Stracony

Magdalena Nowak

Kup Stracony w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stracony

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stracony

Intrygujaca zagadka,gleboko skrywane rodzinne sekrety i zar pustyni w tle.Pani Harper jest absolutna mistrzynia w opisywaniu tych pustynnych klimatow .Zrobila to w suszy,robi to i tym razem z rownie doskonalym skutkiem.Doslownie odczuwalem gorac i zmeczenie upalem.Jane Harper dolacza do grona moich ulubionych autorek

"Zasady australijskiego pustkowia mogą wydawać się okrutne, ale są zapisane krwią".

Najsurowszy klimat Australii, bezludzie, morderczy skwar i gospodarstwa oddalone od siebie setkami kilometrów. Tu pośród niczego zostaje znalezione ciało jednego z braci Bright. Cameron leżal przy samotnym grobie, 9 km od swojego samochodu w którym została woda i niezbędne rzeczy do przetrwania na pustynnej ziemi.
Niejasne i niezrozumiałe okoliczności tej śmierci budzą domysły, wydobywają sekrety.

Tak zostajemy zaproszeni na rodzinne ranczo, do pograżonej w żałobie żony, bliskich i zdezorientowanych pracowników. Czy ktoś z nich przyczynił się do śmierci Camerona?

Poczujecie pustynny kurz na twarzy, słońce będzie Wam palić skórę i powoli będziecie odkrywać tajemnice i przeszlość rodziny Bright.
Kto czytał wcześniejsze książki autorki ten wie, że w niezwykły sposób tworzy atmosferę napięcia, niepokoju, rozedrgania i osaczenia.

Surowy klimat, twardzi ludzie a pod skórą emocje wydobywające z ludzi to co nie zostało spalone pustynnym słońcem.

"Ziemia, która nie potrzebuje deszczu, żeby spłynąć powodzią, ziemia na której można znaleźć skamieniałe muszle tysiące kilometrów od wody, ziemia, na której ludzie wysiadają z samochodów i idą na spotkanie własnej śmierci".

Niesamowicie klimatyczna, nie mogłam się oderwać od czytania. Po bardzo dobrej "Suszy" rozczarowałam się "Siłą natury" i miałam tylko nadzieję, że kolejna powieść będzie lepsza.
No i jest! Bardzo mi odpowiada sposób narracji i dialogi, od opisów pustyni aż robi się duszno i gorąco, postacie są świetnie zarysowane, zakończenie mocne, naprawdę znakomita książka. Ciekawe nawiązania do "Suszy".

492 użytkowników ma tytuł Stracony na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Stracony na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Stracony

Cytaty z książki Stracony

Dodaj cytat z książki Stracony