Stracony

- 2020-02-25
- 2020-02-25
- 2019-02-05
- Magdalena Nowak
Kolejny kryminał pióra Jane Harper, autorki światowych bestsellerów, takich jak Susza i Siły natury, potwierdza jej umiejętności w kreowaniu zagadek i mrocznej atmosfery. Spalone słońcem pustkowia stają się świadkiem odkrywanych powoli tajemnic, jakie ma każda pozornie idealna rodzina.
Bracia Bright mieszkają trzy godziny jazdy samochodem od siebie. Na australijskim pustkowiu czyni ich to najbliższymi sąsiadami. Nathan i Bub przez kilka miesięcy się nie widzieli. Gdy się spotykają, Cameron, trzeci z ich rodzeństwa, leży martwy u ich stóp.
Cameron prowadził rodzinne gospodarstwo. Zostawił żonę, córki oraz matkę. Coś, czego ani Nathan, ani Bub nie są w stanie sobie wyobrazić, sprawiło, że ich brat znalazł się sam na spalonym słońcem pustkowiu.
Na ranczu zmarłego oprócz rodziny mieszkają jeszcze wieloletni pracownicy oraz dwaj zatrudnieni niedawno sezonowcy. Mimo żałoby Nathan nie może uwolnić się od podejrzeń. Stopniowo odkrywa sekrety, o których jego rodzina wolałaby zapomnieć.
Jeśli ktoś doprowadził do śmierci Camerona, to nie mógł się ukryć pośrodku niczego.
Kup Stracony w ulubionej księgarni
- 2022 6
- 2021 5
- 2020 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stracony
Intrygujaca zagadka,gleboko skrywane rodzinne sekrety i zar pustyni w tle.Pani Harper jest absolutna mistrzynia w opisywaniu tych pustynnych klimatow .Zrobila to w suszy,robi to i tym razem z rownie doskonalym skutkiem.Doslownie odczuwalem gorac i zmeczenie upalem.Jane Harper dolacza do grona moich ulubionych autorek
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Zasady australijskiego pustkowia mogą wydawać się okrutne, ale są zapisane krwią".
Najsurowszy klimat Australii, bezludzie, morderczy skwar i gospodarstwa oddalone od siebie setkami kilometrów. Tu pośród niczego zostaje znalezione ciało jednego z braci Bright. Cameron leżal przy samotnym grobie, 9 km od swojego samochodu w którym została woda i niezbędne rzeczy do przetrwania na pustynnej ziemi.
Niejasne i niezrozumiałe okoliczności tej śmierci budzą domysły, wydobywają sekrety.
Tak zostajemy zaproszeni na rodzinne ranczo, do pograżonej w żałobie żony, bliskich i zdezorientowanych pracowników. Czy ktoś z nich przyczynił się do śmierci Camerona?
Poczujecie pustynny kurz na twarzy, słońce będzie Wam palić skórę i powoli będziecie odkrywać tajemnice i przeszlość rodziny Bright.
Kto czytał wcześniejsze książki autorki ten wie, że w niezwykły sposób tworzy atmosferę napięcia, niepokoju, rozedrgania i osaczenia.
Surowy klimat, twardzi ludzie a pod skórą emocje wydobywające z ludzi to co nie zostało spalone pustynnym słońcem.
"Ziemia, która nie potrzebuje deszczu, żeby spłynąć powodzią, ziemia na której można znaleźć skamieniałe muszle tysiące kilometrów od wody, ziemia, na której ludzie wysiadają z samochodów i idą na spotkanie własnej śmierci".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajsurowszy klimat Australii, bezludzie, morderczy skwar i gospodarstwa oddalone od siebie setkami kilometrów. Tu pośród niczego zostaje znalezione ciało jednego z braci Bright. Cameron leżal przy samotnym grobie, 9 km od swojego samochodu w którym została woda i niezbędne rzeczy do...
Niesamowicie klimatyczna, nie mogłam się oderwać od czytania. Po bardzo dobrej "Suszy" rozczarowałam się "Siłą natury" i miałam tylko nadzieję, że kolejna powieść będzie lepsza.
