Okładka książki Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno autora praca zbiorowa, 9788381681346
praca zbiorowa Wydawnictwo: Vital zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Essential Oils for Beginners: The Guide to Get Started with Essential Oils and Aromatherapy
2019-05-10
2019-05-10

Kup Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno w ulubionej księgarnii

Oceny książki Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno

OPINIE i DYSKUSJE o książce Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno

amerykański approach, książka poleca producentów, szkoły i lektury made in USA, szkoda, że wydawnictwo nie zaadoptowało publikacji do polskich realiów poprzez konsultacje z polskimi aromaterapeutami, brakuje indeksu i skorowidza, na próżno szukać "olejku kajeputowego". Ale uwaga, przepisy na DYI bardzo fajne, zwłaszcza cytrynowa pasta do mebli.

Publikacja jest przydatna dla początkujących, ale nie wnosi wiele nowego dla zaawansowanych użytkowników aromaterapii. Oprócz praktycznych porad dla użytkowników zawiera opisy olejków i przepisy na ich wykorzystanie.

„Aby substancja miała właściwości aromaterapeutyczne, musi być w pełni naturalna”.

Węch to jeden z naszych zmysłów, bez którego trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie w życiu. To dzięki niemu odbieramy różne zapachy, które albo uprzyjemniają nam codzienność, nadając delikatną, nastrojową oprawę albo nas o czymś informują. Świat jest pełen zapachów, na które możemy różnie reagować. Są takie, które chętnie chłoniemy naszym zmysłem powonienia, a są i takie, które wolimy omijać i unikać. Jednak są też takie aromaty, które nie tylko wypełnią nasze otoczenie subtelnym i ujmującym aromatem, ale też poprawią jakość naszego życia. Aromaty, odpowiednio dobrane, mogą być dla nas relaksujące, energetyzujące a nawet uzdrawiające i poprawiające nastrój. Jak ich używać i wykorzystać dla własnych potrzeb informuje książka pt.: „Olejki eteryczne i aromaterapia”

Poradnik nie ma jednego tylko autora, gdyż jest efektem pracy kilku osób na podstawie dostępnych materiałów, które zostały wymienione na końcu publikacji. Przedstawiają oni wiele przydatnych i praktycznych informacji o olejkach eterycznych wraz z ciekawostkami, wskazówkami i poradami.

Materiał został umieszczony w dwóch częściach, z których pierwsza stanowi wiedzę teoretyczną. Poznajemy w niej m.in. historię stosowania olejków, w jaki sposób stosowane były u Egipcjan, którzy uznawani są za jednych z pierwszych, którzy wykorzystywali właściwości lecznicze aromaterapii już przed 4500 lat p.n.e. Ich ulubionymi aromatami był cynamon, mirra, sandałowiec biały i kardamon. Uważali oni czyste olejki eteryczne za uświęcone i mogli je stosować tylko kapłani o wysokiej randze.

Po poznaniu ciekawostek historycznych autorzy wyjaśniają, czym są olejki eteryczne, jak są pozyskiwane, na co zwrócić uwagę przy ich zakupie i w jaki sposób je przechowywać. Podpowiadają, w jaki sposób łączyć ze sobą poszczególne aromaty, by wykorzystać ich wszechstronne i jak najpełniejsze walory zdrowotne i relaksacyjne. Uczą, jakie olejki wybrać do masażu, środków czystości, kosmetyków, afrodyzjaków, magicznych formuł. Dowiadujemy się, jakie olejki zastosować do poprawy samopoczucia, złagodzenia bólu, poczucia bezpieczeństwa, ale też do leczenia różnych dolegliwości, zabiegów pielęgnacyjnych i kosmetycznych.

Olejki eteryczne pozyskiwane są z roślin, których właściwości poznajemy w części drugiej. Ich opisy wypełniają ją w całości, co sprawia, że jest to obszerne kompendium wiedzy praktycznej, w której autorzy podpowiadają jak wykorzystać właściwości aromaterapeutyczne olejków. Każdy z nich został dokładnie opisany, dzięki czemu w łatwy sposób możemy poznać ich właściwości, pochodzenie, działanie, sposób podawania , zastosowanie oraz jakie olejki można ze sobą mieszać i jak bezpiecznie je stosować. To świetna baza do komponowania własnych mieszanek w zależności od indywidualnych potrzeb. Poza opisami poszczególnych olejków, znajdziemy w tej części również propozycje odpowiednio dobranych zestawów olejków na różne dolegliwości, ale też do zastosowania w domu i ogrodzie.

