Zakon Drzewa Pomarańczy. Część 1

- fantasy, science fiction
- Zakon Drzewa Pomarańczy (tom 1)
- Korzenie chaosu
- The Priory of the Orange Tree
- 2022-04-27
- 2022-04-27
- Maciej Pawlak
Rozdarty świat.
Królowiectwo bez dziedziczki.
W trzewiach ziemi pradawny wróg budzi się z tysiącletniego snu.
Dom Berethnet włada Inys od stuleci. Wciąż niezamężna królowa Sabran IX musi wydać na świat córkę, by uchronić swoje królowiectwo przed zgubą – lecz u jej wrót kłębią się skrytobójcy. Ead Duryan, choć jest na dworze od lat i wyniesiono ją do rangi damy dworu, pozostaje lojalna jedynie wobec tajemniczej organizacji czarodziejek. Ma za zadanie strzec Sabran przed zakazaną magią.
Po drugiej stronie mrocznego morza Tané jest gotowa poświęcić wszystko, by zostać jeźdźcem smoków, ale los zmusza ją do podjęcia decyzji, która może zniszczyć jej życie.
Wschód i Zachód nie potrafią się wyzbyć wzajemnej wrogości nawet w obliczu wzbierających sił chaosu, żądnych na zawsze odmienić oblicze świata.
Królowiectwo bez dziedziczki.
W trzewiach ziemi pradawny wróg budzi się z tysiącletniego snu.
Kup Zakon Drzewa Pomarańczy. Część 1 w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Zakon Drzewa Pomarańczy. Część 1
14280 użytkowników ma tytuł Zakon Drzewa Pomarańczy. Część 1 na półkach głównych- Przeczytane 7 098
- Chcę przeczytać 6 759
- Posiadam 2 087
- Fantastyka 176
- Fantasy 161
- 2023 147
- 2022 143

Opinie i dyskusje o książce Zakon Drzewa Pomarańczy. Część 1
Bardzo przeciętne, przereklamowane fantasy. Połączenie całkiem udanego światotwórstwa ze sztampową, naiwną fabułą i na ogół słabo nakreślonymi postaciami.
Przyznaję, że bardzo podobała mi się koncepcja smoków, czerpiąca zarówno z tradycji zachodnich, jak i azjatyckich. Autorka sprawnie inspiruje się mitologią różnych kultur, tworząc bogate, barwne i interesujące uniwersum. Zauroczona klimatem powieści, pierwszy tom połknęłam bardzo szybko, ale przez drugi już trudno było mi przebrnąć - zmęczyły mnie nonsensy fabuły, nieciekawe postaci i sztuczne dialogi.
Jakkolwiek przykro mi to pisać, mam wrażenie, że książka zyskała rozgłos głównie za sprawą wątków genderowych i LGBT, bo poza tym nie widzę w niej nic wyjątkowego... To raczej średniaczek - całkiem przyjemny, ale pełen usterek
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję, że bardzo podobała mi się koncepcja smoków, czerpiąca zarówno z tradycji zachodnich, jak i azjatyckich. Autorka sprawnie inspiruje się mitologią różnych kultur, tworząc bogate, barwne i interesujące uniwersum....
Kontynuacja, do której zbierałam się dość długo. Sięgnęłam po nią bardziej z poczucia obowiązku dokończenia historii, niż z faktycznej chęci poznania dalszych przygód Ead i Sabran oraz walki z Bezimiennym. Historia, która - w moim odczuciu - ciągnęła się w nieskończoność, by ostateczną walkę podjąć w mgnieniu oka. I to by było na tyle. Długa, rozwlekła historia, której zakończenia nie mogłam się doczekać.
Mimo to, polecam, gdyż sama opowieść jest konkretna względem wątków i bohaterów. Zgrabne pióro, bez niepotrzebnych opisów otoczenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat wydaje się ciekawy, ale tak naprawdę to wszystko już było.. Brakowało też jakichś przełomowych momentów lub po prostu dobrej akcji, przez co nieco ciężko i wolno się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłuchając książki moje zainteresowanie i pozytywne wrażenie przebiegały jak sinusoida: na początku kompletnie się pogubiłam w postaciach, bohaterach, kto jest kim i z jakiego świata, środek super, akcja i dramat, a przy końcu znowu się pogubiłam. Ogólnie podobało mi się a audiobook słuchało się wspaniale zwłaszcza głosy kobiece.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie porwała mnie jakoś specjalnie, ale mimo tego dobrze się bawiłam.
Nie porwała mnie jakoś specjalnie, ale mimo tego dobrze się bawiłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli autorka przed rozpoczęciem prac nad książką zapytała wydawcę, co ma być, odpowiedź brzmiała: wszystko. Szkoda tylko, że nikt jej nie powiedział, że ilość nie przechodzi skokiem w jakość. To, że w książce sporadycznie pojawiają się smoki, a żona i matka jednego z bohaterów jest tą samą osobą, nie znaczy, że powieść stanie się drugą "Pieśnią lodu i ognia".
Najpierw przez pierwszą połowę pierwszej części nic się nie dzieje, potem w tunelu pojawia się małe światełko, ale zostaje stłumione wszechobecnym chaosem. Milion postaci w milionie różnych miejsc, z czego większość nie ma większego znaczenia dla fabuły.
