Dora na szlaku: Moja Azja

Dora Rasińska Wydawnictwo: Wydawnictwo NowoCzesne literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2019-04-16
2019-04-16
Dora to odważna poszukiwaczka przygód, która nie boi się samotnych wypraw nawet w najodleglejsze rejony świata. Tym razem wybiera się do Azji.

Będąc cały czas w ruchu, w pół roku przemierza wszystkimi dostępnymi środkami transportu ponad 46 tysięcy kilometrów, odwiedzając takie kraje jak Kambodża, Wietnam, Chiny, Hongkong, Macau, Laos, Birma, Tajlandia, Malezja czy Brunei.

Podczas swojej wyprawy podróżniczka przekonuje się, że w wielu z tych miejsc da się zjeść dosłownie wszystko, a niektóre potrawy okazują się naprawdę zaskakujące dla europejskiego podniebienia. Jednak czy odważy się spróbować dość kontrowersyjnej dla nas potrawy, jaką jest balut?

Niezwykłe kulinaria to nie wszystko, co może nas w Azji zaskoczyć. Piękne krajobrazy, niecodzienne zwyczaje i kontekst społeczny to kolejne aspekty podróży, na które autorka zwraca szczególną uwagę. Ważną sprawą jest też oczywiście kwestia komunikacji – no bo jak porozumieć się z Chińczykiem, nie znając chińskiego? W jaki sposób Dora radzi sobie w takich sytuacjach? Odpowiedź na to pytanie i na wiele innych znajdziemy w niniejszej pozycji.

Zwięzłe opisy, praktyczne informacje oraz lekki styl sprawiają, że tę kolorową i bogato ilustrowaną książkę czyta się jednym tchem.

Kup Dora na szlaku: Moja Azja w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Dora na szlaku: Moja Azja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dora na szlaku: Moja Azja

Nie przypadła mi zupełnie do gustu ani treść, ani styl pisania.
Pani Rasińska przemierza jedne z najciekawszych miejsc świata, a relacjonuje to w sposób nijaki i nudny. Treść książki to zbiór zapisków typu ,,jechałam, jadłam, poszłam spać....". Zero rozwinięcia, zero konkretów. Do tego ciągłe narzekanie na drożyznę. Rozumiem, że podróżowanie z założenia miało być budżetowe, ale spanie z karaluchami lub pod zadaszeniem na dworcu w deszczu tylko dlatego, że szkoda dołożyć parę juanów, batów czy dongów.... Akurat ten rejon świata nas nie zrujnuje, gdy pozwolimy sobie na drobny ,,luksus".

Nie przypadła mi zupełnie do gustu ani treść, ani styl pisania.

+!

+!

Od zawsze powtarzam, iż poszukuję książek o podróżach, bo - jak mówi przysłowie - podróżne kształcą. Zwłaszcza, jeśli samemu nie można się w takowe wyprawić. Od zawsze także podziwiam samotnych podróżników, a Pani Dora właśnie taką jest. Mamy więc tu relacje z pierwszej ręki. I to jaką! Książkę czyta się wspaniale. Jest bardzo bogata treściowo, obfituje w liczne ilustracje. Polecam bardzo!

45 użytkowników ma tytuł Dora na szlaku: Moja Azja na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Dora na szlaku: Moja Azja na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Dora na szlaku: Moja Azja

Chińczycy wykazują się solidarnością – kiedy nie ma miejsc siedzących, zawsze starają się jakoś ścisnąć, i myślę, że stało się tak nie tylko ze względu na moją białą twarz. Pasażerowie na tej trasie byli w większości muzułmanami. Nie są tak mili i otwarci jak Chińczycy Han – lecz jakby bardziej zapatrzeni w siebie, wyobcowani. Wystrojeni są przy tym, jakby wybierali się na ślub. Cóż, to podróże ich życia, tyle kilometrów, poza tym kiedy jedzie się do rodziny, trzeba się pokazać, trzeba coś kupić – a w pociągu to między innymi kandyzowane śliwki czy cukierki. Przy tym w wagonach nie ma takich rzeczy jak plucie na podłogę – a tego się obawiałam. Właśnie na tej trasie dzieją się dziwne rzeczy, dzisiaj na przykład dziecko sikało do śmietnika. Dzieciaki mają klapkę w majtkach, by łatwiej było je „obsłużyć”. Rządowi udało się przekonać Chińczyków, głównie przed olimpiadą w Pekinie, co do bardziej cywilizowanych zachowań przy wykorzystaniu tak zwanej psychiki tłumu, bo w Chinach liczy się zbiorowość, a nie jednostka.

Rozwiń
Dora Rasińska Dora na szlaku: Moja Azja Zobacz więcej

Jechałam przez wertepy i dziury kompletną nocą. Myślałam, że nie dojadę, aż wreszcie pojawiła się stacja – a tam ciemno i mokro oraz ludzie śpiący na podłodze i ten nastrój… Było to pierwsze zetknięcie z birmańskim bileterem-dróżnikiem, który na mój widok wyciągnął stary zeszyt, sprawdził dostępność i ręcznie wypisał bilet. Zapytał się jeszcze, czy chcę hard seat, czyli twarde siedzenie, czy soft – miękkie, czyli dla cudzoziemców. Zadziwiłam go chyba, bo wybrałam najtańszą, trzecią klasę, aby popodziwiać lokalny koloryt. Był zaskoczony, ale nie protestował, nie namawiał. Doszłam do pociągu, a tu drewniane, szczebelkowe siedzenia i mokro, bo okna były otwarte i deszcz padał od kilkunastu godzin. Problemem było nie to, że lało, ale że nie można było zamknąć okien. Miałam na szczęście ręcznik, którym wytarłam siedzenia i jeszcze wymościłam sobie częściowo siedlisko, aby moje ciało nie było zbyt oporne w zetknięciu z twardością.

Rozwiń
Dora Rasińska Dora na szlaku: Moja Azja Zobacz więcej