Fale

- The Waves
- 2019-07-10
- 2019-07-10
- Marcin Wróbel
Oparta na faktach opowieść o miłości, stracie i surfingu.
Zachwycająca wizualnie powieść graficzna, w której surfer i ilustrator AJ Dungo opowiada o swojej ukochanej i ich wspólnej miłości do surfingu, który pomógł im przetrwać najtrudniejszy w życiu czas – czas zmagania się ze śmiertelną chorobą.
Dungo po raz pierwszy spotkał Kristen na szkolnej dyskotece i od tamtego przypadkowego spotkania dziewczyna stała się nieodłączną częścią jego życia. Nie tylko była jego pierwszą miłością, ale odkryła przed nim niesamowity świat surfingu.
Osobista historia autora przeplatana jest rozdziałami, w których w fascynujący sposób opowiada on o korzeniach, ewolucji i najważniejszych dla tej dyscypliny sportu, a w zasadzie stylu życia, postaciach. Obserwujemy rozwój surfingu od prostej rozrywki dawnych mieszkańców Hawajów, aż do popkulturowego fenomenu, z którym związana jest moda, czy muzyka.
Poruszający i mądry debiut AJ Dungo to zarówno miłośna historia, jak i oryginalne spojrzenie na zjawisko, jakim jest surfing. Dla autora to nie tylko hobby, ale także filozofia pozwalająca radzić sobie z najtrudniejszymi życiowymi falami.
Kup Fale w ulubionej księgarni
- 2022 17
- Z biblioteki 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fale
"FALE" - AJ DUNGO
Historia jest prowadzona na dwóch liniach czasowych. Przeszłej, gdzie poznajemy historię surfingu i jego korzeni na Hawajach. Oraz współczesnej opowiadającej o miłości, chorobie i stracie.
Bardzo podobał mi się zabieg dwóch kolorystyk, część współczesna została namalowana w odcieniach niebieskiego, a przeszła w brązowej tonacji.
Muszę przyznać, że nie do końca widzę konieczność powstania tej linii przeszłej, zdecydowanie współczesna część była ciekawsza. I jak zostałaby rozwinięta byłaby zdecydowanie wystarczająca. A tak to dostaliśmy trochę pomieszaną historię o sporcie i stracie żony.
Część współczesna o chorobie, to swego rodzaju hołd, który autor składa zmarłej żonie. Przez opowieść płyniemy jak po falach, jednak nie są to spokojne fale, tylko takie które poruszają do łez.
Miałam w planach ten komiks od 5 lat, wreszcie się udało po nią sięgnąć. Jeśli będziesz mieć kiedyś okazję to gorąco polecam!
9/10⭐
"FALE" - AJ DUNGO
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo powieść graficzna, nie tylko z piękną kreską, ale i cudowną, poruszającą treścią.
Bardzo podobał mi się zabieg dwóch kolorystyk, część współczesna została...
Komiks który uczy i wzrusza. Uczy, a właściwie przekazuje historię ewoluowania surfingu od hawajskiej osobliwości do zachodniego ustandaryzowanego sportu. Wzrusza bo przecież surfują ludzie, a niejeden z nich ma własną historię oddaną falom. I jedną taką osobistą i przejmującą przedstawia nam autor by przybliżyć nam miłość do surfingu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Fale” AJ Dungo to komiks niezwykle piękny w swej prostocie, opowiadający dwie przeplatające się historie, rozdzielone kolorami.
Niebieski to opowieść osobista – o żonie autora, Kristen, która przez wiele lat zmagała się z rakiem. Choroba cofała się i powracała, aż w końcu odebrała jej życie. W chwilach zdrowia cieszyła się każdą drobnostką i nauczyła tego samego swoich bliskich. Jej pasją był surfing, którym zaraziła również męża. AJ dla niej nauczył się pływać na desce – tak, by mogła go obserwować z brzegu, kiedy sama nie miała już sił na swoją ulubioną rozrywkę.
Brązowy natomiast przedstawia historię surfingu – od czasów, gdy na Hawajach był codzienną radością miejscowych, aż po współczesność. Autor przywołuje tu postaci dwóch pionierów: Duke’a Kahanamoku, który najpierw bawił turystów i ścigał się z rekinami, a później zdobywał sportowe laury, sprawiając, że znów zrobiło się głośno o surfingu; oraz Toma Blake’a, twórcę nowoczesnej, lżejszej i łatwiejszej w obsłudze deski. Obaj zapisali się na trwałe w historii tego sportu i pozostawali w dożywotniej przyjaźni.
Ilustracje Dungo zachwycają minimalizmem – artysta operuje wyłącznie dwiema barwami, a poprzez stopień ich rozjaśnienia i przyciemnienia oddaje porę dnia czy atmosferę miejsca. Rysunki są proste, słów niewiele, ale każdy kadr niesie ze sobą pełnię emocji i treści.
