Sztorm stulecia

- Kolekcja Mistrza Grozy
- Storm of the Century
- 2019-10-16
- 2019-10-16
Little Tall, mała wyspa u wybrzeży stanu Maine, przygotowuje się do nadejścia zimowej burzy, którą meteorologowie zapowiadają jako sztorm stulecia. Wraz z pierwszymi płatkami śniegu na wyspie zjawia się Andre Linoge i morduje jedną z najstarszych jej mieszkanek, Marthę Clarendon. Potem spokojnie zasiada w jej fotelu, trzymając zakrwawioną laskę ze srebrną głową wilka… Po aresztowaniu szaleńca horror nie ustaje – śmierć pochłania kolejne ofiary; więzień steruje nią z celi, odgrywając morderczą pantomimę. „Dajcie mi to, czego chcę, a odejdę” – informuje społeczność
Kup Sztorm stulecia w ulubionej księgarni
Oceny książki Sztorm stulecia
3767 użytkowników ma tytuł Sztorm stulecia na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 892
- Przeczytane 1 845
- Stephen King 81
- Horror 29
- King 23
- 2019 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztorm stulecia
Trzyma w napięciu!
Trzyma w napięciu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie byłam przekonana do Sztormu jako, ze to scenariusz. Skusiłam się jednak i nie żałuję. Obejrzałam serial, przez co łatwiej było mi wczuć się w poszczególne sceny i wyobrazić postacie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszyscy mamy jakieś tajemnice.
Niby książka gruba, ale ze względu na formę zagęszczenie tekstu na stronie jest niewielkie, więc czyta się szybko. No ale właśnie ta forma sprawiała mi największy problem. Dużo potrzebowałem czasu żeby wpaść w rytm czytania, a i tak zdarzały się fragmenty (zbyt filmowe),które wytracały mnie z równowagi i znowu potrzebowałem chwili na adaptację. Podział na krótkie, rwane ujęcia absolutnie nie pomaga.
Treść ok, typowy King z tamtego okresu - zamknięta, lokalna społeczność wrzucona w wir ekstremalnych wydarzeń. W latach młodości oglądałem film, ale niewiele już pamiętam. Przeczytałem tylko dlatego, że na ten rok zaplanowałem przeczytanie wszystkich zaległych wydanych w Polsce książek Kinga. A ta była jedna z ostatnich na mojej liście.
Wszyscy mamy jakieś tajemnice.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby książka gruba, ale ze względu na formę zagęszczenie tekstu na stronie jest niewielkie, więc czyta się szybko. No ale właśnie ta forma sprawiała mi największy problem. Dużo potrzebowałem czasu żeby wpaść w rytm czytania, a i tak zdarzały się fragmenty (zbyt filmowe),które wytracały mnie z równowagi i znowu potrzebowałem chwili na...
Po pierwsze, totalnie nie podobał mi się styl tej powieści (napisana w formie scenopisu). Po drugie, tak irytujące zakończenia i wnerwianie czytelnika może zaserwować tylko "miszcz" King.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKing w mistrzowskim wydaniu! Pamiętam serial, który obejrzałam za małolata i wrażenie, jakie na mnie wywarł. Na początku przeszkadzała mi forma scenariusza, która utrudniała wejście do świata mieszkańców Little Tall, ale szybko przestałam zwracać na nią uwagę i lektura mnie pochłonęła. Niespieszna fabuła, atmosfera grozy i niepokoju to coś co kocham w lekturach. Szkoda, że nie powstała dłuższa powieść, bo ta historia ma ogromny potencjał. King postanowił zadbać, by ekranizacja odzwierciedliła 100% jego dzieła, więc napisał gotowy scenariusz. Genialny pomysł i mam nadzieję, że film go usatysfakcjonował.
King w mistrzowskim wydaniu! Pamiętam serial, który obejrzałam za małolata i wrażenie, jakie na mnie wywarł. Na początku przeszkadzała mi forma scenariusza, która utrudniała wejście do świata mieszkańców Little Tall, ale szybko przestałam zwracać na nią uwagę i lektura mnie pochłonęła. Niespieszna fabuła, atmosfera grozy i niepokoju to coś co kocham w lekturach. Szkoda, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdcięta od świata, mała wyspa z zamkniętą społecznością, w której wszyscy wszystkich znają, to idealna miejsce akcji dowolnego gatunku literackiego, w tym scenariusza filmowego. Jeśli dobawić całość elementem nadprzyrodzonym - no cóż, wystarczy sprawne pióro, by powstała wciągająca historia. "Sztorm stulecia" doprawiony został także odpowiednią dawką grozy, przemocy i tajemniczości.
Mieszkańcy Little Tall nie spodziewali się, że zimowa burza nie będzie jedyną nieokiełznaną siłą, z którą przyjdzie im się zmierzyć. Tajemniczy Andre Linoge okazuje się być dużo groźniejszym zjawiskiem niż sztorm stulecia. Skąd przybył? Nikt nie wie, ale jego żądanie...jego żądanie mrozi krew w żyłach i budzi w mieszkańcach wyspy przerażenie. Ale Lingoe doskonale wie, jak osiągnąć swój cel. Ma moc i nie zawaha się jej użyć. I rzeczywistość zmienia się w koszmar, z którego nie ma jak się obudzić.
"Sztorm stulecia" to scenariusz i po paru stronach przypomniałam sobie, że przecież widziałam kiedyś ten miniserial. Nie zepsuło mi to lektury, bo King po mistrzowsku snuje opowieść i przykuwa uwagę czytelnika tak, że liczy się tylko chwila obecna. Podoba mi się, jak pisarz stopniuje panikę bohaterów, jak powoli zamyka ich w potrzasku, jak sprawia, że żądanie Andre staje się mniejszym złem...
Nie mogę nie docenić lapidarności końcowych scen scenariusza - kropka nad i w wykonaniu Kinga to mistrzostwo.
I podobnie, jak po obejrzeniu serialu, tak po skończonej lekturze nie mogę się oprzeć wrażeniu, że dostałam mroczniejszą wersję "Titeliturego"...
Odcięta od świata, mała wyspa z zamkniętą społecznością, w której wszyscy wszystkich znają, to idealna miejsce akcji dowolnego gatunku literackiego, w tym scenariusza filmowego. Jeśli dobawić całość elementem nadprzyrodzonym - no cóż, wystarczy sprawne pióro, by powstała wciągająca historia. "Sztorm stulecia" doprawiony został także odpowiednią dawką grozy, przemocy i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w formie nie powieści, a scenariusza, na podstawie którego zrealizowano trzyodcinkowy miniserial. Fantasy z elementami horroru, trzymające w napięciu i, jak to zwykle bywa u Kinga, solidnie popieprzone. Ale wciąga niesamowicie, czyta się bardzo szybko, w końcu to prawie same dialogi. Doskonała rzecz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo się męczyłam na początku, w ogóle nie umiałam czytać takiej formy i nie mogłam się skupić, ale później zaskoczyło i poooszło 😊 fajny klimat, interesująca i wciągająca pomimo początkowych schodów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to446 stron
446 stron
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodchodziłem do tej opowieści jak pies do jeża bo trochę obawiałem się formy scenariusza. Ale co zaskakujące czyta się to wyśmienicie i bardzo szybko zapomina o narzuconej formułę prezentowanej historii. Ciekawa historia, wciągający klimat i intrygujące zakończenie. Warto :)