Całkowite zaćmienie serca

Nomen Omen, Vol. 1: Total Eclipse of the Heart
2019-03-27
2019-03-27
Jacek Drewnowski

Kup Całkowite zaćmienie serca w ulubionej księgarnii

Oceny książki Całkowite zaćmienie serca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Całkowite zaćmienie serca

Naprawdę nie rozumiem dlaczego ten komiks ma tak niskie ceny, być może to przez pojawiający się wątek LGBT. Wszakże główna bohaterka jest wychowywana przez parę lesbijek, a jak wiadomo część komiksomaniaków broni się przed ,,polityczną ideologią". Mnie to natomiast nie przeszkadzało, nie było lewackiego aditaryzmu ani wciskania na siłę swoich racji odbiorcy.

Komiks jest przepięknie narysowany, a kolorowe strony przywodzą często na myśl jakiś abstrakcyjny obraz z muzeum. Sama bohaterka w pierwszym tomie dopiero się rozwija, poznaje prawdę o sobie i nie jest jeszcze ukształtowana do końca. Natomiast sama otoczka tajemnicy i magii czyni lekturę znacznie przyjemniejszą niż mogłabym się spodziewać.

Ostrzeżenie: w komiksie występuje nagość i sceny seksu! Zalecałabym jednak dojrzalszym czytelnikom.

Komiks jest...

Opinia na temat tomów 1-2

Opowieści o tym, jak świat magii czy snów przenika do naszego realnego, jest w popkulturze całe mrowie. Moją ulubioną wizją z tego nurtu jest historia opowiedziana w serii gier "The Longest Journey". Mam ogromny sentyment do tego tytułu, choć pierwsza część jest zdecydowanie najlepiej napisana. "Nomen Omen" również prezentuje się ciekawie, głównie za sprawą jednego czynnika. Główna bohaterka, Becky, będąca w istocie wiedźmą, cierpi od urodzenia na Achromatopsję. Innymi słowy widzi świat na szaro lub idąc żargonem medycznym, cierpi na ślepotę barw. I w tym momencie zostaje ujawniony geniusz tej serii komiksowej. Bowiem w wyniku swej wrodzonej umiejętności do magii i wspomnianej choroby genetycznej, nasza młoda czarownica widzi magię za pomocą kolorów.

Ta ironia jest świetnie przestawiona na kartach komiksu, gdzie szary świat otacza ocean różnych kolorów. To własnie magia, jednak tylko Becky jest wstanie to dostrzec. To daje jej ogromną przewagę nad swymi przeciwnikami, ale też pcha prosto w objęcia Króla Wróżek. Facet jest skończonym sukinsynem, do tego przejął tron w sposób wyjątkowo podstępny oraz okrutny i na samym starcie wyrwał czarownicy serce. Obecnie dziewczyna żyją tylko dzięki magii i chce odzyskać to, co do niej należy przy okazji łamiąc wszelkie reguły magii. Bo skoro inni od razu potraktowali ja z góry i wrzucili na głęboką wodę, to czemu ma się bawić w podchody.

Gdy skończyłem lekturę drugiego tomu od razu chciałem sięgnąć po kolejny, jednak na razie go jeszcze u nas nie wydano. Szkoda, bo nie mogę się doczekać kontynuacji. Akcja ma tutaj błyskawiczne tempo, świat magii jest przedstawiony bardzo malowniczo, choć nie powiem, aby mnie zaskoczył w swej konstrukcji. Z drugiej strony całość jest napisana rewelacyjnie, łatwo mi polubić albo znienawidzić daną postać, a na dokładkę nikt tutaj nie jest kryształowo dobry lub zły. W istocie każdy jest... szary. Ma swoje za uszami, ale też potrafi być dobry. Tak, to zdecydowanie udana seria i jeśli dalej będzie ona trzymała swój poziom, to chętnie będę do niej wracał.

Opinia na temat tomów 1-2

Ocena dla całej serii

Obok Vei to jeden z tych tytułów Non Stopów, które - mam wrażenie - przeszły u nas niemal zupełnie bez echa. Kompletnie niesłusznie.

Największą siłą Nomen Omen jest oprawa wizualna. Mangopodobna na pierwszy rzut oka kreska wzbija się tutaj na absolutne wyżyny estetyki za sprawą wielu oryginalnych rozwiązań graficznych i mega pomysłowego kolorowania. Serio, ta seria to miód dla oczu.

Fabularnie jest już nieco gorzej - nie mamy do czynienia z czymś szczególnie odkrywczym, but still, jako młodzieżowe popowe czytadło z queerowym zacięciem sprawdza się to znakomicie.

Prolog wciąż jest do przeczytania za darmo na oficjalnym koncie issuu wydawnictwa, więc zachęcam do rzucenia okiem

issuu.com/nonstopcomics/docs/nomen_omen-zero

Minus za urwane zakończenie, ale autorzy od dawna teaserują kontynuację, więc mam nadzieję, że coś w końcu ruszy w tym temacie.

Ocena dla całej serii

71 użytkowników ma tytuł Całkowite zaćmienie serca na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Całkowite zaćmienie serca na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Całkowite zaćmienie serca

Okładka książki Star Wars: Pakiet 2025 Ario Anindito, Andrea Broccardo, Jacopo Camagni, Christopher Cantwell, Marc Guggenheim, Jody Houser, Pepe Larraz, Nico Leon, Alessandro Miracolo, Ibraim Roberson, Luke Ross, Cavan Scott, Greg Weisman
Okładka książki Star Wars: Kanan. Ostatni padawan Andrea Broccardo, Jacopo Camagni, Pepe Larraz, Greg Weisman
Okładka książki Strikeforce Vol. 1: Trust Me Jacopo Camagni, Tini Howard, German Peralta
Strikeforce Vol. 1: Trust Me Jacopo Camagni, Tini Howard, German Peralta
Okładka książki Marvel Komiks 4/2019 Avengers Jacopo Camagni, Manuel Garcia, Matteo Lolli, David Nakayama, Roberto di Salvo
Okładka książki Marvel Komiks 3/2019 Iron-man Jacopo Camagni, Ronan Cliquet, Manuel Garcia, Alvin Lee, Jeff Parker, Paul Tobin

Okładka książki Rat Queens tom 4: Najwyższe fantazje Owen Gieni, Kurtis J Wiebe
Okładka książki Porcelana - 1. Dziewczynka Benjamin Read, Chris Wildgoose
Porcelana - 1. Dziewczynka Benjamin Read, Chris Wildgoose
Okładka książki Deadly Class, tom 1: Reagan Youth Wes Craig, Rick Remender
Deadly Class, tom 1: Reagan Youth Wes Craig, Rick Remender

Cytaty z książki Całkowite zaćmienie serca

Dodaj cytat z książki Całkowite zaćmienie serca