Nie w moim typie

- literatura obyczajowa, romans
- Gej w wielkim mieście (tom 3)
- 2019-05-23
- 2019-05-23
Mądry, seksowny i doświadczony – czy na zawsze utracił wiarę w miłość?
„Nie w moim typie” to kontynuacja bestsellerowych powieści „Gej w wielkim mieście” i „Chyba strzelę focha”. Oprawie dziesięć lat starszy bohater jest już dojrzałym mężczyzną, zdolnym i doświadczonym dziennikarzem. W jego życiu właśnie rozpoczyna się nowy etap – decyduje się na kupno mieszkania, które urządza z wielkim zaangażowaniem. Jednak jego życie prywatne to istny bałagan. Skacze z kwiatka na kwiatek, biega na szybkie randki, kończące się seksem w plenerze i twierdzi, że w miłość już nie wierzy. Doganiają go również duchy przeszłości, a miasteczko, które tak dawno zostawił za sobą, uparcie nie pozwala o sobie zapomnieć...
Kup Nie w moim typie w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Nie w moim typie
https://czytamdlaprzyjemnosci.blogspot.com/2019/05/42-nie-w-moim-typie-mikoaj-milcke.html (...)Początek książki trochę mnie denerwował, gdyż autor skupił się na podbojach miłosnych głównego bohatera, nie szczędząc na opisach spotkań intymnych. Nie spodobało mi się to, może dlatego,że nie jestem fanką książek ze scenami erotycznymi. Jest to kwestia gustu, dlatego nie wykluczam, że wam to może się spodobać. Nie do końca też były dla mnie zrozumiałe relacje pomiędzy głównym bohaterem a Arkiem i Erykiem. O ile polubiłam postać Eryka, który okazał się dobrym, empatycznym przyjacielem, potrafiącym w każdej chwili służyć pomocą głównemu bohaterowi. To Arek od samego początku mnie do siebie zraził. Jest to bardzo egoistyczna postać, która traktuje relacje z głównym bohaterem bardzo przedmiotowo. Dziwna jest ta relacja między trzema mężczyznami. Główny bohater stanowi oś związku. Eryk daje bezimiennemu gejowi wsparcie moralne i towarzyskie, natomiast Arek tylko dyktuje warunki głównemu bohaterowi, jeżeli chodzi o zaspokojenie potrzeb seksualnych i nie ma zamiaru angażować się w związek. Na duży plus zasługuje, że autor zdecydował się po tak burzliwym początku skierować akcję w kierunku relacji rodzinnych głównego bohatera. Z każdą kolejną przeczytaną kartką dowiadujemy się o bardzo trudnych i skomplikowanych relacjach jakie panują w rodzinie bezimiennego geja. Zaczynamy rozumieć dlaczego chce on za wszelką cenę odciąć się od rodziny. Jednak nie jest to takie proste, gdyż mężczyzna pomimo chorej sytuacji stworzonej przez ojca, nadal ma na uwadze dobro matki, która jako jedyna z całej rodziny wspiera go. Jest to jednak trudna relacja, gdyż kobieta nie potrafi okazywać uczuć synowi, przez co on czuje się odrzucony również przez nią. Autor wspomina o syndromie Dorosłego Dziecka Alkoholika, który dotyczy głównego bohatera i problemami, z którymi musi on się zmierzyć w dorosłym w życiu, a które to miały już początek w jego dzieciństwie. Jest to niezwykle trudny temat, bardzo rzadko poruszany w literaturze. Osoby, które wychowywały się w rodzinie, w której występował problem alkoholowy, a co się z tym wiązało również przemoc fizyczna i psychiczna, wiedzą jak trudne jest poradzenie sobie z tymi traumatycznymi wspomnieniami. Uwierzenie, że jest się wartościowym człowiekiem, który może wiele osiągnąć, w tym założyć szczęśliwą rodzinę, jest jak zdanie najtrudniejszego egzaminu w życiu. Brak prawidłowych wzorców zachowań, rozmawiania o problemach, wyrażania własnych uczuć, powoduje że relacje w dorosłym życiu są nieprawidłowe. Gdzieś z tyłu głowy będzie się kołatała myśl, że nie jest się zbyt dobrym, że można zrobić coś lepiej. Jest to odwieczny problem DDA. Jedni dążą do ideału, będąc niezadowoleni ze swoich osiągnięć - są najsurowszymi krytykami wobec siebie, drudzy natomiast popadną w alkoholizm (...)
