Stracony

Kup Stracony w ulubionej księgarnii

Stracony

Oceny książki Stracony

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stracony

Intrygujaca zagadka,gleboko skrywane rodzinne sekrety i zar pustyni w tle.Pani Harper jest absolutna mistrzynia w opisywaniu tych pustynnych klimatow .Zrobila to w suszy,robi to i tym razem z rownie doskonalym skutkiem.Doslownie odczuwalem gorac i zmeczenie upalem.Jane Harper dolacza do grona moich ulubionych autorek

"Zasady australijskiego pustkowia mogą wydawać się okrutne, ale są zapisane krwią".

Najsurowszy klimat Australii, bezludzie, morderczy skwar i gospodarstwa oddalone od siebie setkami kilometrów. Tu pośród niczego zostaje znalezione ciało jednego z braci Bright. Cameron leżal przy samotnym grobie, 9 km od swojego samochodu w którym została woda i niezbędne rzeczy do przetrwania na pustynnej ziemi.
Niejasne i niezrozumiałe okoliczności tej śmierci budzą domysły, wydobywają sekrety.

Tak zostajemy zaproszeni na rodzinne ranczo, do pograżonej w żałobie żony, bliskich i zdezorientowanych pracowników. Czy ktoś z nich przyczynił się do śmierci Camerona?

Poczujecie pustynny kurz na twarzy, słońce będzie Wam palić skórę i powoli będziecie odkrywać tajemnice i przeszlość rodziny Bright.
Kto czytał wcześniejsze książki autorki ten wie, że w niezwykły sposób tworzy atmosferę napięcia, niepokoju, rozedrgania i osaczenia.

Surowy klimat, twardzi ludzie a pod skórą emocje wydobywające z ludzi to co nie zostało spalone pustynnym słońcem.

"Ziemia, która nie potrzebuje deszczu, żeby spłynąć powodzią, ziemia na której można znaleźć skamieniałe muszle tysiące kilometrów od wody, ziemia, na której ludzie wysiadają z samochodów i idą na spotkanie własnej śmierci".

Niesamowicie klimatyczna, nie mogłam się oderwać od czytania. Po bardzo dobrej "Suszy" rozczarowałam się "Siłą natury" i miałam tylko nadzieję, że kolejna powieść będzie lepsza.
No i jest! Bardzo mi odpowiada sposób narracji i dialogi, od opisów pustyni aż robi się duszno i gorąco, postacie są świetnie zarysowane, zakończenie mocne, naprawdę znakomita książka. Ciekawe nawiązania do "Suszy".

495 użytkowników ma tytuł Stracony na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Stracony na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Stracony

Jane Harper
Jane Harper
Author Jane Harper is the author of international bestsellers The Dry, Force of Nature and The Lost Man. Her books are published in more than 35 territories worldwide. Jane has won numerous top awards including the CWA Gold Dagger Award for Best Crime Novel, the British Book Awards Crime and Thriller Book of the Year, the Australian Book Industry Awards Book of the Year and the Australian Indie Awards Book of the Year. The Dry is to made into a major motion picture starring Eric Bana as Aaron Falk, with filming due to start this month. Background Jane was born in Manchester in the UK, and moved to Australia with her family at age eight. She spent six years in Boronia, Victoria, and during that time gained Australian citizenship. Returning to the UK with her family as a teenager, she lived in Hampshire before studying English and History at the University of Kent in Canterbury. On graduating, she completed a journalism entry qualification and got her first reporting job as a trainee on the Darlington & Stockton Times in County Durham. Jane worked for several years as a senior news journalist for the Hull Daily Mail, before moving back to Australia in 2008. She worked first on the Geelong Advertiser, and in 2011 took up a role with the Herald Sun in Melbourne. In 2014, Jane submitted a short story which was one of 12 chosen for the Big Issue's annual Fiction Edition. That inspired her to pursue creative writing more seriously, breaking through with The Dry at the Victorian Premier's Literary Awards in 2015. Jane lives in St Kilda with her husband and daughter.

