ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać35
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska170
Album z opowieściami

- Greckie Klimaty
- 2019-01-01
- 2019-01-01
- Przemysław Kordos
Proza Georgiou pozwala wejść w intymny świat cypryjskiej rodziny, by potem poprowadzić dalej – od opowieści o człowieku do historii rodzinnych, od rodziny do wsi, od wsi do kraju.
Fikcyjne historie – niektóre przytaczane po grecku, a niektóre w cypryjskim dialekcie – przeplatane są cytatami z gazet, przepisami, wierszami, piosenkami ludowymi, fotografiami rodzinnymi i dziecięcymi rysunkami.
Mozaikowa proza tworzy sugestywny obraz Cypru oraz jego mieszkańców i mieszkanek, ale też pokazuje, że ludzkie życie to plątanina historii i że to właśnie opowieści łączą nas z innymi.
Kup Album z opowieściami w ulubionej księgarnii
Oceny książki Album z opowieściami
92 użytkowników ma tytuł Album z opowieściami na półkach głównych- Chcę przeczytać 64
- 2019 2
- 2020 2
- Chcę przeczytać - nagradzane 1
- Kupić w pierwszej kolejności 1
- 35🐝 literatura współeczesna +2000 1
- Hotel 1
Tagi i tematy do książki Album z opowieściami
Cytaty z książki Album z opowieściami
Czy nasze życie nie jest właśnie takim kłębowiskiem opowieści? Opowieści, które czasem pamiętamy, przytaczamy, spisujemy i nadajemy tytuł „Album z opowieściami”. I które stają się jakby jedną opowieścią, opowieścią każdego z nas, opowieścią nas wszystkich? Tak, nasze życie może nie jest niczym innym, jak właśnie takim albumem z opowieściami...
Rozwiń ZwińMoje historie są wasze, a wasze smutki były moim życiem. Urodzić was, wychować was, stałam się tysiącem kawałeczków dla was.
Ta dawna frustracja związana z tradycyjnymi aparatami. Czy uda nam się złapać piękną, ulotną chwilę w mieście, po którym spacerujemy. Czy uda się uchwycić poważne piękno jakiegoś zabytku w jednym kliknięciu migawki i czy skradliśmy po kryjomu obraz przechodnia, którego widok nas wzruszył. Mając aparaty cyfrowe, znamy od razu wynik, kasujemy, jeśli nam się nie podoba, i robimy kolejne podejście, i kolejne, i kolejne, setki zdjęć — tyle że człowiek się męczy, oglądając je choćby tylko raz. Gubi się wyjątkowość miejsca i chwili.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Album z opowieściami
Georgiou dzieli się z czytelnikami opowieściami rodzinnymi, pełnymi anegdot, wywołującymi zarówno śmiech, jak i łzy, a wszystko to mocno splecione z historią Cypru.
Mógłbym porównać tę książkę do historii własnego życia opowiadanych przez współpasażerów w dalekobieżnym pociągu z przedziałami, jakie nieraz słyszałem, zwłaszcza w czasach dzieciństwa. Opowiadający pozwala sobie na wiele intymnych szczegółów świadomy tego, że z słuchającym pewnie nigdy więcej się nie spotka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMógłbym porównać tę książkę do historii własnego życia opowiadanych przez współpasażerów w dalekobieżnym pociągu z przedziałami, jakie nieraz słyszałem, zwłaszcza w czasach dzieciństwa. Opowiadający pozwala...
Od wspomnienia do wspomnienia, od opowiadającego do opowiadającego, zmiana za zmianą bez ostrzeżenia. Do tego ogromna ilość zdjęć jak przypuszczam bliższej i dalszej rodziny autora oraz wycinki prasowe po grecku, które przykro to pisać, były dla mnie tylko stronami do przewinięcia.
I choć zupełnie nie odnalazłam się w takiej patchworkowej formie, obraz Cypru który się wyłonił zaskoczył mnie i zrekompensował wszechogarniający chaos informacyjny.