No i jest! Bardzo mi odpowiada sposób narracji i dialogi, od opisów pustyni aż robi się duszno i gorąco, postacie są świetnie zarysowane, zakończenie mocne, naprawdę znakomita książka. Ciekawe nawiązania do "Suszy".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i jest! Bardzo mi odpowiada sposób narracji i dialogi, od opisów pustyni aż robi się duszno i gorąco, postacie są świetnie zarysowane, zakończenie mocne, naprawdę znakomita książka. Ciekawe...
So good! Jane Harper is slowly becoming my go-to thriller / mystery genre author.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja!
Barrrrrrdzo duży pozitiv!
Rewelacja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie kryminał per se, więcej tu zwykłego życia i relacji wewnątrzrodzinnych niż szukania potencjalnych zbrodzieni, ale nadal absolutnie fascynująca, wciągająca lektura.
Barrrrrrdzo duży pozitiv!
Ależ to było dobre!
Piękna opowieść o tym, jak to pozory mylą.
Ależ to było dobre!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o tym, jak to pozory mylą.
Książki Jane Harper mają swój niepowtarzalny klimat. Australijski, gdzie fabuła przesuwa się wolno jak cień, jest więcej rozmyślań niż akcji, ale pomimo tego brniesz po pustkowiu do zakończenia. A te nie są u autorki przesadnie wydumane.
Tym razem poznajemy rodzinę, w której ciernie z przeszłości nie zostały do końca wyrwane. Refleksja matki, z końcówki powieści, skierowana do jednego z dorosłych synów, powinna pozostać mottem dla wszystkich kobiet, które utrzymują swoje "idealne" rodziny za cenę świętego spokoju i nie nadszarpnięcia dobrego imienia. "Czy gdybym spróbowała uciec z wami jeszcze raz, Cam może stałby się lepszym człowiekiem?"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem poznajemy rodzinę, w której ciernie z przeszłości nie zostały do końca wyrwane. Refleksja matki, z końcówki powieści,...
Z niecierpliwością będę czekała na następne książki Pani Harper. Czytając Straconego człowiek czuje się uczestnikiem życia bohaterów. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Aż w końcu pastuch doczekał się towarzystwa i na środku grobu pod niemiłosiernym niebem leżał kolejny martwy mężczyzna.”
Po książki Jane Harper sięgam w ciemno, szalenie satysfakcjonujące przygody, wszystkim wystawiłam bardzo dobre oceny wrażeń czytelniczych (na Bookendorfinie przedstawiłam już „Suszę”, "Siłę natury"). Także „Stracony” zasłużył na wysokie notowania na liście satysfakcjonujących spotkań z książką. Rewelacyjnie odmalowany klimat pustyni. Czułam każde ziarenko piasku wkradające się do opuszczonego samochodu, przysypujące ciało martwego mężczyzny, okaleczające ranczo, uwierające sekretną przeszłość mieszkańców, oraz zmuszające prawdę do ujawnienia się. Z tym ostatnim było bardzo trudno i niejednoznacznie, elektryzująco i zaskakująco. Napięcie rosło z każdym podmuchem wiatru przenikającego krainę skrajności. Środek pustyni, niekończący się jednolity krajobraz, mordercze warunki życia, wypalona ziemia. Przyroda natychmiast wykorzystywała najmniejszy błąd człowieka. Samotny grób pastucha pośrodku dosłownie niczego. Miasteczko Balamara w środku obszaru, gdzie nawet diabeł ma za gorąco. Najbliższa osada ludzka dopiero po pokonaniu dwustu kilometrów. Najbezwzględniejsza czerwona ziemia Australii. Już prolog podkręcał niesamowicie wyobraźnię.
Więcej na: https://bookendorfina.blogspot.com/2022/11/stracony.html
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo książki Jane Harper sięgam w ciemno, szalenie satysfakcjonujące przygody, wszystkim wystawiłam bardzo dobre oceny wrażeń czytelniczych (na Bookendorfinie przedstawiłam już „Suszę”, "Siłę natury"). Także „Stracony” zasłużył na wysokie notowania na...
Lubię Panią, Pani Harper :)
Są tajemnice i dramaty, ludzkie problemy i słabości.
Mocne zakończenie! Polecam :)
Lubię Panią, Pani Harper :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z niewielu autorek, która tworzy niesamowite klimaty w swoich książkach, bez zbędnego paplania o niczym i zachwycania się okruszkiem chleba na desce do krojenia...
Są tajemnice i dramaty, ludzkie problemy i słabości.
Mocne zakończenie! Polecam :)