Żywica Ane Riel
Żywica
Ane Riel
O rety, co to było?! Nie czytam często książek tego typu (to chyba thriller?),może dlatego akurat ta łupnęła mnie z całą siłą, sprawiając, że ostatnie kilkadziesiąt stron czytałam, robiąc dziwne miny (rodzina mi świadkami!),jęcząc i urządzając sobie co kilka kartek krótkie przechadzki - tak bardzo nie wytrzymywałam napięcia. Biorąc pod uwagę, że pierwsze zdanie brzmiało: „Gdy tata zabijał babcię, w białym pokoju panowała ciemność”, a dalej było tylko coraz gorzej, trudno się dziwić, doprawdy. „Żywica” jest historią o popadaniu w obłęd, opowiedzianą przez kilkuletnią dziewczynkę, Liv. Liv dorasta w – wydawałoby się – idyllicznych warunkach: na małej wyspie, zamieszkiwanej wyłącznie przez jej rodzinę, w bliskim kontakcie z naturą. Ojciec, Jens, uczy ją życia w lesie i z lasem; matka, Maria, dzieli się z nią miłością do książek i opowieści. Od początku (patrz pierwsze zdanie) wiadomo jednak, że coś tu poszło bardzo nie tak. Z każdą kolejną stroną czytelnik odkrywa bezmiar tego – narastającego – szaleństwa, choć do końca nie znajduje odpowiedzi na wiele pytań. To nie jest książka o tym do czego może doprowadzić zbieractwo, choć nie da się ukryć, że bez niego nie byłoby tej opowieści. Niektóre fragmenty brzmiały zresztą całkiem znajomo - równie dobrze mogłyby być cytatami z wypowiedzi mojego ojca. W każdym razie z czasów, gdy jeszcze mógł chodzić, bo teraz wszystkie zgromadzone przez niego „skarby”, zajmujące cały garaż (tak, samochód od dawna musi parkować pod chmurką),są już wyłącznie naszym zmartwieniem. Tak w przypadku Jensa, jak i mojego ojca, zbieractwo było rodzajem leku na pustkę; traumatycznym dla otoczenia sposobem uporania się z – sic! – traumą. Dla mnie „Żywica” jest raczej historią o tym jak wielki wpływ na dzieci mają ich rodzice, kształtując ich sposób patrzenia na świat, odróżniania dobra od zła. I jak wiele owe dzieci są w stanie znieść, byle tylko nie skrzywdzić lub nie zawieść rodzica. A to, jaki jest tego koszt, to już temat na całkiem inną powieść. Na całe szczęście Riel kończy swoją książkę we właściwym momencie. Takim, w którym czytelnik może, jeśli nie będzie za dużo myślał, wierzyć w to, że wszystko skończyło się (prawie) dobrze. Nie wiem czy polecam. Ja w każdym razie mam na długo dosyć tego typu książek.
momarta - awatar momarta
oceniła na72 miesiące temu
Podstęp Maria Adolfsson
Podstęp
Maria Adolfsson
Chętnie sięgam po skandynawskie kryminały, których akcja dzieje się zazwyczaj w małych miasteczkach zamieszkałych przez ludzi o rozmaitych charakterach i dążeniach. Takie małe społeczności skrywają wiele tajemnic. Maria Adolfsson przenosi nas na fikcyjną wyspę Doggerland, położoną gdzieś pomiędzy Wielką Brytanią a Skandynawią. Fikcyjny archipelag to oaza spokoju, ale raz do roku odbywa się tutaj lokalny festiwal ostrygowy, który burzy spokój mieszkańców. Akcja powieści rozpoczyna się właśnie dzień po Oistrze, kiedy to większość mieszkańców budzi się z kacem gigantem po owym festiwalu. Komisarz Karen Eiken Hornby budzi się po mocno zakropionym wieczorze i nocy spędzonej z przełożonym. Wkrótce dowiaduje się, że tej nocy została zamordowana żona owego szefa. Maria Adolfsson ukazuje główną bohaterkę jako osobę zmęczoną życiem. Praca w wydziale kryminalnym dla Komisarz Karen jest skutecznym sposobem na odpędzeniem od siebie tych myśli, o których za wszelką cenę chciała zapomnieć. Autorka nieśpiesznie prowadzi akcję, co dla wielu z was może być uciążliwe i nużące. W moim przypadku jest tak, że lubię taką nieśpieszność, drobiazgowość pełną domysłów i hipotez. Pozwala mi to bardziej koncentrować się na czytanej lekturze, zanurzyć się w życie głównej bohaterki, która nie jest amerykańską pięknością z idealnych charakterem. Takie trudne opowieści są dla mnie jeszcze bardziej wciągające i pod tym względem Adolfsson wypada naprawdę dobrze. Podoba mi się to zanurzenie w odległą przeszłość sięgającą blisko pięćdziesiąt lat wstecz, kiedy to poznajemy los niewielkiej hipisowskiej komuny. Czy rozwiązanie zagadki śmierci Susanne Smeed może tkwić w tej odległej przeszłości? A może mamy ją na wyciągnięcie ręki? Przecież w tych skandynawskich opowieściach zbrodni nie popełniają szaleńcu. Najczęściej to ludzie, których widujemy na co dzień. Jeśli tak, to dlaczego autorka tak dużo miejsca poświęca Anne- Marie i wydarzeniom mającym miejsce w 1970 r.? Skandynawski gatunek zawsze potrafi zaskoczyć mnie swoją warstwą psychologiczną, drobiazgowością w opisie prowadzonego śledztwa połączonego ze sprawami społecznymi. Oczywiście są tutaj pewne zgrzyty typowe zresztą dla debiutujących autorów, ale mnie się opowieść podoba i widzę potencjał do kontynuacji cyklu Doggerland, po który na pewno sięgnę.
Adam - awatar Adam

Cytaty z książki Stracony