O ile forma to kwestia gustu to niewybaczalne są błędy konwersji do ebooka. Partie dwukolumnowe nieczytelne. Przy wycinkach brakuje odsyłaczy do tłumaczeń znajdujących się na końcu książki, które z kolei są tam podpisane numerami stron, a takie odniesienie to w tym wypadku abstrakcja. Z niecierpliwością czekam na chwilę kiedy wydawcy zrozumieją, że przełożenie 1:1 z papieru na ebook nie zawsze jest rozsądne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI choć zupełnie nie odnalazłam się w takiej patchworkowej formie, obraz Cypru który się...
Dość trudno się przedziera przez galimatias osób i ich zbiorowy strumień świadomości. Ale warto to zrobić dla paru głębokich wzruszeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCypr – wyspa mitycznej Afrodyty. Wakacyjny cel podróży. Plaże, słońce, odpoczynek idealne miejsce. I takim jest, ale jak za każdym miejscem kryje się jakaś historia raz słoneczna, raz pochmurna.
„Album z opowieściami” przybliża nam Cypr i jego mieszkańców. Nie jest to reportaż, przewodnik czy literacka fikcja. Historia opowiedziana słowami wielu, gdyż autor zręcznie dopuszcza wielu narratorów. Historia sportretowana zdjęciami, udokumentowana wycinkami prasowymi. Ten sam aspekt życia, zdarzeń widziany z różnych perspektyw ludzkiego doświadczenia, wiedzy czy emocji.
Traumatyczne doświadczenia związane z konfliktem z Turkami, zaciekłość przekonań obyczajowych, homofobia i imigranci, miłość i samotność, rodzina i cykl życia. Autor ukazuje życie takim jakie jest, bez ubarwień, ale kreśli je z ogromny taktem, szacunkiem i czułością. Ot problemy dzisiejszego świata w zestawieniu z silną tradycją.
Zabawny i zaskakujący zwyczaj wznoszenia toastu weselnego przez pannę młodą. Obowiązkowo musi być sprośny. Choć oczekiwany, to za jego wypowiedzenie można dostać w twarz.
Czasami chciałoby się wykrzyknąć Naprawdę????
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Album z opowieściami” przybliża nam Cypr i jego mieszkańców. Nie jest to reportaż, przewodnik czy literacka fikcja. Historia opowiedziana słowami wielu, gdyż autor zręcznie...
Kolejna książka, którą poleciłabym zamiast reportażu i dla kogoś, kto jest gotowy na zabawę formą i jej prezentacją jest Album z opowieściami cypryjskiego prozaika i poety. Antonis Georgiou zaskoczył mnie. W środku czekała mnie nie tylko wielopokoleniowa czy historyczna mozaika Cypru ubrana w prozę, ale czaiło się w środku mnóstwo „smaczków”. Album z opowieściami jest niczym album, przeplata się cytatami z gazet, przepisami, wierszami, piosenkami ludowymi, fotografiami rodzinnymi na dziecięcych rysunkach kończąc. Książka, której było niewiele w mediach społecznościowych i umykała mi na waszych regałach, a sądzę, że to zaniedbanie warto nadrobić. Książka zaczyna się od ostatnich tchnień babci Despiny, które cofają się potem w czasie, by stać się punktem wyjściowym Albumu z opowieściami. Do powieści, która w zręczny sposób wplata losy Cypryjczyków w losy jednej rodziny. Forma prezentacji faktów, która nie umknie fanom reportażu wymiesza się tutaj z zachwytem nad fikcją i prozą. Autor opowiada zapachami z kuchni, opowiada o tym, w co wierzono za pomocą zdjęć biskupów wiszących w sypialni matki, skrawki magazynów pokazują stereotypy dotyczące kobiety i homofobiczne poglądy Cypryjczyków. Podziały polityczne zostają ukazane przez stosunki między sąsiadkami i uciętą głowę koguta. W rozdziale „Wykopujemy ich z jednego grobu, by pogrzebać w drugim” autor po mistrzowsku relacjonuje mordy Turko i Grekocypryjczyków. Robi to posiłkując się listem dziewczyny, której dziadek został zamordowany wraz ze wszystkimi pasażerami autobusu, fotografią szkolną obrazuje ogrom strat i liczbę zaginionych, by zakończyć fragmentem autentycznego tekstu Cypryjskiej Agencji Prasowej, gdzie ocaleni chłopcy relacjonują wydarzenia już jako dorośli. Nie sposób przejść obok tych opowieści obojętnie. Cypryjska historia splątana czułością i dojrzałością formy autora.