Moje Exegi Monumentum

- 2019-03-12
- 2019-03-12
- 9788391999684
„Jestem poetką
Moja dusza waży tony gdy się smuci
I kołysze się na wietrze kiedy się raduje”
Zgodnie z przywołanym cytatem z tomiku poezji Moje Exegi Monumentum przedstawia obraz duszy podmiotu lirycznego, który pod wpływem emocji wywołanych miłością w zależności od okoliczności jest targany uczuciami od zachwytu po smutek. I właśnie taki charakter mają zawarte w nim wiersze – smutne, nostalgiczne albo pod wpływem pozytywnych zdarzeń radosne, z nutą optymizmu, nadziei. Jeden i drugi stan ducha jest bardzo kruchy i zmienny. Bardzo szybko, niczym niespodziewany podmuch wiatru zmienia się, pozostawiając lekki niedosyt.
Niniejszy tomik poezji jest debiutanckim wejściem w arkana świata poezji młodej autorki Weroniki Borowiak. Ubrane w słowa - myśli i uczucia - prezentują czytelnikowi młodą wrażliwą na otaczający świat osobę,poruszającą kwestię dotyczącą pięknego tematu - miłości, który jest przedmiotem poniższych rozważań poetyckich autorki. Miłość w wierszach jest subtelna, zachwycająca, rozmarzona, inspirująca do działania a zarazem nieśmiertelna, stęskniona, milcząca, niespełniona. Autorka odwołuje się do motywu Deus Ridens i zadaje pytanie o sens miłości skierowane do Boga jako stwórcy i dawcy radości, wytchnienia, które nie przychodzi, nie koi skołatanej duszy, starganej emocjami. Poddaje w wątpliwość sens podarowanego uczucia i jednocześnie splątanego siecią różnych przeciwności losu.
Tytuł tomiku wierszy Moje Exegi Monumentum podpowiada uważnemu czytelnikowi, że autorka zainspirowała się poezją Horacego, jego przesłanką o twórczości nieśmiertelnej. Ulotność chwil, przemijalność człowieka nie można zatrzymać a poezja w tym domniemaniu pozostaje i będzie żyła wiecznie. Idąc za tym tokiem rozumowania motyw przywołanej w tomiku miłości pozostanie nieśmiertelny, nawet pośmiertnie: „*** Litery Te nie poznają nigdy smaku śmierci A Miłość Ta zawsze będzie czuła życie ”
Charakterystycznym dla całości tomiku jest wiersz wolny. Wiersze nie posiadają tytułów. W tworzeniu obrazów poetyckich wspierają poetkę porównania, przenośnie i metafory, które kreują świat wiersza a dla miłośników poezji są impulsem do percepcji stworzonej rzeczywistości poetyckiej . Niektóre są bardzo sugestywne, inne zaś stonowane.
Zapraszam do lektury tomiku i stworzenia sobie własnego wyobrażenia o poezji młodej autorki, która zapewne zaskoczy odbiorców jeszcze niejednym wierszem.
Agata Jędrzejczyk
Redaktor Naczelna czasopisma Život