „z krwi i kości”, a nie tylko papierowe postacie bez drugiego dna. „Ktoś mnie okłamuje” to thriller dla nastolatków. Choć nie jest to książka, która zwali z nóg wyjadacza thrillerów, mimo wszystko utrzymuje w napięciu. Zachowania bohaterów są spójne z ich kreacją, a autorka wprowadza zwroty akcji, które mogą nieźle namieszać i sprowadzić czytelnika na manowce. Dodatkowym atutem jest sposób przedstawienia tutaj mediów społecznościowych. Możemy zadać sobie pytanie, czy osoby, z którymi nawiązujemy w ten sposób kontakt, są na pewno tymi, za jakie się podają. Jeżeli szukacie pozycji, z którą przyjemnie spędzicie kilka wieczorów, gdzie przebieg fabuły potrafi nieraz zaskoczyć czytelnika, serdecznie polecam "Ktoś mnie okłamuje". Nie zawiedziecie się.
NieGrzeczneRecenzje - awatar NieGrzeczneRecenzje

Cytaty z książki Prawie zupełnie nikt

Dodaj cytat z książki Prawie zupełnie nikt