„Fale” to niezwykły hołd złożony zmarłej żonie, a jednocześnie podróż przez dzieje surfingu. Komiks łączy intymną opowieść o miłości i stracie z dawką wiedzy o sporcie i jego kulturze. To lektura, którą zdecydowanie warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiebieski to opowieść osobista – o żonie autora, Kristen, która przez wiele lat zmagała się z rakiem. Choroba cofała się i powracała, aż w końcu odebrała jej życie. W chwilach zdrowia cieszyła się każdą drobnostką i nauczyła tego samego swoich...
Kristo - krótko.
Chwytająca za serce falująca historia miłosna przetykana historią surfingu i hawajskich surferów łączy się w tym komiksie w zaskakująco spójna całość. Autor o nader egzotycznym imieniu (czyżby hawajskie korzenie?) nie ukrywa, że to graficzny fragment jego autobiografii i można przypuszczać, ze ta graficzna powieść to istotna część autoterapii po stracie, pomagająca radzić sobie z opuszczeniem.
Rysunkowo jest znakomicie, barwa, mimo uproszczenia gra bardzo ważną rolę. Jedyną wadą są narysowane twarze, mocno zanonimizowane, przypominające trochę te z komiksów Nicka Drnaso.
Kristo - krótko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChwytająca za serce falująca historia miłosna przetykana historią surfingu i hawajskich surferów łączy się w tym komiksie w zaskakująco spójna całość. Autor o nader egzotycznym imieniu (czyżby hawajskie korzenie?) nie ukrywa, że to graficzny fragment jego autobiografii i można przypuszczać, ze ta graficzna powieść to istotna część autoterapii po stracie,...
Aj Dungo spotyka Kristen na szkolnej dyskotece. Jest oczarowany dziewczyną, ona jednak nie zwraca na niego większej uwagi. Ich wzajemne relacje tworzą się ciut później. Są delikatne, zwiewne, pełne empatii i dbania o drugą osobę. Są także początkiem fascynacji autora surfingiem.
Losy tych dwojga przeplatane są historią surfingu. Począwszy od Hawajczyków, którzy czerpali radość z kontaktu z oceanem, aż po Duke'a Kahanamoku (który odkrył na nowo, dla szerszej grupy odbiorców surfing) i Toma Blake - wizjonera i twórce nowoczesnych desek surfingowych.
Fale to publikacja dotycząca surfingu, jego historii i ludzi go tworzących. Komiks o pasji, która pozwala przetrwać trudne momenty. Ale to także historia wielkiej miłości, walki z chorobą, straty. Opowieść o tym jak znaleźć sobie miejsce, wyciszyć się, gdy straciliśmy najważniejszą osobę w naszym życiu.
Jestem zachwycona prostą kreską i doborem kolorów. Mamy tu podział - czas współczesny to kolor morski, kadry dotyczące historii surfingu są w sepii.
Mamy fale. Faluje czas. Falują historię. Faluję morze. Falują uczucia...
Komiks warty poznania i chwili zadumy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLosy tych dwojga przeplatane są historią surfingu. Począwszy od Hawajczyków, którzy czerpali...
Piękna opowieść o radości życia i smutku przemijania. O sile przyjaźni i miłości.
Jednocześnie wyraźnie poczułem tutaj ograniczenia komiksowego medium. Po prostu bardzo trudno przekazać więcej treści, siłą rzeczy trzeba operować skrótem. Przez co niektóre wątki są ledwie muśnięte i pewnie głównie od nastroju zależy czy nas poruszą, czy odbierzemy je jako banalne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem w takim momencie życia, że ten komiks mocno na mnie podziałał. Popłakałem się parę razy.
Jest to powieść bardzo emocjonalna – płynie z niej ogrom emocji, zarówno autora jak i jego dziewczyny. Zabierając się za tę pozycję, nie byłam przygotowana na tak poruszającą narrację. Książkę skończyłam zalana łzami.
Niezmiernie podobało mi się użycie kolorów. Autor niebieskim kolorem oddziela swoją historię od części w kolorze jasnego brązu – te kadry przedstawiają historię legend surfingu – Duke’a Kahanamoku i Toma Blake’a. Mimo tych dwóch zupełnie różnych perspektyw całość naprawdę do siebie pasuje. Jedynie bardziej zbliża odbiorcę do świata wody i sportu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezmiernie podobało mi się użycie kolorów. Autor niebieskim kolorem oddziela swoją historię od części w kolorze jasnego brązu – te kadry przedstawiają...
Pięknie przeplatana historia surfingu i miłości. Piękne grafiki. Wzruszająca.
Pięknie przeplatana historia surfingu i miłości. Piękne grafiki. Wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne refleksje nad kolonializacją, historia surfingu w połączeniu z historią miłości, choroby i straty ukochanej osoby.
Piękna powieść graficzna pod każdym względem. "Było dobrze."
Ogólne odczucia? Jak to powiedział jeden z bohaterów - "to falowanie".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOtwiera - z pozoru zagojone - rany powstałe po obserwowaniu cierpienia bliskiej osoby i jej utraty.
Piękna powieść graficzna pod każdym względem. "Było dobrze."
Ogólne odczucia? Jak to powiedział jeden z bohaterów - "to falowanie".
Ładna kreska, przyjemna powieść o serfingu i stracie.
Ładna kreska, przyjemna powieść o serfingu i stracie.