Fale

Marcin Wróbel

Kup Fale w ulubionej księgarnii

Oceny książki Fale

"FALE" - AJ DUNGO
To powieść graficzna, nie tylko z piękną kreską, ale i cudowną, poruszającą treścią.

Historia jest prowadzona na dwóch liniach czasowych. Przeszłej, gdzie poznajemy historię surfingu i jego korzeni na Hawajach. Oraz współczesnej opowiadającej o miłości, chorobie i stracie.
Bardzo podobał mi się zabieg dwóch kolorystyk, część współczesna została namalowana w odcieniach niebieskiego, a przeszła w brązowej tonacji.

Muszę przyznać, że nie do końca widzę konieczność powstania tej linii przeszłej, zdecydowanie współczesna część była ciekawsza. I jak zostałaby rozwinięta byłaby zdecydowanie wystarczająca. A tak to dostaliśmy trochę pomieszaną historię o sporcie i stracie żony.

Część współczesna o chorobie, to swego rodzaju hołd, który autor składa zmarłej żonie. Przez opowieść płyniemy jak po falach, jednak nie są to spokojne fale, tylko takie które poruszają do łez.

Miałam w planach ten komiks od 5 lat, wreszcie się udało po nią sięgnąć. Jeśli będziesz mieć kiedyś okazję to gorąco polecam!
9/10⭐

"FALE" - AJ DUNGO

Bardzo podobał mi się zabieg dwóch kolorystyk, część współczesna została...

Komiks który uczy i wzrusza. Uczy, a właściwie przekazuje historię ewoluowania surfingu od hawajskiej osobliwości do zachodniego ustandaryzowanego sportu. Wzrusza bo przecież surfują ludzie, a niejeden z nich ma własną historię oddaną falom. I jedną taką osobistą i przejmującą przedstawia nam autor by przybliżyć nam miłość do surfingu.

„Fale” AJ Dungo to komiks niezwykle piękny w swej prostocie, opowiadający dwie przeplatające się historie, rozdzielone kolorami.

Niebieski to opowieść osobista – o żonie autora, Kristen, która przez wiele lat zmagała się z rakiem. Choroba cofała się i powracała, aż w końcu odebrała jej życie. W chwilach zdrowia cieszyła się każdą drobnostką i nauczyła tego samego swoich bliskich. Jej pasją był surfing, którym zaraziła również męża. AJ dla niej nauczył się pływać na desce – tak, by mogła go obserwować z brzegu, kiedy sama nie miała już sił na swoją ulubioną rozrywkę.

Brązowy natomiast przedstawia historię surfingu – od czasów, gdy na Hawajach był codzienną radością miejscowych, aż po współczesność. Autor przywołuje tu postaci dwóch pionierów: Duke’a Kahanamoku, który najpierw bawił turystów i ścigał się z rekinami, a później zdobywał sportowe laury, sprawiając, że znów zrobiło się głośno o surfingu; oraz Toma Blake’a, twórcę nowoczesnej, lżejszej i łatwiejszej w obsłudze deski. Obaj zapisali się na trwałe w historii tego sportu i pozostawali w dożywotniej przyjaźni.

Ilustracje Dungo zachwycają minimalizmem – artysta operuje wyłącznie dwiema barwami, a poprzez stopień ich rozjaśnienia i przyciemnienia oddaje porę dnia czy atmosferę miejsca. Rysunki są proste, słów niewiele, ale każdy kadr niesie ze sobą pełnię emocji i treści.

„Fale” to niezwykły hołd złożony zmarłej żonie, a jednocześnie podróż przez dzieje surfingu. Komiks łączy intymną opowieść o miłości i stracie z dawką wiedzy o sporcie i jego kulturze. To lektura, którą zdecydowanie warto przeczytać.

1101 użytkowników ma tytuł Fale na półkach głównych
264 użytkowników ma tytuł Fale na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Fale

Okładka książki Darwin. Jedyna taka podróż Fabien Grolleau, Jérémie Royer
Darwin. Jedyna taka podróż Fabien Grolleau, Jérémie Royer