Odwiedziny smoka

Okładka książki Odwiedziny smoka autora Szarlota Pawel, 9788328135611
Okładka książki Odwiedziny smoka
Szarlota Pawel Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Jonka, Jonek i Kleks (tom 15) Seria: Jonka, Jonek i Kleks komiksy
komiksy
Jonka, Jonek i Kleks (tom 15)
Jonka, Jonek i Kleks
2019-11-20
2019-11-20

Kup Odwiedziny smoka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odwiedziny smoka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odwiedziny smoka

Ależ przyjemnie wziąć do ręki taki komiks. Kleks i jego przygody - to lubię! Szkoda, że to ostatnia odsłona jego historii.

Polecam

Polecam

Zbiór krótkich komiksów o Jonku, Jonce i Kleksie, zazwyczaj każda na jedną stronę. Niestety przez to zarówno obrazki jak i litery są żenująco małe. To wielki minus. Klimat Kleksa w dużej mierze zachowany.

48 użytkowników ma tytuł Odwiedziny smoka na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Odwiedziny smoka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odwiedziny smoka

Szarlota Pawel
Szarlota Pawel
Szarlota Pawel (Eugenia Szarlota Pawel-Kroll) - polska autorka komiksów i malarka. Absolwentka warszawskiej ASP, chociaż debiutowała na łamach prasy ("Świat Młodych") jeszcze przed skończeniem uczelni, a jej nauczycielem był sam Papcio Chmiel. Zasłynęła jako autorka serii komiksów z Jonką, Jonkiem i Kleksem (1974-1990) oraz serii "Kubuś Piekielny" (1977-1992). Odznaczona Brązowym Medalem Zasłużony Kulturze Gloria Artis (2010). Wybrane komiksy autorki: "Smocze jajo" (pierwsze wydanie: "Świat Młodych", 1976),"Pióro contra flamaster" (pierwsze wydanie: "Świat Młodych", 1983),"Przeprowadzka" (Interpress, 1984),"Przygody Jonki, Jonka i Kleksa część 1 i 2" (MAW, 1985),"Kleks i złota rybka" (Intrografia, 1989),"Tajemnica VII B" (Bank Spółdzielczy, 1990).

Jankes na dworze króla Artura. Na motywach powieści Marka Twaina Tibor Cs. Horváth
Jankes na dworze króla Artura. Na motywach powieści Marka Twaina
Tibor Cs. Horváth Ernö Zöràd
Czytając opinie o komiksach rysowanych przez węgierskiego mistrza sztuki, Erno Zorada, widać czarno na białym, jak wielkie skretynienie (estetyczne oraz niewątpliwie intelektualne) nastąpiło w ostatnich dekadach po upadku komuny wśród Polek i Polaków, co tyczy się naturalnie również odbiorców komiksów. Opinie takie jak Kamilossa i Darka D. pokazują, jak ciężkim skretynieniem skutkują choroby takie jak marveloza i mangoza. Oczywiście, teraz nawet niedorozwinięte dziecko może używać internetu i napisać opinię, ba, nawet "recenzję", stąd też mamy kult miernoty (a miernoty mają mierne gusta i lubią rzeczy mierne) i seryjnego wyrobnictwa, i kompletny brak zrozumienia dla sztuki. Do tego jeszcze jakieś nieboże poplątało się i spienione atakuje fabułę za jakieś wyimaginowane "przekłamania" historyczne. Dziecko, to jest komiks fantastyczny, o gościu podróżującym w czasie do rzeczywistości wyimaginowanej, której nie było. To wszystko jest wymyślone, wyssane z palca tak samo jak postać króla Artura. Jak widać niektórzy myślą że ta mityczna postać istniała naprawdę, pewnie w Merlina takie dziecko też wierzy jak w świętego Mikołaja. Do tego dochodzi typowe dla polskiego Ciemnogrodu przekonanie o tym jakie to wieki ciemne (średniowiecze) były jasne i ohoho, wspaniałe i w ogóle cywilizacja, mości panie pełną gębą. Taaaa... Taka to była zaawansowana i światła cywilizacja, że kościół palił na stosie za mówienie prawdy, wierzono że ziemia jest płaska (Kopernik czekał aż do śmierci na publikację swojego traktatu, bo gdyby to zrobił wcześniej, to jego śmierć znacznie by przyspieszono),aż a chorych leczono według starożytnej metody czterech temperamentów. Tu już nawet nie chodzi o czytanie komiksu ze zrozumieniem, to jest po prostu oznaka niedorozwoju umysłowego. Tak czy inaczej komiks jest narysowany fantastycznie i godny polecenia czytelnikom o otwartych umysłach, nie skrzywionych marwelozą.
Karl - awatar Karl
RELAX Antologia opowieści rysunkowych. Tom 3 Grzegorz Rosiński
RELAX Antologia opowieści rysunkowych. Tom 3
Grzegorz Rosiński Szymon Kobyliński Marek Szyszko Janusz Christa Jerzy Wróblewski Witold Parzydło Zbigniew Wójcicki Adam Radoń Marek Karmowski
Nie wiem jak podejść do tego albumu. Powinienem z sentymentem, bo przypomina dzieciństwo i ciekawość z jaką sięgało się po niezbyt liczne polskie komiksy z tamtych czasów. A w sumie z pewnym zaskoczeniem, że nie wszystkie historie do mnie przemawiają. Że ciąży na nich wyraźny balast poprzedniej epoki, co zapewne podniosą młodzi czytelnicy. Mimo wszystko w tomie „zielonym” zaprezentowano kilka znanych i wartościowych opowieści, ze słynną historią o bliskim spotkaniu III stopnia w Emilcinie w 1978 r. na czele. Przecudnie narysowane ręką Janusza Christy czarno-białe „Bajki dla dorosłych” – jest dowcipnie i aluzyjnie, lecz wzrok przykuwają miniatury zwierzątek i stworków na każdej planszy. Wytężajmy wzrok :-) Pouczające, acz zwięzłe gawędy historyczne Pana Szymona Kobylińskiego również zasługują na uwagę. Dla mnie swoistym odkryciem była seria o „Bioniku Jadze” – kreska i kolory drażniące, wręcz nieładne. Ale jako pomysł na komiks – duży potencjał. Dla młodych czytelników denerwujące będą zapewne komiksy pseudo-historyczne. Czasem szwankuje w nich koncept, czasem zbyt wiele nacisku położono na elementy propagandowe, za to rysunki bardzo realistyczne i poruszające. Na duży plus zasługuje szata graficzna: bardzo solidna i przyjemna w dotyku okładka, wysoka jakość odbitek plansz – jakaż różnica poziomów, pamiętając poślednią jakość „Relaxów.” Warto poznać!
Kedar - awatar Kedar

Cytaty z książki Odwiedziny smoka

Dodaj cytat z książki Odwiedziny smoka