Rainmaker

- 1999-01-01
- 1999-01-01
- 83-7245-024-2
- Andrzej Leszczyńsk
Rudy Baylor, świeżo upieczony dwudziestopięcioletni prawnik, którego prześladuje pech, znajduje pracę w niewielkiej kancelarii o podejrzanej reputacji. Adwokacką karierę zaczyna od zaskarżenia wielkiego towarzystwa ubezpieczeniowego, które bezpodstawnie odmawia ratunku choremu na białaczkę chłopcu. Rudy z młodzieńczą bezkompromisową wiarą postanawia bronić sprawiedliwości. Tym samym rzuca wyzwanie skorumpowanym prawnikom...
Posłuchaj fragmentu
- John Grisham 39
- 2013 19
- Audiobooki 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rainmaker
Obszerna, ale wciągająca historia. Ciekawe zwroty akcji.
Obszerna, ale wciągająca historia. Ciekawe zwroty akcji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrisham to zawodowiec i ta książka tylko to potwierdza.
Dla mnie najcenniejszą rzeczą było, opisanie zasad działalności firm ubezpieczeniowych. Oszuści z założenia.
Choć akcja dzieje się na początku lat 90-tych, to już wtedy rekiny finansjery, były ponad prawem i nawet całe państwa mogły im skoczyć. Szczegółów nie zdradzę - czytać.
Grisham to zawodowiec i ta książka tylko to potwierdza.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ rozmachem napisana historia studenta prawa, a później prawnika, która toczy się według przewidywalnych kanonów sądowych, aż nagle dowiadujemy się, że nie koniecznie wszyscy będą zdrowi, szczęśliwi i bogaci.
Są filmy ktore ogladamy wiele razy. Ja też mam takie. Jest wśród nich oczywiście ten nakręcony na podstawie tej książki. Nie wiem ile razy go widziałem. Dużo.
Jednak ostatnio ładnych parę lat temu.
Bardzo cenie Grishama i po dłuższej przerwie chciałem przeczytać coś tego autora. W ciemno sięgnąłem z półki i trafiło na ten tytuł.
Wiecie co? Nawet nie przyszło mi do głowy, że film pamiętam aż tak dokładnie. Niemal słowo w słowo. Niesamowite też jest to, że choć film to wersja skrócona-to jednak tak dokładnie oddaje treść książki w niemal każdym szczególe.
Jest przewidywalna, wolna akcja, stereotypowa....i co z tego? Jest po prostu bardzo dobra! Nie da się tego czytać i nie wiedzieć jak to się skończy.
Sytuacja czarno-biala a jednak daje dużo satysfakcji. Dawid zwycięża Goliata. Dobro pokonuje zło. Tylko Dot szkoda. Jej płacz, jej ból-to jedno nie jest jednowymiarowe.
Polecam z całego serca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak ostatnio ładnych parę lat temu.
Wiecie co? Nawet nie przyszło mi do głowy,...
Klasyka kryminału od którego stronie ,ale przyznam ze taki typ kryminału bardzo mi przypadł do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna świetna powieść Grishama! Uwielbiam te sądowe potyczki. A w tej pozycji było jeszcze szczegółowe przedstawienie brudnego świata prawników, bezlitosnego polowania na potencjalnych "klientów". No i zakończenie nieoczywiste, jednak mnie osobiście ciut rozczarowujące, bo ja jednak lubię happy end'y.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam twórczość Grishama. To jest kolejna książka , którą przeczytałem z zapałem. Po ukończeniu studiów prawniczych , nie każdy ma szczęście i może rozpocząć pracę w renomowanej firmie. Główny bohater podjął ryzyko pracy samodzielnej. Autor opisuje cienie i blaski, przy czy tych pierwszych (przynajmniej na początku ) jest dużo więcej. Oczywiście kunszt pisarski z najwyższej półki.
Uwielbiam twórczość Grishama. To jest kolejna książka , którą przeczytałem z zapałem. Po ukończeniu studiów prawniczych , nie każdy ma szczęście i może rozpocząć pracę w renomowanej firmie. Główny bohater podjął ryzyko pracy samodzielnej. Autor opisuje cienie i blaski, przy czy tych pierwszych (przynajmniej na początku ) jest dużo więcej. Oczywiście kunszt pisarski z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli twoje wyobrażenie o pracy prawnika ukształtował serial Suits – gdzie Harvey Specter w garniturze za 5 tysięcy dolarów zamyka sprawy jednym błyskotliwym zdaniem – John Grisham ma dla ciebie kubeł zimnej wody. I to brudnej wody.
„Zaklinacz deszczu” nie jest opowieścią o prawie. To opowieść o błocie.
Większość thrillerów prawniczych pokazuje sale sądowe z dębową boazerią. Grisham zabiera nas tam, gdzie prawo rodzi się naprawdę: do szpitalnych stołówek pachnących chlorem i rozgotowaną kapustą, gdzie zdesperowani prawnicy (tzw. ambulance chasers) polują na ofiary wypadków, wciskając im wizytówki do zabandażowanych dłoni.
Rudy Baylor, nasz przewodnik po tym piekle, to nie heros. To chłopak, który właśnie zbankrutował, zanim jeszcze zaczął zarabiać. Nie ma biura w szklanym wieżowcu. Ma biurko u boku „Bruisera” Stone’a – człowieka, którego boisz się spotkać w ciemnej uliczce, a co dopiero powierzyć mu swoją sprawę.
To, co czyni tę książkę wybitną, to nie sama intryga (choć walka z korporacyjnym Goliatem, firmą ubezpieczeniową Great Benefit, trzyma w napięciu). Wybitny jest tu cynizm, który miesza się z naiwną nadzieją.
Grisham mistrzowsko maluje portret systemu, który jest zaprojektowany tak, by cię zmiażdżyć. Firma ubezpieczeniowa nie jest tu po prostu „zła”. Jest bezdusznym arkuszem kalkulacyjnym, który wyliczył, że bardziej opłaca się pozwolić chłopakowi umrzeć na białaczkę, niż wypłacić pieniądze na przeszczep. To zło biurokratyczne, banalne i przez to przerażające.
Najciekawszy w tym wszystkim jest jednak Deck Shifflet – pomocnik Rudy’ego, który oblał egzamin adwokacki tyle razy, że stało się to jego wizytówką. To on jest sercem tej powieści. Jest cwaniakiem, kłamcą i manipulatorem, a jednak... to on uczy Rudy’ego (i nas),że w starciu z potworami nie możesz być rycerzem na białym koniu. Musisz być szczurem, który zna kanały lepiej od nich.
Werdykt?
Czytajcie „Zaklinacza deszczu”, jeśli macie dość bajek o sprawiedliwości. To lektura, która boli. Zostawia cię z poczuciem brudu pod paznokciami i satysfakcją, że czasem, tylko czasem, małemu człowiekowi udaje się kopnąć giganta w kostkę tak mocno, że ten pada na kolana.
To najlepsza, najbardziej wściekła i najbardziej „mokra” od deszczu i łez książka Grishama. Arcydzieło gatunku legal gritty.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zaklinacz deszczu” nie jest opowieścią o prawie. To opowieść o błocie.
Większość thrillerów prawniczych pokazuje sale sądowe z dębową...
Ogólnie dobra , ale miejscami zbyt przegadana
Ogólnie dobra , ale miejscami zbyt przegadana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka podeszła pod mój gust jako perełka nad perełki, historia niesamowicie ciekawa a wątki tak różnorodne, jednak bez problemu zrozumiałe, bez zbędnych powtórek gładko sunie sie przez te genialna historie !