Oceny książki Nie w moim typie
336 użytkowników ma tytuł Nie w moim typie na półkach głównych- Przeczytane 233
- 2019 10
- LGBT 7
- E-book 6
- Legimi 4
- 2019 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie w moim typie
No i mamy. Przeskok czasowy. Czy to sprawiło, że główny bohater stał się dojrzalszy? Być może. ale dalej jest tak samo irytujący jak wcześniej. Na domiar złego odniosłem wrażenie, że niczego nie nauczył się z przeszłości. Racja - każdy może popełniać błędy. Ale proszę was, robić awanturę, bo ojciec pędzi bimber w łazience w mieszkaniu na prowincji. Trochę absurd. Może miało być śmiesznie, może zabawnie, a wyszło niezręcznie i dziwnie.
Trzecia część przedstawia nam nowych bohaterów, nowe przygody i prawdziwe przyziemne problemy, co zdecydowanie wpływa na plus. Bardziej stonowany ton powieści nadaje jej charakteru i poniekąd wylewa na nas wiadro goryczy. Tutaj wielowątkowość jest dużo lepsza niż wcześniej, a fabuła jest tak poprowadzona, żeby chciało się więcej.
Aha. Jakim cudem bohater w 2010 roku dostał kredyt pracując jedynie na umowę o dzieło? Ktoś umie wyjaśnić?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza część z 3 tej serii które przeczytałam. Akcja dużo bardziej zwarta niż w 2 tomie. Bohater starszy ale wciąż zagubiony w życiu uczuciowym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonałe przedstawienie patologicznej rodziny, którą niszczy alkohol i małomiasteczkowego życia, ktore wychodzi na wierzch na końcu ksiązki.
W przypadku tej książki trudno mówić o jednej części, bo to w końcu cała seria. W każdym razie jeśli interesuje Was tematyka LGBT, z książkami Mikołaja Milcke zdecydowanie musicie się zapoznać. Nie dlatego, że są dobre i świetnie napisane (chociaż faktycznie są!),ale po prostu Milcke "wdarł się" przebojem do gejowskiej literatury i (jak by nie patrzeć) wyznaczył swojego czasu pewne trendy, stając się jednocześnie queerową ikoną.
"Gej w wielkim mieście" to historia młodego (przynajmniej w pierwszej części) geja z małego miasteczka, który trafia do Warszawy i... zaczyna się jazda. Perypetii jest sporo, zarówno zabawnych, jak też wręcz przeciwnie i na pewno byłoby mi trudno streścić to wszystko w jednej opinii. Przy czym przyznam, że serię czytałem dosyć dawno i nie wszystko już pamiętam, ale zdecydowanie mogę ją Wam polecić. Co prawda, główny bohater bywał czasami dość irytujący, zwłaszcza ze względu na jego naiwność, jednak ostatecznie można mu to wybaczyć. W każdym razie, jeśli szukacie czegoś, co będzie dobrą zabawą, a jednocześnie zmusi Was do refleksji, "Gej w wielkim mieście" będzie (moim zdaniem) świetnym wyborem.
Ciekawe, że w serwisie "Lubimy Czytać" kolejne części mają dość różne oceny: 6.4, 7.2, 7.5 i 7.4 (przynajmniej na tę chwilę). I powiem szczerze, że tym razem uważam te oceny za zaniżone. Najlepiej sprawdźcie sami!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGej się postarzał a autor wydoroślał, no no.
Kolejny tom, który mnie zachwycił, łzy, śmiech i wiele, wiele innych uczuć.
Gej się postarzał a autor wydoroślał, no no.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom, który mnie zachwycił, łzy, śmiech i wiele, wiele innych uczuć.
Książka nie do końca na to zasłużyła, ale miałem łzy w oczach.
Książka nie do końca na to zasłużyła, ale miałem łzy w oczach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się bardzo szybko i przyjemnie. Końcówka wzruszająca. Do ostatniego momentu myślałem, że jednak zakończy się szczęśliwie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam wszystkie książki z serii "Gej w wielkim mieście" po kolei. Widać jak zmienia się główny bohater tej historii, ale też autor i jego styl. Spędziłam z Gejem w wielkim mieście fajny czas
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria "Gej w wielkim mieście" jest jak dobry serial :) Cieszę się, że ma aż 4 tomy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepsza część "Geja w wielkim mieście"
Najlepsza część "Geja w wielkim mieście"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam! Czyta się szybko bo historia jest prowadzona w przemyślany i zabawny sposób. Będzie mi brakowało "geja", bo po każdym rozdziale, chce wiedzieć co dalej w jego życiu!