„Olejki eteryczne i aromaterapia” to doskonały poradnik dla każdego, zwłaszcza dla początkujących, którzy chcieliby wprowadzić do swojego otoczenia nie tylko przyjemny zapach, ale też harmonię, spokój, zadowolenie i równowagę pod każdym względem. To bardzo przejrzysty, przystępnie napisany i obfitujący w praktyczne informacje przewodnik po sekretnym świecie zapachów, które doskonale wspomagają wszelkie terapie i zabiegi odnowy biologicznej. Tego rodzaju poradnik zawsze warto mieć na swojej półce, by można po niego sięgać, gdy tylko tego potrzebujemy.

Aromaterapia znana jest od wielu wieków i już starożytni potrafili docenić jej zalety w różnych przypadkach i sytuacjach. Dziś ponownie powraca ona do łask i wraz ze zdobytą wiedzą możemy skorzystać z jej dobroczynnego działania. Wiedza zawarta w poradniku z pewnością pomoże prowadzić zdrowszy styl życia a przy tym wypełni nasze otoczenie pięknymi zapachami, które wpłyną pozytywnie na nasze samopoczucie.

Egzemplarz książki otrzymałam od portalu Sztukater

36 użytkowników ma tytuł Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Oczyszczanie energetyczne Barbara Moore
Oczyszczanie energetyczne
Barbara Moore
Czy interesują Was tematy związane z energią, która nas otacza? Mnie bardzo, dlatego też postanowiłam przeczytać poradnik „Oczyszczanie energetyczne” napisany przez uznaną pisarkę i tarocistkę Barbarę Moore. Dzięki tej książce chciałam bardziej zaznajomić się z tematami związane z energią, a w szczególności, jak należy z nią pracować, aby zmienić życie na lepsze. Tak więc jeśli jesteście ciekawi więcej na temat tej książki, zapraszam na recenzję! Książka ta jest dla tych, którzy pragną korzystnych zmian w sobie oraz w swoim otoczeniu. Aby one zaistniały, należy regularnie oczyszczać i pielęgnować energię. Każdy ma niezwykłą moc i zdolność do przyciągania do siebie dobrych wibracji, a także od uwolnienia się od blokad energetycznych. Tak więc, w książce tej zostało wyjaśnione, jak zacząć pracę z własną energią, aby zaistniały te pozytywne zmiany. Zawiera ona dużo cennych wskazówek, które mogą pomóc w łatwiejszym podejmowaniu ważnych decyzji, w otaczaniu się życzliwością i w tym wszystkim żyć w pełnej harmonii z naszym otoczeniem.  Poradnik ten napisany jest w bardzo ciekawy i przejrzysty sposób. Dzieli się na kilka rozdziałów, które czytało mi się szybko. Może w 100% nie zmienił on od razu mojego życia na lepsze, ale dowiedziałam się z niego wielu ciekawych rzeczy, które być może przydadzą mi się kiedyś. Z tej książki można dowiedzieć się tego, jak zadbać o zdrowie swojego ciała energetycznego i wzmocnić swoją aurę. Dzięki temu poradnikowi można nauczyć się tego, jak tworzyć dobrą energię przy pomocy szałwii, świec lub kryształów. Po przeczytaniu tej książki można również uwolnić się od blokad emocjonalnych i stworzyć własną praktykę energetyczną. Podczas czytania najbardziej przemówiły do mnie praktyki oczyszczania energii, związane z ruchem, dźwiękiem, wodą, czy ziemią. Z tym ostatnim wiążą się rzeczy, które nieświadomie stosowałam już od dawna, czyli głaskanie zwierząt, w szczególności mojego kota, czy drzemka, która jest najskuteczniejszą metodą oczyszczania energii. Podobało mi się w tej książce to, że na koniec każdego rozdziału zawarte były pytania dotyczące poszczególnych tematów mających na celu pracę z energią. Książka ta zachęca do tego, aby zapisywać swoje odpowiedzi na ważne pytania lub emocje, jakie się czuje w poszczególnych sytuacjach. Ma to na celu większe zapoznanie się z problem blokującym przepływ pozytywnej energii i tym sposobem zbliżyć się do tego, aby zmienić swoje życie na lepsze.  „Oczyszczanie energetyczne” jest bardzo ciekawą książką, która wyjaśnia, jak należy pracować z energią. Myślę, że stosując się do rad autorki, można zmienić dzięki niej swoje życie na lepsze poprzez wypełnienie je pozytywne mocą. Polecam ten poradnik wszystkim tym, których interesują tematy związane z energią, lub którym brakuje pozytywnej energii i chcieliby lepiej się poczuć psychicznie, jednak nie wiedzą, jak się do tego zabrać. Ta książka przedstawia wiele przydatnych technik oczyszczających i myślę, że w prosty sposób nakieruje każdego na pozytywne myślenie, które, myślę, że już dużo daje, podczas zmiany życia na lepsze.