1000-letnie różnice polityczne zażegnane w 5 minut? Nie ma problemu. Fundamenty dotychczasowej religii okazują się nieprawdą? Jasne, będziemy teraz wyznawać co innego. Prawdopodobne? Mniej więcej jak to, że Watykan ogłosi jutro, że Jezus jednak nie umarł na krzyżu, ale wyniósł się do Australii, gdzie żył do końca swoich dni w gejowskim związku.
Ta historia nie jest może zła, ale targetem są chyba osoby, które widzą szklankę w połowie pełną i nie denerwuje ich to, że niemal wszyscy bohaterowie w kluczowych momentach, nawet jeśli wcześniej byli kanaliami, odnajdują w sobie honor i odwagę na podejmowanie trudnych decyzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw...
Świat przedstawiony jest bardzo obszerny co sprawia, że na początku trudno zrozumieć co się dzieje, a potem jest to idealnym dopełnieniem książki. Bardzo mi się spodobała historia z paru perspektyw i to, że na koniec wszystko łączy się w całość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części, w odróżnieniu od poprzedniej, praktycznie cały czas się coś działo. Ale były to tylko takie drobne wyboje na osi fabularnej. Brakowało wydarzeń mocniejszych, wyraźniejszych, bardziej odczuwalnych. A może to kwestia struktury i proporcji, rozmieszczenia akcji w sposób biorący pod uwagę również czytelnika, a nie tylko samą fabułę? Chyba do tego mam największy zarzut; tom pierwszy to samo budowanie świata, tom drugi to chodzenie w tę i z powrotem, ucieczki i powtarzanie czynności, a to wszystko, te 1000 stron czytania zwieńczone było bardzo, ale to bardzo krótkim rozwiązaniem. Cały czas liczyłam, że będzie coś jeszcze. Że to nie może być tak proste.
I może właśnie to jest esencją tej powieści. Pokazanie, jak dużo ludzie są w stanie osiągnąć, jak wielu rzeczom są w stanie zapobiec, jeśli tylko pozbędą się uprzedzeń i nienawiści i zaczną pracować razem.
Podczas czytania brzmi to jednak skrajnie nieprawdopodobnie, że millennium niechęci i izolacji jest w stanie zakończyć się w parę dni na same słowa posłańca, bez żadnego potwierdzenia z jego strony. Ale da się przymknąć na to oko: w obu książkach sytuacji tego typu jest multum. To niesprawiedliwe, by teraz tak rozbierać tylko jedną z nich.
Historia sama w sobie nie jest jakaś wyjątkowa, bohaterowie też nie i żadne z nich nie zapadło mi w pamięć. Mimo wszystko nie oceniam całości źle, całkiem miło spędziłam czas. Myślę, że wpływ na to miał dobry dobór lektorów w wersji audio, którzy zróżnicowaną narracją starali się tchnąć życie w te postaci - nie wydaje mi się, że moje odczucia byłyby podobne w przypadku wersji pisanej.
A propos pisania, to styl, choć do słuchania nawet dość miły, czasem irytował swoją banalnością. Niektóre wybory autorki były mocno kliszowe, np. opisywanie wyglądu jednej z głównych bohaterek za pomocą sceny z lustrem, opowiadanie całej historii życiowej w ramach monologu do niczego niespodziewających się postaci, wielokrotne wyjaśnianie, co oznacza "opowiedzieć [komuś] wszystko, co się wydarzyło". Za każdym razem walczyłam z oczami, które automatycznie chciały się wtedy przewracać.
W tej części, w odróżnieniu od poprzedniej, praktycznie cały czas się coś działo. Ale były to tylko takie drobne wyboje na osi fabularnej. Brakowało wydarzeń mocniejszych, wyraźniejszych, bardziej odczuwalnych. A może to kwestia struktury i proporcji, rozmieszczenia akcji w sposób biorący pod uwagę również czytelnika, a nie tylko samą fabułę? Chyba do tego mam największy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMega ciekawy, rozbudowany świat. Na początku trudno jest się wkręcić w język używany w powieści, ale to może być po prostu kwestia tłumaczenia. Warta akcja, trzyma w napięciu. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyka średniej półki. Opinie pozostałych użytkowników dotyczące początkowego skomplikowania fabuły, wynikającego ze zbyt dużej liczby postaci, są jak najbardziej trafne. Ogólnie książka jest długa i niewiele się w niej dzieje, choć napisana jest całkiem nieźle. Największy problem mam z narzuceniem treści ideologicznych pod sam koniec, kiedy czytelnik jest już zaangażowany w fabułę, za to duży minus.
Książki z treścią LGTV+ powinny być jakoś oznaczone.
Fantastyka średniej półki. Opinie pozostałych użytkowników dotyczące początkowego skomplikowania fabuły, wynikającego ze zbyt dużej liczby postaci, są jak najbardziej trafne. Ogólnie książka jest długa i niewiele się w niej dzieje, choć napisana jest całkiem nieźle. Największy problem mam z narzuceniem treści ideologicznych pod sam koniec, kiedy czytelnik jest już...