Martyna G - awatar Martyna G
Niebezpieczne kosmetyki. Jak uniknąć nowotworów, bezpłodności, chorób tarczycy, przedwczesnego starzenia i innych dolegliwości Marion Schimmelpfennig
Marion Schimmelpfennig
Podchodzę do tego typu publikacji z dystansem, starając się skonfrontować przedstawione w nich informacje z innymi dostępnymi źródłami. Jednak nawet, jeśli tylko część z zawartych w tej książce danych jest prawdziwa, to jeżą się włosy na głowie... Fakt, że przepisy, które mówią o tym, ile można szkodliwych substancji dodać do produktów kosmetycznych, są dziurawe i nieprecyzyjne, nie jest jakąś wiedzą tajemną. Sprawia to, że producenci kosmetyków - kierując się niezmiennie zasadą, aby tanio coś wyprodukować, a drogo sprzedać - mogą lawirować w kruczkach prawnych tak, aby wyjść na swoje. Za nic mając sobie zdrowie i życie konsumentów swoich produktów... Inna rzecz, że wciąż brak jest rzetelnych i obiektywnych badań, dotyczących szkodliwości wielu substancji. A skoro nie ma badania, które by potwierdzało, że coś jest trujące, to to z pewnością trujące nie jest... Warto przeczytać tę książkę nie po to, by dokonać czystki w kosmetykach we własnej łazience. Chociaż ja z przerażeniem w każdym moim kosmetyku odnalazłam wiele z opisanych w tej książce substancji. Chodzi raczej o to, aby stać się jeszcze bardziej świadomym konsumentem, jeszcze uważniej czytać etykietki na produktach i szukać takich zamienników, które tego szkodliwego syfu mają w sobie jak najmniej.
goskrzys - awatar goskrzys
Ukryte źródło piękna. Bakterie a zdrowa skóra WHITNEY BOWE
Ukryte źródło piękna. Bakterie a zdrowa skóra
WHITNEY BOWE
Czytałam już kilka książek typowo ugodowych; czy to ‘sekret urody Koreanek’ czy to książkę Barbary Kwiatkowskiej „skóra”. Obydwie były tylko bombą powierzchownych jak na mój gust informacji. Były też inne typowo o branży kosmetycznej, ale śmiem twierdzić, że dopiero ta pozycja jest tą, którą polecę osobie borykającej się z problemami skórnymi. Całość czyta się rewelacyjnie, każdy nie ważne jak bardzo zielony w temacie dbania o skórę zrozumie przesłanie i reakcje biologiczne zachodzące w naszym ciele opisane przez dr. Bowie. Książka porusza tematy, których nie znalazłam nawet w swoich podręcznikach przygotowujących do profesji kosmetologa. Pozycja jest aktualna, popiera swoje jestestwo mnóstwem badań i dowodów za nimi stojących. Trądzik moi drodzy to choroba złożona – u innych bardziej u niektórych mniej. Nie wszystko musi być leczone od razu antybiotykami, jest też inna droga; dłuższa, trudniejsza, ale efekty są trwalsze. Sama miałam trądzik, wyleczyłam go i powrócił znów teraz jednak bogatsza o doświadczenia i wiedzę działam holistycznie. Jedyne, do czego muszę się przyczepić to brak konkretnej listy składników aktywnych, jakich nie wolno łączyć. Uważam to za podstawy podstaw. Niektóre propozycje naturalnych maseczek na twarz także do mnie nie przemawiają a tym bardziej stosowanie oleju kokosowego na twarz. Poza tym, książka pełna wiedzy, którą przeczytać powinien każdy.
Huguśka - awatar Huguśka
oceniła na95 lat temu

Cytaty z książki Olejki eteryczne i aromaterapia. Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno